Kekemeliğe Ne İyi Gelir?

Kekemelik daha çok duygusal bir rahatsızlıktır.

Kekemeliğe Ne İyi Gelir?

Kekemelik daha çok duygusal bir rahatsızlıktır. Bu nedenle konuşma terapisi ve danışmanlık ile birlikte doğal takviyeler kullanıldığında düzeltilebilir. Kekemelik için doğal takviyeleri kullanmak oldukça kolaydır, ayrıca çoğu bitki hem çocuklarda hem de yetişkinlerde güvenle kullanılabilir.

Kekemelik bitkisel tedavisi

Magnezyum takviyeleri kasları gevşetmeye yardımcı olurlar. Magnezyum takviyeleri kullanırken dışkı yumuşayana kadar doz artırılmalı, daha sonra bir önceki doza geri dönülmelidir. Günde 100 ila 200 mg alınan B vitaminleri ise sinirlerin yatışmasına yardımcı olur.

Fast food türü yiyecekler bol miktarda kalori içermelerine karşılık besin değerleri düşük olduğu için bu gıdalardan uzak durulmalıdır.  Yetişkinler alkol, tütün, kahve, siyah çay ve gazlı içeceklerden kaçınmalıdırlar. Çünkü bu besin maddeleri sinir sisteminin fazla uyarılmasına yol açarlar.

Papatya çayı sindirimi iyileştirmeye ve kasların gevşetmeye yardımcı olur. Ayrıca anti inflamatuar özellikleri vardır. Melisa çayı ise sinirleri ve kalbi yatıştırır, ayrıca sakinleştirici özellikleri vardır. (1)

Kekemelik evde tedavi yöntemleri

Kekemelik için bir çare yoktur, ancak semptomlar etkili bir şekilde yönetilebilir. Bazı evde tedavi yöntemleri kekemeliğin azalmasına yardımcı olabilir.

Yavaşlamak: Kekemeliği durdurmanın en etkili yollarından biri yavaş konuşmaktır. Çok hızlı konuşmak stresin artmasına ve bazı kelimelerin yutulmasına neden olabilir. Bu da kekemeliği artırabilir.

Nefes egzersizleri yapmak: Birkaç derin nefes alıp yavaşça konuşmak, kekemeliğin kontrol edilmesini sağlar. Nefes egzersizleri kan basıncının azalmasını sağlarken vücuttaki oksijen bakımından zengin kan hücrelerinin varlığını artırmaya yardımcı olur.

Pratik yapmak: Aileden biriyle ya da yakın arkadaşlardan biri ile güvenli ve stresli olmayan bir ortamda pratik yapılabilir. Yakın hissedilen kişilerin yanında yapılan ses alıştırmaları farklı ortamlarda daha rahat konuşmaya yardımcı olabilir.

Destek gruplarına katılmak: Destekleyici bir aile ve arkadaş ağının geliştirilmesi önemlidir. Kekeme insanlar için oluşturulan destek grupları da kekemelik için son derece faydalı olabilir. Aynı sorunu yaşayan kişilerle konuşmak ve benzer deneyimleri paylaşmak kekemeliğin aşılmasını sağlayabilir. (2)

Kekemelik Nedir?

Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Kelimelerin, seslerin ya da hecelerin tekrarlanması sonucu ortaya çıkan kekemelik, 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 5’ini etkilemektedir. Kekeme çocukların çoğu, büyüdüğünde bu sorundan kendiliğinden kurtulur. Genellikle çocuğun gelişimi ilerledikçe kekemelik durur. Erken müdahale de kekemeliğin önlenmesine yardımcı olur.

Kekeme çocukların yüzde 1’inin azında yetişkinlik döneminde kekemelik devam eder. Ayrıca eğer çocuk 8-10 yaşları arasında kekeme olmaya başlarsa, kekemeliğin yetişkinlikte devam etme şansı artar. (3)

Kekemelik Belirtileri

Kekemelik nasıl anlaşılır? Kekemelik başlangıcı çocuklarda ve yetişkinlerde farklı belirtilere sahip olabilir. Kekemeliğin ilk belirtileri 18 – 24 aylıkken ortaya çıkabilir. Bu dönemdeki çocuklar kelime dağarcıkları artmaya başladıkça cümleleri veya kelimeleri tekrarlayabilirler. Akıllarından geçenleri çok hızlı bir şekilde söylemeye başlayabilirler, bu da kekemeliğin oluşmasına yol açabilir.  Ebeveynler açısından durum oldukça rahatsız edici ve sinir bozucu olabilir, ancak çocukların bu aşamada kekemelik yaşaması doğaldır.  Bu dönemde çocukla olabildiğince sabırla konuşmak gereklidir.

Bir çocuk birkaç hafta veya birkaç ay boyunca kekeleyerek konuşabilir. 5 yaşından önce kekeme olan çocuklar konuşma terapileri olmadan da düzelebilirler. Bununla birlikte çocuğun kekemeliği kötüleşirse ya da vücut hareketleri kekemelik nedeniyle farklılaşmaya başlarsa tedavi görmesi şarttır.

  • Bütün kelime ve deyimler hızlı ve aşırı bir şekilde tekrarlanıyorsa
  • Seslerin ve heceleri tekrarı sıklaşıyorsa
  • Kelimeler arasında duraklamalar fazlalaşırsa
  • Bazı heceler normalden daha fazla uzatılıyorsa
  • Konuşma sırasında, özellikle cümleye başlama esnasında normalden fazla zorluk çekiliyorsa
  • Konuşurken yüz kaslarında gerginlik fark ediliyorsa
  • Ses tonu gerginleşiyorsa, konuşabilmek için daha yüksek sese ihtiyaç duyuluyorsa
  • Çocuk konuşmaktan çekinmeye başlarsa, suskunlaşırsa
  • Kekemelik yaşamamak için bazı kelimeler bilinçli olarak değiştirilirse
  • 6 ay veya daha uzun süreli kekemelik yaşanıyorsa doktora gidilmelidir. (4)
    Kekemelik belirtileri hakkında fazlası için tıklayınız

Kekemelik Nedenleri

Kekemelik neden olur? Kekemeliğin pek çok nedeni vardır, bunlardan bazıları şunlardır;

  • Ailesinde kekemelik sorunu yaşayan birinin olması
  • Nörofizyolojik sebepler
  • Çocukluk döneminde gelişim sorunları
  • İnme nedeniyle oluşan beyin yaralanmaları
  • Şiddetli duygusal travmalar (5)
    Kekemelik nedenleri detaylarını inceleyiniz

Kekemelik Tedavisi

Kekemelik nasıl geçer? Kekemeliğin geçirilmesi için en etkili tedavi yöntemi konuşma terapistidir. Konuşma terapisti hem çocukluktaki hem de yetişkinlikteki kekemeliğin azaltılmasına ya da tamamen yok edilmesine yardımcı olabilir. Kekemeliğin neden olduğu stres için antidepresan ilaçlar kullanılabilir. (6)

Kekemelik için hangi doktora gidilir? Kekemelik daha çok psikolojik bir rahatsızlık olduğu için hastanelerin Psikiyatri servislerindeki doktorlara gidilmelidir.
Kekemelik tedavisi hakkında daha fazla detay için

 

ACİL.NET