Kış aylarında Krup Hastalığına Dikkat!

Krup Hastalığı 6 ay ile 3 yaş arasında yaygındır

Kış aylarında Krup Hastalığına Dikkat!

Kış aylarında Krup Hastalığına Dikkat!

MEDICENTERTV.COM / İSTANBUL

Krup hastalığı genellikle kış aylarında salgın halinde görülen bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığı gibi başlayan bu hastalıkta genellikle geceleyin kaba ve havlayan tarzda öksürük ve gürültülü nefes alma belirtileri ortaya çıkar. Özellikle yakın temas sonucu kolayca bulaşabilir. Ancak, bu hastalığa neden olan etkenin kişide Krup tablosuna yol açıp açmayacağı, bireysel faktörlere bağlıdır. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Utkucan Uçkun, Krup hastalığı hakkında bilgi verdi.

Krup Hastalığı 6 ay ile 3 yaş arasında yaygındır

Krup, gırtlak, ses telleri ve soluk borusunu etkileyen bir enfeksiyon durumudur. Genellikle altında yatan etken bir virüstür. Hafif semptomlarla seyreden bu hastalık, bazen solunum sıkıntısına yol açabilecek daha ciddi belirtiler gösterebilir. Genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda sık görülür. Bazı çocuklar, birden fazla Krup atağı geçirebilirler. Soluk borusu yaşlandıkça daha güçlü ve geniş bir yapıya dönüştüğü için 6 yaşından sonra nadiren görülse de ergenlik döneminde de Krup tablosuna rastlanabilir.

Krup hastalığı genellikle soğuk algınlığı belirtileriyle başlar

Çocuklar genellikle gün boyunca soğuk algınlığı belirtileri dışında iyi görünebilirler, ancak geceleri kaba, havlayan bir öksürük ve gürültülü nefes alma belirtileri gelişebilir. Krup hastalığının belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Öksürük: Ses tellerindeki iltihap ve ödem nedeniyle genellikle köpek havlaması tarzında ve kaba bir öksürüktür. Ses değişimi ve kısıklığı da olabilir.

  • Solunum Belirtileri: Enfeksiyon, soluk borusunun iç yüzeyinde iltihabi bir sürece neden olur ve bu süreçte salgılar artabilir. Bu iltihabi cevap ve salgı artışı, soluk borusunun daralmasına yol açabilir. Daralma, çocukların nefes alırken gürültülü bir ses çıkarmasına ve zorlanmasına sebep olabilir.

  • Diğer Belirtiler: Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı belirtileri de Krup hastalığına eşlik edebilir.

Eğer ciddi anlamda nefes darlığı oluşursa dikkat!

Kruplu çocuklar genellikle geceleyin belirtilerini kötüleştirir. Krup belirtileri genellikle enfeksiyonun başlamasından 1-3 gün sonra en yoğun seviyeye ulaşır ve ardından iyileşme süreci başlar. Ancak rahatsız edici öksürük bir hafta daha devam edebilir. Soluk borusunun ciddi derecede daralması sonucu oluşan solunum sıkıntısı önemlidir. Eğer çocuğun cildi veya dudakları morarıyorsa, uykuya eğilimli hale geliyorsa, solunum sıkıntısı artıyorsa veya aşırı salya üretiyorsa ve yutma zorluğu yaşıyorsa, mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Nefes almada zorluk yaşandığında steroid ilaçlar kullanılabilir

Krup virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi etkili değildir. Genellikle Krup hastalığı evde dinlenme ile iyileşebilir. Bulaşıcı olması nedeniyle, hasta çocuğun diğer çocuklardan izole edilmesi önemlidir. Parasetamol ateşi düşürmek veya boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Krup, solunum yollarının daralmasına ve nefes almada zorluğa neden olduğunda, steroid içerikli ilaçlar kullanılarak şişliği azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için tedavi uygulanabilir.

Krup Hastalığı olan çocuğunuza iyi gelebilecek öneriler:

  • Özellikle stridoru olan çocuklar sakinleştirilmeli ve rahat bir pozisyonda tutulmalıdır. Ağlamak solunumu daha da zorlaştırabilir.
  • Yüksek ateş solunum hızını artırabilir. Bu durumda parasetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücüler verilebilir.
  • Eğer çocuk istekliyse soğuk içecekler tüketmesi teşvik edilmelidir. Bu, ödemi azaltabilir.
  • Soğuk ve temiz hava da belirtileri hafifletebilir.

www.medicentertv.com