Bedelli askerlik TSK'nın modernize olmasına bağlı...
TSK Modernize Olabilir mi?
Dışarıdan gazel okumak kolay. TSK modernize edilsin. Profesyonel orduya geçilsin. Tamam geçilsin de nasıl?
Kimseden tık yok. Ne asker cephesinde, ne de sivil otoriteden tatmin edici açıklama yok. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, askerliğin kısaltılması gerektiğini, bedelli askerlikten yana olduğunu söylüyor, nasılını hiç konuşmuyor.
Çiçeği burnunda Genelkurmay Başkanı da 9 veya 12 ay olarak tek tip askerlik öneriyor. 9 ile 12 ay arasında üç ay var. Bu kadar esnek öneri bana desteksiz gibi geliyor.
Sayın Arınç düşürelim derken Genelkurmay Başkanı olmaz diyor. Her ikisine de soruyoruz. Neden askerlik süresi düşmeli?
Hangi kurala göre 9 ay dan daha aşağısı olamaz?
Bu soruya da kimseden cevap gelmez. Türkiye'de bu sorulara cevap verecek cesarette bir isim aklıma gelmiyor.
Türkiye bu sorulara cevap bulmak, ekonomisini kısa sürede düzeltmek istiyorsa bu sorulara ve sorunlara acil çözüm bulmalı.
Bu sefer soruyu siz bana sorun. Nasıl ?
Öncelikle TSK ve yapısı çok özel müfettişler tarafından incelenmeli. Şuanki sistem masaya yatırılmalı. Tüm kuvvet komutanlıklarının kullandıkları silahlar gözden geçirilmeli. 30-40 yıl öncesinin teknolojisini kullanan tüm hantal yapı, yenileri ile değiştirilmeli.
Bu devrimi yaptığınızda yeni teknolojiyi kullanacak elektronik bilgiye sahip personel ihtiyacı ortaya çıkacağı gibi, bu sistemleri kullanamayacak binlerce de personel fazlası olacak.
TSK öncelikli olarak Türkiye'nin en zeki bilgisayar mühendislerini bünyesine katmalı. Aselsan, MKE gibi özel kuruluşlar yeniden diriltilmeli. Deha mühendisler eskiden olduğu gibi suikastlere kurban verilmemelidir. İşte o zaman TSK'nın gereksiz insan gücü depolomasına ihtiyaç kalmaz.
Askerlik süresini de 9-12 ay gibi sayılarla ifade etmez en fazla 3 ay içerisinde temel eğitimi verir terhis eder. Aksi halde TSK'nın şu anki yapısına asker yetiştirmek zor. Türkiye'deki genç nüfusun hızla azaldığını da unutmamak gerekiyor.
Başbakan'ın en az üç çocuk istemesiyle dalga geçen, burnunun ucunu göremeyen siyaset adamlarının gözüne hızla artan Kürt nüfusunu sokmak istiyorum. Kör gözleri inşallah bir şeyler görür!
TSK, şuan konuşlu olduğu birçok alandan çıkmak istemez. Türkiye'nin en güzel yerleri TSK tarafından eğitim ve dinlenme tesisi olarak kullanılıyor.
Halbuki yeniden yapılanma gerçekleşirse birçok tesisin ve askeri birliğin konuşlu olduğu yerlerin zaten uygun olmadığı anlaşılacak.
TSK'nın hantal yapıyı ayakta tutmak için boşuna harcadığı insan gücü ve mali kaybın boyutları tahminlerin çok ötesinde.
Bu konuda daha fazla detay vermek istemiyorum. TSK üst yönetimi zaten bu durumun farkında.
İlla birkaç somut örnek istenirse topçu birliklerini, denizde yürümesi bile zor olan eski gemileri söyleyebilirim. Hava Kuvvetleri'ndeki birçok helikopter ve uçakta aynı kategoride değerlendirilebilir.
TSK'nın 21.Yüzyıl teknolojisine karşı kullanma ihtimali olmayan demode silah yapısı, ülke ekonomisine büyük zararlar verdiği gibi gereksiz insan gücü harcamaktadır.
Demode sistemler için harcanan yakıt, yedek parça ve personel giderleri ile birlikte hesaplandığında zararın boyutu katlanarak artmaktadır.
2000 yılında bilgisayarımda 16 MB Ram, 20 GB Harddisk vardı. Şimdi 8 GB Ram 2 TB harddisk var. TSK bu duruma göre çağın neresinde? Gerisini siz hesap edin.
Silah ve techizat olarak hangi aşamalardan geçti?
2000 yılında hazırladığımız www.tabirci.com sitesi 5 kişi tarafından yürütülüyordu. Şimdi www.tabirci.com sitesi gibi 50 siteyi sadece bir kişi yönetiyor. Teknolojik gelişmeler bilişim sektörünü olduğu kadar diğer kurum ve kuruluşları da etkiledi. Değişime ayak uyduranlar büyüdü, değişime ayak direyenler ise geride kaldı.
TSK özel bir kurum olarak çalışsaydı bu güne kadar bin kez değişim geçirirdi. Personel sayısında da % 70 indirime giderdi. Anadolu'da "alet yapar el öğünür" diye bir söz var. TSK bu atasözünden yola çıkarak büyük değişimi gerçekleştirebilir.
