Turgut Altınok: Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Türkeş sonrası MHP’den ayrıldı, Fazilet Partisi'nden seçildi

Turgut Altınok: Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Turgut Altınok: AKP'nin Keçiören'le özdeşleşen, 'A takımı' iddiaları ve Melih Gökçek'le tartışmalarıyla bilinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’u, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdi.

Altınok özellikle AKP’li eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'le tartışmaları ve 1990’lı yılların başında belediye başkanlığı döneminde Keçiören’de belediyeyle ilişkili olduğu iddia edilen “A Takımı” yapılanmasıyla bilinen bir isim.

Ankara Bala doğumlu Turgut Altınok, siyasete Ülkü Ocakları’na girerek Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) başladı. Altınok, partinin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in bir dönem genel sekreter yardımcılığını yaptı.

'A Takımı' iddialarının odağında yer aldı

Ankara'da Keçiören’le özdeşleşen Altınok, 1994 yerel seçimlerinde Alpaslan Türkeş’in isteği üzerine aday oldu ve Keçiören Belediye Başkanı seçildi. Turgut Altınok’un, Ankara ve Türkiye’de geniş kesimlerce tanınması da bu döneme denk geliyor.

Altınok, Keçiören’de uzun yıllar, kimilerine göre “ahlak polisliği”, kimilerine göre “gayri resmi belediye yapılanması” olarak nitelendirilen, şiddet ve darp olayları ile gündemden düşmeyen “A Takımı” ile anıldı.

“A Takımı” yapılanmasının, bu saldırılarının sorumlusu olduğu öne sürüldü. Altınok ise Keçiören’de içki içenlere yönelik darp, sevgilisiyle el ele dolaşan gençlerin dövülmesi, sol görüşlü ve Alevilerin yoğun yaşadığı bazı semtlerdeki şiddet olayları ile anılan “A Takımı” ile belediyenin ilişkili olduğu iddialarını reddetti.

"A Takımı"nın, 1995 yılında Keçiören’in Ovacık Mahallesi’nde yaşanan gerginlikte, sol görüşlü olduğu belirtilen Erdal Yıldırım’ın vurularak öldürülmesinden sorumlu olduğu da iddia edilmişti.

Türkeş sonrası MHP’den ayrıldı, Fazilet Partisi'nden seçildi

Türkeş’in 1997’de hayatını kaybetmesinin ardından Altınok, MHP ile yollarını ayırdı ve Fazilet Partisi’ne geçti. 1999'daki yerel seçimlerinde bu kez Fazilet Partisi’nden Keçiören Belediye Başkanı seçildi.

Fazilet Partisi’nin 2001'de kapatılmasının ardından Altınok’un yeni siyasi rotası, aynı kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) oldu.

Gazeteci Yavuz Donat, Altınok’un, Erdoğan’la tanışmasını, AKP’nin kuruluş aşamasına dayandırıyor. Donat’a göre Erdoğan’ın siyasi yasaklı olduğu dönemde, AKP'ye davet edilen isimlerin bir bölümü partiye katılma konusunda “yan çizerken”, Altınok “Ben varım” dedi ve AKP’ye katılan ilk belediye başkanları arasında yer aldı.

Gökçek’le yıllarca süren polemikler, tartışmalar

Turgut Altınok, 2004'teki yerel seçimlerinde bu kez AKP’nin Keçiören Belediye Başkan Adayı olarak yarışa girdi ve bir kez daha seçimi kazandı.

Aynı seçimde başkenti, Erdoğan’ın “metal yorgunluğu” gerekçesiyle görevden aldığı 2017’ye kadar kesintisiz yöneten Melih Gökçek de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Kendisinden önce Anavatan Partisi'nden (ANAP) Keçiören Belediye Başkanı seçilen Melih Gökçek’le yıllar sürecek tartışmalar, polemikler gündemden düşmedi.

2006 yılına gelindiğinde ise gerilim “silahlı baskın” boyutuna ulaştı. Tartışmanın nedeni Keçiören’deki Fatih Sultan Mehmet Parkı’nda, Keçiören Belediyesi'ne ait tabelanın sökülmesiydi. Tabelanın sökülmesine park görevlileri müdahale edince tartışma yaşandı. Birkaç gün sonra ise kimliği belirsiz kişilerce Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı kurşunlandı.

Melih Gökçek, “Keçiören Belediyesi'ne ait bir rivayete göre 20 araçla girenler, silahlarını çekip tarayarak ayrılmışlardır” diyerek saldırıdan Altınok’u sorumlu tuttu. Altınok ise iddiaları, “Baskına uğrayan, tabelaları kırılan ve çalınan Keçiören Belediyesi'dir. Anakent Belediyesi suçüstü yakalanmıştır. Keçiören Belediyesi'nde ne ihale ne arazi ne rant mafyası vardır. Biz tamamen hizmet endeksli çalışan belediyeyiz” sözleriyle yalanladı.

