Sandıklarda usulsüzlük veya hatalı giriş iddiaları gündemde

“YSP’nin oyları MHP’ye yazıldı”

Sandıklarda usulsüzlük veya hatalı giriş iddiaları gündemde

Sandıklarda usulsüzlük veya hatalı giriş iddiaları gündemde

Türkiye’de seçimlerin ardından siyasi partiler, bazı kentlerde sandıklarda usulsüzlük ya da hatalı giriş iddiasıyla Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. İtirazlar sonucu bazı hatalı girişler düzeltildi; bazılarında durumun netleşmesi bekleniyor.

Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerden İYİ Parti’nin itirazları sonucu HÜDAPAR’ın vekil sayısının 4’ten 2’ye düştüğü ileri sürüldü. İYİ Partili Mehmet Aslan Twitter hesabından bu yönde bir iddiayı paylaştı.

HÜDAPAR Genel İdare Kurulu Üyesi ve AK Parti’den Mersin Milletvekili adayı Faruk Dinç ise iddiayı yalanladı. Ezici farkla önde olduklarını iddia eden Dinç, “Sandıktan çıkan irade bazılarını fena rahatsız etmiş. Saygı duymak zorundasınız. Vekilliğimiz de hiçbir problem yoktur” dedi.

İYİ Parti’nin YSK temsilcisi Burcu Akçaru, tespit ettiklerini söylediği usulsüzlük ve hatalara İlçe Seçim Kurullarında itiraz ettiklerini ve kurul kararlarının takipçisi olacaklarını vurguladı.

“YSP’nin oyları MHP’ye yazıldı”

Yeşil Sol Parti, yüzlerce sandıkta oylarının başka siyasi partilere yazıldığını ve bu durumu tespit ettikleri tüm sandıklara itiraz ettiklerini belirtti.

Yeşil Sol Parti, sosyal medyada Diyarbakır’ın yanı sıra İzmir’in Menemen ilçesinde milletvekili seçimlerinde ıslak imzalı tutanaklar sisteme girilirken çok sayıda oyunun MHP’ye yazıldığına ilişkin iddiaları da doğruladı.

Yeşil Sol Parti Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, düzenlediği bilgilendirme toplantısında ülke genelinde 1000’in üzerinde sandıkta sonuç tutanaklarının yanlış girildiğini öğrendiklerini söyledi.

Tiryaki, yaptıkları itirazlar sonucu “hatalı girişlerin” düzeltildiğini; henüz bir kentte vekil dağılımını değiştirecek bir tablo olmadığını ifade etti.

Rüştü Tiryaki, “Bunların arkasında organize bir kötülük olup olmadığına ilişkin elimizde henüz bir kanıt yok. Verilerin tamamını inceleyerek her bir hatayı düzelteceğiz. Her oyun takipçisi olacağız” diye konuştu.

TİP: “Sandıkta kazandığımızı sistemde yedirmeyeceğiz”

Türkiye İşçi Partisi de hukukçularının sandıklardaki usulsüzlüklerle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na ıslak imzalı tutanaklarla itirazlarda bulunduklarını açıkladı.

Yeşil Sol Parti’nin pek çok sandıkta oylarının AKP ve MHP’ye kaydırıldığını iddia eden TİP, “Yeşil Sol Parti’nin oyları nerede?” diye sordu.

Türkiye İşçi Partisi’nin Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, “Sandıkta kazandığımızı sistemde yedirmeyeceğiz” ifadesi kullanıldı.

CHP: “Sandığa giren her oyu girdiği gibi çıkarıyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, tüm sandık sonuç tutanaklarını kendi sistemlerine girdiklerini ve YSK verileriyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazlarını ilçe seçim kurullarına yaptıklarını belirtti.

Düzeltmelerin ilçe seçim kurulları tarafından yapılacağını belirten Muharrem Erkek, “Her bir oyun takipçisi olacağız” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Twitter’dan paylaştığı mesajda yaptıkları itirazların sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti.

“İçiniz rahat olsun bütün ıslak imzalı tutanaklar elimizde ve sandığa giren her oyu girdiği gibi çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı’nda yer alan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, YSK ile ilgili iddiaların vahim olduğunu ve bunların “maddi hata denilerek geçiştirilemeyeceğini” savundu.

“Oyların eksik yüklendiği iddiaları manipülasyon”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden paylaşılan mesajda, bazı partilerin oyunun sisteme eksik olarak yüklendiği iddialarının “manipülasyon” olduğu ileri sürüldü.

Sosyal medyada iddiaya konu görsellerin Yüksek Seçim Kurulu değil CHP’nin sistemine ait olduğu; tutanak ve YSK verileri doğruyken, bu verilerin CHP sistemine yanlış girildiği iddia edildi.

Demirtaş: "Her sandıktan 150 oy çalınsa seçim sonucunu değiştirmeye yeter"

Öte yandan HDP'nin hapisteki eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan paylaştığı mesajlarla seçimde usulsüzlük olduğu iddialarını yineledi.

