İYİ Parti’de Ümit Dikbayır krizi: Disipline sevk edilen milletvekili kendisini ihbar etti, dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi

İYİ Parti’de “her şey yolunda" mı?

İYİ Parti’de Ümit Dikbayır krizi: Disipline sevk edilen milletvekili kendisini ihbar etti, dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi

İYİ Parti’de Ümit Dikbayır krizi: Disipline sevk edilen milletvekili kendisini ihbar etti, dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in disipline sevkini istediği Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, hakkındaki iddiaların araştırılması için cumhuriyet savcılığına kendisiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Dikbayır ayrıca, hakkında soruşturma açılabilmesi için de TBMM Başkanlığı’na başvurarak, dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu ise Akşener’in “kesin ihraç” istemiyle yaptığı başvuruyu yerinde bularak, Dikbayır hakkında disiplin soruşturması başlattı. Dikbayır, “tedbirli” olarak disipline sevk edildiği için parti faaliyetlerine katılamayacak.

İYİ Parti’de, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Akşener’in yakın kurmayları arasında yer alan Ümit Dikbayır’ın, Akşener ailesi ve özel kalem müdürü Esma Bekar’ın banka hesaplarını yasa dışı yollardan incelettiği iddiası ile başlayan tartışma büyüyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hafta başında Dikbayır’ın “kesin ihraç” istemiyle disipline sevkini istemişti. Parti yönetimi, disipline sevke ilişkin net bir gerekçe açıklamadı, ancak kulislere, Dikbayır’ın geçmişte bir kadın çalışana yönelik “tacizde bulunduğu” iddiası nedeniyle disipline sevkini istediği iddiaları yayıldı.

İYİ Parti kaynakları, Dikbayır’la ilgili bu iddiaların birkaç yıl öncesine dayandığını ve söz konusu kadın çalışanın da işten çıkarıldığını, ancak yakın zamanda yeniden işe alındığını ifade ediyorlar.

İstifa kararından vazgeçti

Akşener’in, disipline sevk kararının ardından Dikbayır, gerekli yerlere suç duyurusunda bulunduktan sonra disiplin soruşturması sürecini beklemeden partiden istifa edeceğini açıklamıştı.

Ancak, “taciz” gerekçesiyle disipline sevk edildiği iddialarının ardından Dikbayır, istifa kararından vazgeçti.

MDK’dan soruşturma kararı

İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Akşener’in Dikbayır hakkındaki başvurusunu değerlendirmek üzere bugün genel merkezde toplandı.

Toplantıdan sonra yapılan kısa açıklamada, “Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener tarafından, tüzüğümüzün 4 ayrı maddesinin ihlali konusunda kesin ihraç ve tedbir talebi istemi ile Disiplin Kurulu’na sevki gerçekleştirilen Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır hakkında soruşturma başlatılmasına, savunmasının istenmesine ve tedbir talebinin kabulüne oy birliğiyle karar verilmiştir” denildi.

Ancak, Dikbayır hakkında hangi maddelerden disiplin soruşturması başlatıldığı konusunda bilgi verilmedi.

Dikbayır’dan suç duyurusu hamlesi: Hakkındaki 4 iddianın araştırılmasını istedi

Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ise hakkındaki iddialarla ilgili Sakarya Cumhuriyet Savcılığı’na kendisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Kendisine yöneltilen suçlamaları anımsatan Dikbayır, hakkındaki şu iddiaların araştırılmasını istedi:

- İYİ Parti Genel Başkanı sayın Meral Akşener ve aile fertleri ile İYİ Parti Genel Başkan Özel Kalem Müdürü Esma Bekar ve eşinin banka hesaplarını inceletmek,

- Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinde şahsına, ailesine ve üçüncü kişilere ihale ve iş alınması ve bu hususlara ilişkin aracılık etme,

- İYİ Parti Sakarya İli Hendek İlçesi İlçe Başkanına ait olan bir işyerine milletvekili sıfatını kullanarak ceza kestirmek,

- X isimli sosyal medya platformunda @hizircelebi06 kullanıcı isimli 2023 yılının Ekim ayında açılmış bulunan hesabın yöneticisi olma.

Dikbayır, suç duyurusu dilekçesinde, hakkındaki iddia ve ithamlara ilişkin “görevi kötüye kullanma, resmi ihaleye fesat karıştırma, nüfuzunu kötüye kullanma, kişisel verileri ihlal etme” suçlamasıyla soruşturma yürütülmesi talebine de yer verdi.

Dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi

Dikbayır ayrıca, hakkında soruşturma açılabilmesi için de TBMM Başkanlığı’na başvurarak, milletvekili dokunulmazlığının kaldırmasını talep etti. Dikbayır, şu görüşlere yer verdi:

“Hakkımdaki iddia ve ithamlara ilişkin olarak 22/11/2023 tarih ve 2023/8373 Sayılı başvuru ile Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunarak konunun yargı tarafından incelenmesi ve soruşturulması için avukatım tarafından başvuruda bulunulmuştur.

"Anayasa'nın 83. Maddesinin ikinci fıkrası gereğince 'Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.' Anayasanın amil hükmü gereği bu ihbara konu oluşturan hususların yargı makamlarınca soruşturulabilmesi ve gereği işlemlerin ifa edilebilmesi için yasama dokunulmazlığımın kaldırılması hususunda gereği işlemlerin yerine getirilmesi hususunu Yüce Makamınızdan saygılarımı arz ederim.”

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nun toplanması ve bu konuda karar alması gerekiyor.

Karma Komisyonun dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki kararı TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, Dikbayır hakkında kendisini ihbar ettiği suçlarla ilgili soruşturma açılabilecek.

İYİ Parti’de “her şey yolunda" mı?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bugünkü grup konuşmasında, Dikbayır ile ilgili önemli açıklamalar yapması bekleniyordu.

Akşener ise doğrudan Dikbayır ile ilgili bir değerlendirme yapmadı, ancak son dönemde partisi içinde yaşananlar nedeniyle “İYİ Parti’nin zor durumda olduğu” eleştirilerine yanıt verdi. “El birliğiyle herkes İYİ Parti’yi tartışıyor” diyen Akşener, partisinin amblemini kastederek, “İYİ Parti’de güneş yerinde, her şey yolunda” görüşünü savundu.

İYİ Parti kulislerinde ise Akşener, gerek Dikbayır krizi, gerekse partisine yönelik usulsüzlük iddialarıyla ilgili süreci “iyi yönetemediği”, haklı olduğu konularda bile “öfkeyle hareket edip, kamuoyuna derdini anlatamadığı” eleştirisi yöneltiliyor.

İYİ Parti’nin kasasından 132 milyon liranın “kaybolduğu” iddialarına dikkat çeken bazı parti kurmayları, partinin tüm hesaplarının Anayasa Mahkemesi tarafından denetlendiğini, dolayısıyla partinin “kasasının boşaltılması” gibi bir durumun söz konusu olamayacağını savunuyorlar.

Bazı parti kurmayları, hazine yardımının yılbaşında partinin kasasına gireceğini belirterek, şu görüşü dile getiriyorlar:

“Bu sürece kadar da, partinin her ay yapmak zorunda olduğu rutin harcamalar var. Örneğin yüzde 25’i teşkilatlara gönderilmek zorunda. Hazine yardımı henüz aktarılmadığı için milletvekillerimizden gelir durumlarına göre bağış talep edildi. Partinin borç alacak hali yoktu. Yani kaybolan bir 132 milyon lira filan yok. Ama bunu kamuoyuna doğru anlatamadık.”

BBC TÜRKÇE