Erdoğan: Güvenli bölge için ABD ile görüşüyoruz

Ankara 30 kilometre derinlik istiyor, henüz uzlaşma sağlanmadı

Erdoğan: Güvenli bölge için ABD ile görüşüyoruz

Erdoğan: Güvenli bölge için ABD ile görüşüyoruz ancak istediklerimizle onların kafalarındakinin aynı şey olmadığını attığımız her adımda görüyoruz

 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait 6 zırhlı aracın Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin 30 kilometre doğusundan sınırı geçerek bölgede bekleyen ABD askeri konvoyuyla bir araya geldiğini ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki ilk ortak kara devriyesini gerçekleştirdiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Bu iş öyle 5, 10 araç devriyesiyle olacak iş değildir." dedi.

MSB "güvenli bölge tesisi için" TSK ve ABD personelinin ilk ortak kara devriyesini yaptığını açıkladıktan kısa bir süre sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'da bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada "Bu iş öyle üç beş helikopter uçuşu ile 5, 10 araç devriyesiyle göstermelik birkaç yüz askerin bölgede bulunması ile olacak iş değildir." dedi.

Erdoğan, ABD'yi, Ankara'nın talep ettiği şekilde bir güvenli bölge oluşturmak yerine YPG için bir güvenli bölge oluşturmaya çalışmakla eleştirdi:

"Bölgede yuvalanan terör örgütünü tamamen ortadan kaldırmayı hedeflerken onlar bizi terör örgütü ile aynı zeminde idare etmenin hesaplarını yapıyorlar. Anlaşılan o ki, müttefikimiz bizim için değil terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz. Güvenli Bölge için ABD ile görüşüyoruz ancak istediklerimizle onların kafalarındakinin aynı şey olmadığını attığımız her adımda görüyoruz.

"Eylül ayı bitmeden Fırat'ın doğusunda kendi askerlerimizle fiilen güvenli bölge oluşumunu başlatmamış olursak artık kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacaktır."

MSB: Havadan ve karadan ortak devriyelere önümüzdeki günlerde devam edilecek

Türkiye ve ABD, ağustos ayından bu yana, Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) kontrolünde olan Suriye'nin kuzeydoğusunda atılacak ortak adımlar üzerinde görüşmelerini sürdürüyor.

7 Ağustos'ta varılan anlaşma gereği ilk olarak sınırın Suriye tarafında ortak gözlem uçuşu yapılmıştı. Pazar günü başlayan ortak kara devriyesiyle TSK, ilk kez Suriye sınırını geçmiş oldu.

Kara devriyesini helikopterler de takip etti.

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) açıklamasında, ortak devriyelerin devam edeceği belirtildi:

"Suriye'nin kuzeyinde Fırat'ın doğusunda Güvenli Bölge tesisine yönelik olarak Birleşik Müşterek Harekat Merkezi Şanlıurfa Akçakale'de 12 Ağustos 2019 tarihinde faaliyete geçmiş, 14 Ağustos 2019'da İHA keşif uçuşları başlamıştır. 21 Ağustos tarihinden itibaren Güvenli Bölge Birinci Aşama faaliyetlerine geçilerek 24 ve 29 Ağustos ile 5 Eylül tarihlerinde müşterek hava keşif faaliyeti icra edilmiştir. Planlanan takvime uygun olarak, TSK ve ABD personeli, kara araçları, helikopter ve İHA'ların iştirakiyle ilk müşterek kara devriyesine bugün saat 09:17'de Akçakale'nin güneyinde, Suriye tarafında başlanmış ve planlandığı gibi faaliyet 12:51'de sona ermiştir.

"Güvenli Bölge'nin tesisine yönelik faaliyetlerin dikkat ve hassasiyetle denetlenmesi, arazideki uygulamaların yerinde görülmesi ve takvime uygun ilerlenmesi maksadıyla havadan ve karadan ortak devriyelere önümüzdeki günlerde devam edilecektir."

MSB'nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan fotoğraflarda, Türkiye'nin sınıra ördüğü duvarın hemen yanında ilerleyen TSK konvoyu görülüyor.

 

Cumartesi akşamı da Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, ABD'li mevkidaşı Orgeneral Joseph Dunford'la telefon görüşmesi yaptı.

MSB, yine Twitter paylaşımıyla duyurduğu görüşme için "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından görüşmede, Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölgeye ilişkin bilinen görüş ve beklentilerimiz ifade edilerek söz konusu bölgenin takvimde belirlenen esaslar çerçevesinde zaman kaybetmeksizin oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı." açıklaması yaptı.

Ankara 30 kilometre derinlik istiyor, henüz uzlaşma sağlanmadı

 

Türkiye ve ABD, Temmuz ayında başlayan görüşmelerin sonucunda 7 Ağustos'ta "Güvenli bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye'de müşterek harekât merkezi kurulmasına" karar verildiğini duyurmuştu.

Ardından Akçakale'de Müşterek Harekât Merkezi kuruldu.

Ankara, 30-40 kilometre derinliğinde bir "güvenli bölge" talep ederken ABD, 15 kilometre derinliğinde bir tampon bölge istiyor.

 

Ankara, PKK'nın Suriye'deki kolu olduğu gerekçesiyle YPG'nin güvenli bölgeden tamamen çıkmasını ve kontrolün TSK ve Suriyeli muhaliflerde olmasını talep ediyor.

22 Ağustos'ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ABD'li mevkidaşı Mark Esper ile telefonda yaptığı görüşme sonrası Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında "Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin planın birinci aşamasının başlatılması konusunda mutabık kalındığı" belirtildi.

Ardından Reuters, YPG'nin Tel Abyad ve Ras el Ayn'dan çekildiğini, kendilerine konuşan Kürt kaynakların "diyalog yoluyla bir çözüm bulmaktan yana olduklarını aktardı.

AFP haber ajansı da Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt kaynaklara dayandırdığı haberinde YPG'nin çekildiğini bildirdi.

Erdoğan son olarak Perşembe günü yaptığı açıklamada "Tüm gelişmeler bizim istediğimiz güvenli bölge ile muhataplarımızın arasındaki güvenli bölge arasında ciddi farklar olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki duruma daha fazla seyirci kalma durumu yoktur. Eylül'ün son haftasına kadar Fırat'ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız." demişti.

 

BBC TÜRKÇE