Son on yıl içerisinde dünya istihbarat sistemleri eski personelinin tamamına yakınını emekli etti. CIA ve Mossad gibi güçlü istihbarat teşkilatları bilişim sektörünün gücüyle bütünleşti. Daha önce de söylediğim gibi CIA ve Mossad birkaç internet sitesi ile dünya istihbarat ağını kontrol altına alıyor. Hem de minimum insan gücüyle.
Geçtiğimiz ay dünya gündemine gelen Rus Casus olayı da gülünçtü. Artık casusluk devri bitti. Bilişim teknolojisinin baş döndürücü hızı tüm eski istihbarat sistemlerini çöpe attı. Dünya medyası bu haberin arkasına takıldı ve günlerce "Rus Casus" haberini gündeme taşıdı.Belli ki verilmek istenen başka mesajlar vardı. Dışarıdan görüldüğü gibi bir casusluk olayı değildi.Detayları başka bir yazıma havale ediyorum. Şimdi konumuza geri dönelim.
CIA ve Mossad başta olmak üzere tüm istihbarat teşkilatlarının önemli oranda kullandığı internet siteleri:
-Google
-Youtube
-Google Earth
-Gmail
-Twitter
-Facebook
Bu siteleri kullanan herkes istediği kişi ve kurumlar hakkında eski yıllarda toplanan istihbarat verilerinin bin katı daha fazla bilgi elde edebilir. Hem de hiçbir personel gideri olmadan.
TSK'nın temeli insan üzerine kurulu. Halbuki değişen dünyada insan unsuru sadece zekası ile ön planda. Vücudu ise geride.
Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarında da aynı sorunla karşı karşıyayız. Sorunun çözümüne teknik olarak yaklaşamıyoruz. Psikolojik etkenler dikkate alınmıyor. Ne kadar çok asker ve tank giderse o kadar güçlü olarak algılanıyor. Halbuki bölgede çıkarılacak bir gazete, TV, radyo yayını sorunun çözümünde büyük rol oynar.
Güneydoğu Anadolu'dan gelen etler kekik kokardı. O lezzet artık etlerimizde yok. O bölgenin halkı hayvancılığı unuttu. Etin kilosu 30 liranın altına inmiyor. Hem doğudaki halk rahat değil hem de Türkiye ekonomosi olumsuz etkileniyor.
Bölge halkı kolay paranın tadını aldı. Kim ne derse desin. Güneydoğu bölgesi uyuşturucu maddelerin geçiş güzergâhı haline geldi.
Güneydoğu Anadolu bölgesine sınır, komşu olan İran,Irak,Suriye gibi ülkelerdeki ucuzluk ve sınır ticareti de bölge ekonomisinin helâl arayışında olduğunu gösteriyor.
Güneydoğu'da terörün artmasının en büyük nedeni ağalık ve aşiret sisteminin rehabilite edilememesidir. Asırlarca bu yapı sayesinde ayakta duran Güneydoğu, sarsılan aşiret ve ağalık sistemleri nedeniyle boşluğa düşmüştür.
Terör bu boş zeminde büyümüştür.
TSK'nın yeniden yapılanması tartışılırken, psikolojik harp unsurları da gözardı edilmemelidir.
Yeniden yapılanma Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak sil baştan başlamalıdır.
MSB'nin şuanki yapılanması da günümüz şartlarına 21.Yüzyıl teknolojisine uygun değildir.
MSB bünyesindeki yapılanma en zirveden aşağıya doğru yapılmalıdır. Başında yönetim zafiyeti olursa bünyesine bağlanacak olan kurumları yönetmesi mümkün olmaz.
Bazı gerçekleri gözardı edemeyiz.
Sonsöz olarak Karadeniz Bölgesi'ndeki silah üretimi yeniden masaya yatırılmalı ve bu sektör desteklenmelidir. Türkiye bu silahların satışına da önem vermeli ve dünya silah ticaretinde de söz sahibi olmalıdır.
Tüm bunları başarabilirsek Türkiye huzur ve güven ülkesi olarak dünyanın en çok turist gelen ülkesi haline gelir.
Turist ve para akan bir ülkede maddi manevi huzur olur.
Böyle bir ülkede askerlik süresi hiçbir zaman konuşulmaz.
İnsan beden olarak devreden çıkar, zekâsıyla ülkeye hizmet eder.
Bu yazı 05/09/2010 tarihinde eklenmiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Bedelli Askerlik Sürekli olarak çıkarılmalı
- Bugün bir şehit babasıyla konuştum sözleri çok sitemkardı....
- Van Depremi, PKK Terörü ve Bediüzzaman Said Nursi
- Selahattin Demirtaş'ın burnu yeni koku almaya başladı...!
- Deprem Geldi Terör bitti...!
- Terörün azmasında Silivri'deki generallerin de payı var...
- Neden Çok Şehit Veriyoruz – 2
- Neden çok şehit veriyoruz?
- Aslı Aydıntaşbaş kendisine PKK yayın organlarında iş mi arıyor?
- Teröriste mermiyi veren de biziz, Mehmetçikleri şehit eden de...