Bu ülkelere gitmeden önce iki kez düşünün

Dünyanın en güvenli ülkeleri çoğunlukla Avrupa'da yer alıyor

Bu ülkelere gitmeden önce iki kez düşünün

2020 Seyahat Riski Haritası: Bu ülkelere gitmeden önce iki kez düşünün

Dünyanın en güvenli ülkeleri çoğunlukla Avrupa'da yer alıyor

Helen Coffey Seyahat Editör Yardımcısı 

Seyahat Riski Haritası'ndan gideceğiniz ülkenin sağlık, güvenlik ve yol emniyeti alanlarındaki karnesine bakabiliyorsunuz ( International SOS) 

2020 için dünyadaki en tehlikeli ülkeler yeni bir interaktif haritayla açıklandı. Seyahat Riski Haritası'na göre hepsi Afrika'da bulunan LibyaSomali, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en riskli ülkeleri.

International SOS şirketinden küresel risk uzmanlarının hazırladığı harita, ülkelerin güvenliliğini üç farklı kritere göre sıralıyor: sağlık, güvenlik, yol emniyeti.

İlk iki kategoride ülkeler 5 üzerinden değerlendirilirken yol emniyeti 100 bin kişideki ölüm oranına bakarak 4 seçenekle derecelendiriliyor.

Sadece bahsi geçen 4 ülke üç kategoride de en düşük notu aldı: seyahatte sağlık riski kategorisinde "çok yüksek", seyahatte güvenlik riskinde "aşırı" ve yol emniyeti riskinde (her 100 bin kişinin ölümünde) 25’ten fazla.

Yelpazenin öteki tarafındaysa İzlandaNorveç, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Lüksemburg, Slovenya, Andorra ve Svalbard üç kriterde de en yüksek güvenlilik notunu aldı.

Birleşik Krallık sağlık riskinde "düşük" ve yol emniyetinde en düşük ölüm oranına sahip ancak seyahat güvenliği riski kategorisinde "önemsiz" yerine "düşük" sayıldı.

Güvenlik riski "aşırı" olarak derecelendirilen diğer ülkeler arasında kuzeybatı Afrika'dan Mali ve Ortadoğu'dan Suriye, Irak, Yemen ve Afganistan bulunuyor.

Venezuela Haiti, Kuzey Kore, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen, Eritre, Burkina Faso, Nijer, Gine, Sierra Leone, Liberya, Gine-Bissau ve Burundi seyahatte sağlık riski kategorisinde "çok yüksek" notunu aldı.

International SOS seyahatte sağlık riski derecelendirmesini birçok sağlık riskini ölçerek belirlediğini belirtti: Bulaşıcı hastalıklar, çevresel faktörler, tıbbi tahliye verileri, trafik kazası verileri, acil sağlık hizmeti standardı, ayakta ve yatan hastalara tıbbi bakım, kaliteli ecza malzemelerine erişim ve kültür, dil ya da yönetim engelleri.

Seyahat güvenliği riski gezginlere tehlike teşkil eden siyasal şiddeti (terörizm, ayaklanma, siyasi motivasyonları olan isyan ve savaş gibi), toplumsal huzursuzluğu, şiddet suçu ve basit suçları değerlendiriyor.

Ulaşım altyapısının güvenliği, işçi-işveren ilişkilerinin durumu, güvenlik hizmetlerinin ve acil servisin etkililiği ve ülkenin doğal felaketlere karşı hassaslığı gibi başka faktörler de göz önünde bulunduruldu.
 

Seyahat Riski Haritası, bin 300'den fazla iş için seyahat eden kişinin katıldığı Ipsos MORI İş Esnekliği Eğilim İzleme anketiyle birlikte yayımlandı.

Katılımcıların yüzde 51'i sağlık ve güvenlik riskinin geçen yıl arttığını düşünüyor, yüzde 47'lik kısım da önümüzdeki yıl güvenlik tehdidi, iç huzursuzluk ve jeopolitik kargaşa gibi alanlarda riskin artmasını bekliyor.

Güvenlik riski en yüksek ülkeler

Libya

Somali

Güney Sudan

Orta Afrika Cumhuriyeti

Mali

Suriye

Irak

Yemen

Afganistan

Güvenlik riski en düşük ülkeler

İzlanda

Norveç

Finlandiya

Danimarka

İsviçre

Lüksemburg

Slovenya

Andorra

Svalbard

Grönland

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu