Hukukçu Özgenç: Yalçınkaya kararı benzer durumda olanları da kapsar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yüksel Yalçınkaya-Türkiye Kararı Üzerine Değerlendirmeler

Hukukçu Özgenç: Yalçınkaya kararı benzer durumda olanları da kapsar

Hukukçu Özgenç: Yalçınkaya kararı benzer durumda olanları da kapsar

Mevcut Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından hukukçu İzzet Özgenç, AİHM'in ByLock kullanımı, sendika üyeliği ve Bank Asya hesabı nedeniyle tutuklama için verdiği 'hak ihlali' kararının, benzer durumda olan herkesi kapsayacağını söyledi.

Mevcut Türk Ceza Kanunu’nu (TCK) hazırlayan akademisyenler arasında bulunan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen Yüksel Yalçınkaya kararıyla ilgili değerlendirme yazısı kaleme aldı.

Prof. Dr. Özgenç, Yalçınkaya kararının sadece başvurucu bakımından değil, benzer durumda bulunan çok sayıda şüpheli, sanık ve hatta hükümlü bakımından da dikkate alınması gereken bir mahiyet taşıdığın ifade etti. Özgenç, bir kanuni düzenleme yapılmasının zorunlu olduğuna işaret ederek, “Nitekim AİHM kararında, Türkiye’de bu hususta özellikle sistemik ve yapısal sorunun varlığına işaret etmiştir” ifadesini kullandı.

‘BAĞLAYICI NİTELİKTE OLDUĞU İZAHTAN VARESTE’

Özgenç, yazdığı makalede, “Bu kararın Türk hukuku bakımından bağlayıcı nitelikte olduğu, izahtan varestedir. Sorun, bu karar üzerine Türk hukukunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin belirlenmesi hususunda temerküz etmektedir” dedi.

‘HÜKÜMLÜ BAKIMINDAN DA DİKKATE ALINMALI’ 

Özgenç, bu karar üzerine başvurucu hakkında kurulan kesinleşmiş mahkûmiyet hükmüyle ilgili olarak izlenmesi gereken yolun Ceza Muhakemesi Kanunu’nun m. 311’de yar aldığına işaret ederek, “Ancak, bu karar, sadece başvurucu bakımından değil, benzer durumda bulunan çok sayıda şüpheli, sanık ve hatta hükümlü bakımından da dikkate alınması gereken bir mahiyet taşımaktadır. Bu nedenle, AİHM’nin bu kararı karşısında, şahsıma ait olan ‘izzetozgenc.com’ internet sitesinde 1.10.2021 tarihinde yayımladığım TOPLUMSAL UZLAŞMA KANUNU taslağı dikkate alınarak bir kanuni düzenleme yapılmasına elzem ihtiyaç bulunmaktadır. Nitekim AİHM kararında, Türkiye’de bu hususta özellikle sistemik ve yapısal sorunun varlığına işaret etmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

https://izzetozgenc.com/makale/avrupa-insan-haklari-mahkemesi%E2%80%99nin-yuksel-yalcinkaya-turkiye-karari-uzerine-degerlendirmeler