Koronavirüs sürecinde vicdansız hareket!

Çin Uygurları kullanıyor

Koronavirüs sürecinde vicdansız hareket!

Toplama kamplarında tutulan on binlerce Uygur gencinin, Çin’in iç bölgelerindeki işletme ve üretim tesislerinde zorunlu olarak çalıştırıldığı aktarıldı.

UYGURLAR, ÇİN’İN İŞ GÜCÜ İHTİYACININ EN KOLAY ÇÖZÜMÜ

Rapora göre Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetimi işletmelerin çalışmasını ve üretimin devam etmesini istiyor. Bunun için Çin yönetimince çok sıkı kontrol edilen ve ve hiç bir şekilde itiraz etme ve direnme imkanı olmayan Uygur bölgesinde yaşayan Çin’deki üretimin sürdürülmesi konusunda kullanıyor. Çin’in toplama kamplarında tutulan Uygurlar, Çin’in virüs salgını yüzünden günden güne gerileyen ekonomik ve üretimini desteklemek için iş gücü olarak kullanımını güvence altına almanın en kolay yolu haline geldi.

Çinli araştırmacı ve yazar Tsun-yen Wang, yazıları ile bu konuda uyarılarını sürdürüyor. Wang, 28 Şubat 2020’de yayımlanan, “Uygurlar:ÇKP için Bir Satılık Mal” başlıklı yazısındaki iddialarını Avustralya düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) çalışmalarına dayandırıyor. Wang,yazısında birçok Uygur’un çalışmaya zorlandığına dair “güvenilir ve sayıları her gün bir az daha artan kanıtlar” olduğunu belirtiyor. Uygur gençlerinin sözde “yeniden eğitim kamplarından mezun olduktan sonra” Çin’deki fabrikalarda çalıştırılmak üzere Çin’in iç bölgelerindeki endüstri ve üretim bölgelerine nakledildiklerini de açıklıyor.

ÇİN’İN PEMBE PROPAGANDASI

Çinli Araştırmacı Wang, yazılarında Pekin’in kontrol altındaki her olay ve gelişmeyi uluslararası topluma ve dünyaya “Pembe propaganda” olarak göstermeye çalıştığını ayrıca özellikle bu sürecin en son ortaya çıkan Çin virüsü salgınının patlak vermesinden bu yana daha da hızlandındığını bildiriyor. ÇKP’nin idaresinden Xi Jinping iktidarı, koronavirüs üzerinde neredeyse zafer kazandığını öne sürüyor. Bu arada Çin vebası salgının çıkış merkezi Hubei eyaletinde, COVID-19 salgınının merkez üssünde veya Çin’in diğer bölgelerinde yeni vakaların ortaya çıkmadığı iddiasını tekrarlıyor.

İngiliz Guardian gazetesi Çarşamba günü yayınlanan bir haberinde Hubei Eyaleti yetkililerinin 8 Nisan gibi erken bir tarihte Hubei sakinleri üzerindeki tüm seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlandıklarını açıkladığını bildirdi. Ancak Pekin’in bu iddiaları, Tayvanlı araştırmacılar ve hükümet yetkilileri Çin’in bu iddialarını “Gerçeklere aykırı ve agresif Pembe Propaganda” haber olarak değerlendiriyor.

 

MİLLİ GAZETE