Yaşanan krize, dönemin başbakanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan el koydu, partide bu konuyla ilgili bir soruşturma komisyonu oluşturuldu. Ancak, bu girişimlere karşın Gökçek ve Altınok arasında gerginlik sürdü.

İki isim arasında sık sık “en borçlu belediye” tartışması da yaşandı. Altınok, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en borçlu belediyesidir” açıklaması ile Gökçek’i hedef aldı. Gökçek’in yanıtı ise “Keçiören'in borcu 200 trilyon lirayı buldu. Uçan kuşa borçları var. Bütün malları hacizli” oldu.

Gökçek’e karşı kaybetti, bir kez daha Keçiören’e razı oldu

Siyasi kulislerde iki isim arasındaki gerginliğin asıl nedeni olarak “büyükşehir adaylığı” olarak gösterildi.

2009'daki yerel seçimlerde Altınok, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in artık değişmesi gerektiğini, Büyükşehir Belediyesi’nin sadece Ankara’yı değil, Türkiye’yi de geri götürdüğünü savundu.

Ancak, Erdoğan büyükşehir adaylığı tercihini bir kez daha Melih Gökçek’ten yana kullandı. Altınok ise bir kez daha Keçiören adaylığına razı oldu.

Yerel seçimlere giden süreçte, Altınok’un Gökçek’e karşı o dönem MHP’nin adayı olan Mansur Yavaş’ın büyükşehirde desteklenmesini istediği iddiaları kulislerde çokça konuşuldu.

'Kaset iddiası'

2009 yerel seçimleri Altınok için başka bir açıdan dönüm noktası oldu. Seçimlere kısa süre kala, Altınok’un özel hayatıyla ilgili “kaset iddiası” gündeme düştü. Altınok ise böyle bir kasetinin olmadığını iddia etti ancak “belediye meclis üye listesinin belirlenmesinde yaşanan anlaşmazlık” gerekçesiyle, adaylıktan çekildi.

Altınok, adaylıktan çekilmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, bir önceki seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde de kendisine “çamur atılmaya” çalışıldığını savunarak, “Bunu yapanlar siyasetten uzaklaştırılmadıkça, siyasetteki kirlilik önlenemez” dedi. Hiçbir partiye geçmeyeceğini, bağımsız aday da olmayacağını açıkladı.

Ancak 2014'te yerel seçimlere gelindiğinde fikrini değiştirdi. AKP’den istifa edip, Büyük Birlik Partisi’nden (BBP) Keçiören Belediye Başkan Adayı oldu ancak kazanamadı.

Turgut Altınok'un kızı Ayça Altınok ise 2018’de yeni kurulan İYİ Parti’ye katıldı ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi de oldu. Ancak Akşener’in, “Efsane belediye başkanının kızı” diye tanıttığı Ayça Altınok, babası 2019 yerel seçimlerinde AKP’den yeniden belediye başkan adayı gösterilince İYİ Parti’den istifa etti.

Gökçek gitti, Altınok döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “metal yorgunluğu” gerekçesiyle 2017’de bazı belediye başkanlarının istifasını istedi. Bunların arasında yer alan Melih Gökçek de başkanlık koltuğunu bıraktı.

Altınok ise hakkında 2009 yılında bazı usulsüzlük iddiaları nedeniyle 2009’da açılan davalardan beraat etti. 2019 yerel seçimlerinde ise Keçiören Belediye Başkanlığı için AKP'den aday gösterildi ve bir kez daha seçildi.

Altınok ve Gökçek'in yıllar sonra, 2021'de, aralarındaki tartışmalara son verdiği, CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a karşı ortak muhalefette anlaşma sağladıkları ileri sürüldü.

Yavaş’a karşı rakip oldu

2019 yerel seçimlerinde, Mehmet Özhaseki ile girdiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybeden AKP, Ankara adaylığı için kimi yorumculara göre “ince eleyip, sık dokudu.”

Yapılan kamuoyu anketlerinde, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye başkanı Mansur Yavaş’ı geçen bir aday bulunamadığı kulislerde iddia edildi.

Adaylık için Turgut Altınok'un yanı sıra Melih Gökçek sonrası belediye başkanlığını vekaleten yürüten Mustafa Tuna, eski Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan'ın isimleri de gündeme geldi.

Ancak Erdoğan, Ankara’nın “ülkücü kökenli” Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a karşı, Turgut Altınok’ta karar kıldı.

BBC TÜRKÇE