Fitch'den genel seçim vurgulu Türkiye değerlendirmesi: İstikrarı bozma potansiyeli...

DOLARİZASYON UYARISI

Fitch'den genel seçim vurgulu Türkiye değerlendirmesi: İstikrarı bozma potansiyeli...

Fitch'den genel seçim vurgulu Türkiye değerlendirmesi: İstikrarı bozma potansiyeli...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yaptığı son Türkiye değerlendirmesinde '2023’e kadar yapılacak genel seçimler öncesindeki istikrarı bozma potansiyelini yansıtmaktadır' dedi. Ayrıca Fitch, Türkiye için bu yıl büyüme beklentisini yüzde 6,3'ten yüzde 7,9'a yükseltti.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu “BB-” , görünümünü ise “durağan” olarak teyit ettiğini açıkladı. Kuruluştan yapılan açıklamada şöyle denildi;

*Türkiye’nin notu, yüksek finansman gereksinimlerini, jeopolitik riskler tarafında zayıf para politikasını yüksek enflasyonu ve düşük dış likiditeyi yansıtıyor.

*Durağan Görünüm, enflasyona bağlı belirsizliği, merkez bankası bağımsızlığının olmamasını ve 2023’e kadar yapılacak genel seçimler öncesindeki istikrarı bozma potansiyelini yansıtmaktadır.

*Yüksek devir etkisi ve ekonomik aktivitedeki direncin devam etmesi nedeniyle büyüme tahminimizi Haziran’daki yüzde 6,3’ten 2021’de yüzde 7,9’a revize ettik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Haziran ayında TRT’de katıldığı bir yayında faiz indirimi için Temmuz ve Ağustos aylarını işaret etmiş, çarşamba günü katıldığı son canlı yayında ise “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok” demişti. Bu açıklamadan sonra Bloomberg HT'ye özel açıklamalarda bulunan Fitch Ratings, Türkiye’de Temmuz ayı enflasyonundaki yükseliş sonrasında reel mevduat faizlerinin eksiye geçmesiyle halihazırda yüksek olan dolarizasyonun daha da artabileceğini belirtti.

Reel mevduat faizlerinin eksiye geçmesi ve enflasyondaki artışın Türk lirası üzerinde de daha fazla baskı yaratacağını belirten Kılınç, Türk lirasındaki değer kaybının bankacılık sektörü kredilerinin yüzde 36’sını oluşturan yabancı para cinsinden kredilere de risk oluşturacağını ve yabancı para borçlananlar için borç servis maliyetini artıracağına değindi.

Beklenenden erken gelecek bir faiz indirimi Türk lirasında daha fazla değer kaybına yol açar ve bankaların kredi profili risklerini yükseltir.

Beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin Türk lirasında daha fazla değer kaybına yol açacağını ve bankaların kredi profili risklerini yükselteceğini belirten Kılınç, “Fakat faiz indirimi Türk lirası borç servisi maliyetini düşürerek değişken faizli kredi portföyündeki baskıyı azaltabilir ve yerel para cinsinden kredi talebini artırabilir” dedi.

KARAR