Bir yıldır yargılanmayı bekleyen gazeteciler AİHM’e başvurdu

Gazeteciler AİHM’e başvurdu

Bir yıldır yargılanmayı bekleyen gazeteciler AİHM’e başvurdu

Bir yıldır yargılanmayı bekleyen gazeteciler AİHM’e başvurdu

DİYARBAKIR - 8 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır’da Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Pel Prodüksiyon isimli medya kuruluşlarında çalışan ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nde (DFG) faaliyet gösteren çok sayıda gazetecinin evlerine ve işyerlerine baskın düzenlendi.

Baskınlarda aralarında DFG Eş Başkanı Serdar Altan’ın da bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 16’sı tutuklandı.

Bugün operasyonun üzerinden tam bir yıl geçti. 16’sı tutuklu 21 basın çalışanı bir yıldır yargılanmayı bekliyor.

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla haklarında soruşturma yürütülen şüphelilerin iddianamesi operasyondan yaklaşık 10 ay sonra tamamlanırken ilk duruşmanın 11 Temmuz’da görülmesine karar verildi.

Operasyonun yıldönümünde avukatı aracılığıyla bir açıklama yapan DFG Eş Başkanı Serdar Altan, gazetecilere yönelik baskıların arttığını söyledi. Türkiye’nin, uluslararası basın özgürlüğü endeksinde gerilemeyi sürdürdüğüne vurgu yapan Altan, 11 Temmuz’da görülecek duruşmada dayanışma çağrısında bulundu.

İddianameyi, "Dağ fare doğurdu" sözleriyle yorumlayan Altan, “Şimdi dönüp bir yıllık sürece baktığımızda hukuksuzluklarla dolu tam anlamıyla bir 'gazetecileri susturma' operasyonuyla karşı karşıya olduğumuzu daha net bir şekilde görebiliyoruz. Şunu da biliyoruz ki nasıl geçmişte bunu başaramadılarsa bugünde bizi susturmayı başaramayacaklar. Dışarıda da olsak dört duvar arasında hapiste de olsak karşılarında dimdik ayakta, gazetecilik onurunu korumaya, yazmaya, çizmeye, anlatmaya, göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Gazeteciler AİHM’e başvurdu

Müvekkillerinin neden bir yıldır hakim karşısına çıkmadığını değerlendiren Avukat Resul Temur, yargılamanın cezalandırmaya dönüştüğünü söyledi.

İddianamenin hazırlanmasına yönelik bir süre sınırlaması olmamasına rağmen makul süre içerisinde yargılamanın yapılması gerektiğine dikkat çeken Temur, tutuklamanın hukuki olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduklarını ifade etti.

Gazeteciler hakkındaki masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savunan Temur, şunları ifade etti:

“Tutuklulukta geçen bu süre gazeteciler için tedbiri aşan bir cezalandırma biçimine dönüşmüş durumda. Sadece gazetecilik yaptıkları mecralar üzerinden yargılanan gazetecilerin yaptıkları programlar soruşturma öncesinden çözümlenmiş programlardı. Dosyada oluşturulan gizli tanıkta 31 Aralık 2022 tarihinde dinlenmiş ve sonrasında dosyaya ve delillere ilişkin dosya esasını etkileyecek bir gelişme bulunmamasına rağmen iddianame yazımının bekletilmesi ve geciktirilmesi asıl amacın adil bir yargılama olmadığını sadece Kürt gazetecileri ve ailelerini cezalandırmayı amaçladığı açık biçimde anlaşılmaktadır. 11 Temmuz tarihinde ilk defa hakim karşısına çıkacak olan gazeteciler şimdiden haklarındaki masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş durumdadır. Gazetecilerin tutuklanmalarına ilişkin Anayasa mahkemesine yaptığımız başvuru makul sürede sonuçlandırılmadığı için Nisan ayı içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yaptık."

Ne olmuştu?

Diyarbakır’da 8 Haziran 2022’e düzenlenen operasyonda Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Pel Prodüksiyon isimli medya kuruluşlarında çalışan ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nde (DFG) faaliyet gösteren çok sayıda gazetecinin evlerine ve işyerlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda 21 kişi gözaltına alındı.

VOA Türkçe’nin polis kaynaklarından edindiği bilgiye göre operasyon, PKK’nın “basın komitesi yapılanmasına” yönelik bir soruşturma kapsamında düzenlendi. Gözaltına alınanlardan 16’sı 16 Haziran 2022'de çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

5 ay sonra yeni bir operasyon

Bu operasyondan 5 ay sonra HDP'ye yakın Kürt medya kurumları Mezopotamya Ajansı ve Jin News’e yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de operasyon yapıldı.

Mezopotamya Ajansı ve Jin News bürolarına ve çalışanların evlerine yapılan eş zamanlı baskınlarda 11 gazeteci gözaltına alındı. Soruşturmadan 4 ay sonra hazırlanan iddianamede "terör örgüt üyeliği" ile suçlanan gazetecilerin 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. İddianamede Mezopotamya Ajansı’nda yayınlanan 149 haber suç delili olarak gösterildi.

voa