Demirtaş, 20 bin sandığın her birinden 150 oy çalınsa 3 milyon oy edeceğini ve bunun seçim sonucunu değiştirmek için yeterli olacağını söyledi.

Demirtaş 12 Tweet halinde attığı mesajlarında yıllardır hileyle seçim kazanıldığını iddia etti.

Demirtaş paylaştığı tweet dizisinde şu ifadeleri kullandı;

“Oy sayımı ve birleştirmelerinde en önemli delil, ıslak imzalı sayım tutanağıdır. Bu tutanağı, sandık başkanı ve sandık kurulunun siyasi parti temsilcileri birlikte imzalar. Eğer tutanağa itiraz yoksa artık mühürlü oy çuvalı hiçbir aşamada açılıp yeniden sayılmaz.”

“Peki sandık kuruluna üye yazılanların hepsi gerçekte AKP-MHP taraftarı ise ve kendini muhalif partilerin temsilcisi olarak yazdırmışsa ne olur?”

“İşte o zaman sandık başkanı dahil olmak üzere tüm sandık kurulu iktidar yanlılarından oluşmuş olur."

Demirtaş bu durumda YSK verileri ile ıslak imzalı tutanakların uyumlu görüneceği ve hilenin anlaşılamayacağına dikkat çekti;

"Oylar sayılırken gözlemci de yoksa sayım tutanağını istedikleri gibi düzenleyip altına da Yeşil Sol Parti, CHP, İYİ Parti adına imza atarlar, itiraz etmezler ve bir örneğini muhalefet partilerinin ilçe binasına teslim ederler.

“Muhalif partiler de kendilerine gelen bu tutanağa güvendikleri için itiraz etmezler, sisteme kaydederler. Böylece YSK verileri ile ıslak imzalı tutanaklar uyumlu görünür, hilenin nerede olduğu bir türlü bulunamaz."

Anadolu Ajansı'nın sandık açılışında oranları yüksek tutarak Erdoğan'ın kazandığı algısını yarattığını belirten Demirtaş, bazı durumlarda veri akışının yavaşlatıldığını söyledi;

"Anadolu Ajansı açılışı yüksek orandan yapar ve Erdoğan’ın kesin kazandığı algısını yaratır.

“Hileli tutanaklar ilk etapta sisteme girilmez, birkaç saat veri akışı yavaşlatılır ve muhalefetin elinde sahteliğe ilişkin bir delil olup olmadığı, itiraz edip etmeyecekleri gözlenir."

Sandıklara itiraz edilmeyince hileli tutanakların hemen sisteme girilmeye başlandığını belirten Demirtaş, bu operasyon için kurulan merkezin başında İçişleri Bakanı ve AK Parti milletvekili adayı Süleyman Soylu'nun olduğunu öne sürdü;

"Muhalefetin hileyi yakalayamadığı ve o sandıklara itiraz etmediği netleşince hileli tutanaklar da hemen sisteme girilmeye başlanır ve veri akışı yeniden başlar.”

“Böylece her şey yasal ve usulüne uygun görünür. Hileyi yakalamak artık imkansızdır.”

“Bu operasyon için merkezi bir dijital üs, bu üssün başında da Süleyman Soylu bulunur. Özellikle Karadeniz ve İç Anadolu sandıklarında bu operasyon yıllardır yapılır."

Demirtaş, 20 bin sandığın her birinden 150 oy çalınsa 3 milyon oy edeceğini ve bunun seçim sonucunu değiştirmek için yeterli olacağını ileri sürdü.

"20 bin sandığın her birinden 150 oy çalınsa 3 milyon oy eder ve bu sayı, seçimin sonucunu değiştirmeye yeter.”

Demirtaş iddialarına konu olan usulsüzlüklerin 3 şekilde önlenebileceğini savundu:

A) Sandık görevlilerini belirleyen ilçe yönetimleri tanımadıkları, emin olmadıkları hiç kimseye yetki vermemelidir.

B) Her sandıkta resmi sandık görevlisi dışında en az iki gözlemci görevlendirilmelidir.

C) Herkes sayım saatinde sandığın başına dönmeli, sayımı izlemeli, not almalı, sonuçların tutanağa doğru yazıldığından emin olmalı, tüm sayım sürecini ve son tutanağı videoya çekmeli, sayım tutanağının fotoğrafları bir web sitesine yüklenmeli ve site herkese açık olmalı."

"Yıllardır bu şekilde Erdoğan'a seçim kazandırılıyor" diyen Demirtaş, "MHP yüzde 10 bandında tutuluyor. Mutlaka başka hileler de yapılıyordur ama bunları bilemeyeceğiz maalesef. Bu nedenle sadece sandıklara sahip çıksanız bile seçim kesinlikle kazanılacak. Pes etmek yok" ifadelerini kullandı.

VOA