Eşinden ders kitaplarına giren tanıma itiraz: ‘Yaşar Kemal toplumcu gerçekçi bir yazar değildir’

Yaşar Kemal toplumsal gerçekçi bir yazar değildir.’

Eşinden ders kitaplarına giren tanıma itiraz: ‘Yaşar Kemal toplumcu gerçekçi bir yazar değildir’

Eşinden ders kitaplarına giren tanıma itiraz: ‘Yaşar Kemal toplumcu gerçekçi bir yazar değildir’

Velhasıl Akademi’nin Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ romanını masaya yatırdığı ‘Cumhuriyet Romanının Başyapıtları’ etkinliğine katılan eşi Prof. Dr. Ayşe Semiha Baban: “İnce Memed köy romanı, toplumsal gerçekçi bir roman değil. Okullarda lise ders kitaplarında da öyle ifadeler var. Yaşar Kemal toplumsal gerçekçi bir yazar değildir.’

SALİHA SULTAN

Velhasıl Akademi’nin kurucusu Mehmet Cemil’in ‘Cumhuriyet Romanının Başyapıtları’ seminer dizisinin bu ayki konuğu Yaşar Kemal ve romanı İnce Memed oldu. Cemil’in Minoa Pera’da gerçekleşen seminerine Yaşar Kemal’in eşi Prof. Dr. Ayşe Semiha Baban da video konferans yöntemiyle katıldı. Baban, konuşmasında ilk olarak İnce Memed romanı üzerinden Yaşar Kemal hakkında edebiyat dünyasında yapılan çalışmalarda da kullanılan ‘toplumsal gerçekçi’ tanımına itirazda bulundu.

Baban, “İnce Memed köy romanı, toplumsal gerçekçi bir roman değil. Okullarda lise ders kitaplarında da öyle ifadeler var. Yaşar Kemal toplumsal gerçekçi bir yazar değildir” dedi. Yaşar Kemal’in yazdıklarında ‘korku’yu işlediğini vurgulayan Baban, “İnsan öleceğini bilen tek yaratık ve bunun yarattığı bir korku var ama insanı insan yapan da korkusunun üzerine yürümek. Romandaki Mehmed korkusuz biri değil, kahraman hiç değil ama insanlığını, ruhunu ezmek söz konusu olduğunda korkusunun üzerine giden bir karakter” diye konuştu.

Velhasıl Akademi’nin kurucusu Mehmet Cemil de, İnce Mehmed romanını Filistinlilerin son yirmi gündür maruz kaldığı insanlık dramı üzerinden ele alarak, “İsyan etmekten başka çaremiz kalmıyor ancak Yaşar Kemal gibi yazarlar bu çareyi anlamamız noktasından hayati bir önem taşıyor. Yaşar Kemal’i bir ideolojiye sıkıştırmak yerine toplum için söylediklerini anlamaya çalışmalıyız” görüşlerini aktardı. Yaşar Kemal’in 1997’de Frankfurt’ta Alman Kitapçılar Birliği Barış Ödülü’ne layık görüldüğünü de hatırlatan Cemil, Frankfurt’ta Filistinli yazar Adania Shibli’nin ödül töreninin iptal etmesinin ise Avrupa’nın iki yüzlülüğünü ortaya koyduğunu ve bunun üzerine düşünülmesi gerektiğini söyledi.

KARAR