Şehit aileleri ve gaziler eşitlik istiyor

'BAKANLIĞA BAĞLIYKEN MÜSTEŞAR KADARDI'

Şehit aileleri ve gaziler eşitlik istiyor

Şehit aileleri ve gaziler eşitlik istiyor

Maddi destek değil sosyal hak talep ettiklerini söyleyen şehit yakınları ve gaziler, 'Canımızı ortaya koyarak bölücü hainlere karşı ölümüne  vuruşarak şehit ve gazi olduk. Bu bizlere reva mı?' diye soruyor.

Dernek başkanları tüm gazilerin ve şehit yakınlarının aynı imkanlardan faydalanmasını istiyor.

Şehit aileleri ve gaziler ayrımcılık yaşadıklarını belirterek, kendilerine eşit muamele yapılmasını, maaş iyileştirmesi ve sosyal haklarda adalet talep etti.

Dernek temsilcilerinin temel talepleri arasında 5434 sayılı kanunda gazilerin haklarının düzenlenmesi, kartlarında “gazi” ibaresinin açıkça yazılması, özel hastanelerden ücret talep edilmemesi, şehit gazi ayrımı yapılmaması, orduevlerinde misafirhanelerden yararlanabilmeleri, bütün illerde misafirhanelerde şehit aileleri ve gazilere öncelik verilmesi, maaşlarda iyileştirme yer alıyor.

İç Anadolu Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Zeki Dilmen ile Manisa Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Gazi Adnan Kaya’yla konuştuk.

'BU SORU CANIMIZI ACITIYOR’

Dilmen, taleplerini iletmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanından randevu talebinde bulunduklarını belirterek, “Vatanın bekası için canımızı, kanımızı, kolumuzu, bacağımızı verdik. Bazı kanunlara tabi olan gazilerimiz ve şehit yakınlarımız rahat bir şekilde hastanelerde işlerini görebiliyor. Ama biz polis ve asker şehit ve gazi yakınları içeri bile giremiyoruz. Yetkililer bize  talimatın Bakanlık tarafından gönderildiğini söylüyor.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da orduevine giremediğini söyleyen Dilmen, gaziler arasında devletin ayrım yaptığını belirterek, “Hastaneye gittiğimizde bize ilk sorulan soru: Siz hangi gazisiniz? Bu bizim canımızı acıtıyor. Bir resmi kuruma gidiyorsun. ‘Hangi gazisin? Eğer 15 Temmuz gazisiysen bu tarafa geç, normalsen gelme.’ diyorlar.”

Sosyal haklarını istediklerini vurgulayan Dilmen, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri lütfen şehidine, gazisine sahip çıksın. Biz maddi destekten ziyade sosyal haklarımıza sahip olalım. Sosyal haklarımız verildiği zaman canımız acımayacak.”  diye konuştu.

'BAKANLIĞA BAĞLIYKEN MÜSTEŞAR KADARDI'

Dilmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidara şöyle seslendi: “2000 yılında İçişleri Bakanlığına bağlıyken bir müsteşar aylığına yakın para alıyorduk, şimdi 2023’teyiz ve bir hizmetli aylığından daha az alıyoruz. 6. derecedeki arkadaşlarımız asgari ücretin biraz üstünde alıyor. Canımızı ortaya koyarak bölücü hainlere karşı ölümüne vuruşarak şehit ve gazi olduk. Bu bizlere reva mı?”

Bakanların, bakan yardımcılarının, Gazi Meclis’teki vekillerin bu konuya girmediğini söyleyen Dilmen, “Neymiş? Çok büyük bir külfet getiriyormuş. Dedik ki: şehit yakını ve gazilere doğal gaz indirimi yapılsın. Bunu da dinlemediler.” ifadelerini kullandı.

‘EYLÜL’DE TBMM’Yİ ZİYARET EDECEĞİZ’

Ayrımcılık yapıldığını söyleyen Manisa Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Adnan Kaya da, hem gaziler arasında hem de şehit aileleriyle gaziler arasında ayrım yapıldığını ifade etti. 4 gün önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ev sahipliğinde Gazi Orduevinde Kıbrıs Toplumsal Direniş Bayramı’nın kutlandığını hatırlatan Kaya, Kıbrıs gazilerinin hiçbir hakkının olmadığını söyledi.

15 Temmuz gazileri arasında da ayrım yapıldığını ifade eden Kaya, “Gerçekten çok bölünme ve ayrımcılık yaşıyoruz. Gazi gazidir, şehit ailesi de şehit ailesidir. Hepsine eşit muamele edilmesi lazım.” dedi.

“Bakan yardımcılarıyla çok görüşme yaptık ama sesimizi duyuramıyoruz maalesef.” diyen Kaya, eylül ayında TBMM’yi ziyaret ederek istek ve taleplerini yine ileteceklerini belirtti. Kaya dernek başkanlarıyla birlikte taleplerinin yer aldığı bir basın açıklaması da yapacaklarını bildirdi.

AYDINLIK