Hollywood’da tarihi grev: Sinema oyuncuları ne istiyor?

Senaristlerin ardından oyuncular da grev kararı aldı

Hollywood’da tarihi grev: Sinema oyuncuları ne istiyor?

Hollywood’da tarihi grev: Sinema oyuncuları ne istiyor?

LOS ANGELES- Hollywood’da tarihi grev başladı. Yazarlar ve senaristlerin ardından, aralarında ünlü yıldızların da bulunduğu 160 bin oyuncuyu temsil eden Sinema Oyuncuları Birliği de işveren stüdyolarla yürütülen müzakerelerin, çalışanların taleplerini karşılayacak şekilde sonuçlanmaması gerekçesiyle grev kararı aldı.

Mayıs ayında senaristlerin grevi nedeniyle büyük bir darbe alan sektör, oyuncuların da greve katılmasıyla birlikte son 63 yıl içinde yayın stüdyolarına yönelik en büyük tepkiyle karşı karşıya. Senarist ve oyuncuların başlıca talepleri arasında maaşların ve sağlık ve emeklilik hizmetleri fonunun arttırılmasının yanı sıra yapay zekanın kullanımıyla ilgili gerekli düzenlemelerin belirlenmesi yer alıyor.

Senaristlerin ardından oyuncular da grev kararı aldı

Amerikan Yazarlar Sendikası üyeleri de Disney, Netflix, Amazon ve Apple için program yapan stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile ücret artışı konusunda anlaşmaya varamayınca 2 Mayıs'ta greve gitmişti.

1960 yılından bu yana hem yazarları hem de oyuncuları temsil eden sendikalar ilk kez aynı anda greve gidiyor. Tarihi grevin ilk kez Hollywood'un sektör çapında kapanmasına sebep olabileceği belirtilirken, bazı önemli yapımların da grevden etkilenmesi bekleniyor. Bunlar arasında Hayalet Avcıları, Aslan Kral ve Avatar gibi dev yapımların devam filmleri bulunuyor.

Grev nedeniyle Hollywood filmlerinin yanısıra Emmy Ödülleri’nin de sonbaharın sonuna ya da gelecek yıla ertelenebileceği iddia ediliyor.

20 Temmuz’da başlayacak en büyük çizgi roman ve sinema etkinliklerinden birisi olan San Diego Comic-Con’un da grevden etkileneceği, oyuncuların sempozyumlarda yer almayacağı ve filmlerin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmeyeceği ifade ediliyor.

Disney’in patronu Bob Iger ise grevin zamanlamasının daha kötü olamayacağını söyledi ve sektörün pandeminin etkilerini hala atlatmaya çalıştığını savundu.

CNBCE televizyonuna konuşan Iger, sendikaların taleplerinin gerçekçi olmadığını öne sürdü.

Hollywood’ta 1980 yılında gerçekleşen son grevin sektöre maliyeti bugünkü değerle 370 milyon dolara yaklaşmıştı. Mevcut grevin ne kadar süreceği ve sektöre maliyeti ise henüz öngörülemiyor.

VOA