Türkiye Rusya'dan Silah Almayı Sürdürecek mi?

“Rusya’ya bağımlı olmamak için alternatifler şart”

Türkiye Rusya'dan Silah Almayı Sürdürecek mi?

Türkiye Rusya'dan Silah Almayı Sürdürecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan silah satın almayı sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda, “Bugüne kadar Rusya’dan aldığımız silah veya silahlar var. Şu andaki şartlar içerisinde gelecek ne gösterir onu şu anda konuşmak herhalde erken olur” dedi.

Erdoğan, Almanya Başbakanı olduktan sonra ilk Türkiye ziyaretini yapan Olaf Scholz ile biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki baş başa ve heyetler arası yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, bir Alman gazetecinin “Rusya’dan hala silah alacak mısınız? Yoksa Batı’nın yaptırımlarına katılacak mısın?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bugüne kadar Rusya’dan aldığımız silah veya silahlar var. Şu andaki şartlar içerisinde gelecek ne gösterir onu şu anda konuşmak herhalde erken olur. Ama şartlar ne getirir, ne götürür bunu görmemiz lazım. Biz Sayın Zelenski ile de Sayın Putin’le de dostluğumuzu aynen korumak durumundayız. Ancak şunu da söyleyeyim yaptırımlara gelince, BM kuralları içerisinde ne gerekiyorsa biz şu ana kadar onu yaptık ve NATO üyesi ülkelerin yapmadıklarını biz Rusya’ya rağmen, Ukrayna’ya yaptık, desteğimizi sürdürdük. Şu anda 50’yi aşkın TIR'ı biz Ukrayna’ya gönderdik, göndermeye devam ediyoruz.”

Erdoğan, Scholz ile görüşmesinde Ukrayna konusunda ortak görüş ve endişelere sahip olduklarını vurguladıklarını ve diplomatik çabaların hızlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

İki ülke arasında ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini de belirten Erdoğan, “İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi'nde bir ilahiyat fakültesi kurulması ve bunun bir Almanya ayağının olmasını Sayın Scholz’a teklif ettim. Sayın Şansölye bu konuyu inceleyecek ve gerekli adımlar atılacak” dedi.

Erdoğan VOA ve DW sorusunu yanıtlamadı-

Basın toplantısında Alman ARD kanalından bir gazetecinin, “DW ve VOA’den lisans almaları isteniyor. Bunun sansüre yol açacağına dair endişeler var. Bu konuyla ilgili neler söylersiniz? Sorum iki lidere de” sorusunu Almanya Başbakanı Scholz, “DW kanalını destekliyoruz. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı ile de konuştum. Amacımız, bağımsız bir yayın yapmalarını sağlamak” diyerek yanıtladı.

Erdoğan ise, Scholz’un soruya verdiği yanıtın hemen ardından “Şimdi de Türkiye tarafına soralım” diyerek soruya yanıt vermedi ve Türk gazetecilere soru sormaları için söz verdi.

“Rusya’ya bağımlı olmamak için alternatifler şart”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Ukrayna'ya atılan her füzeyle Rusya'nın, uluslararası toplumudan uzaklaştığının ve ayrıldığının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, "Rusya Devlet Başkanı'na çağrıda bulunuyoruz. Artık durun diyoruz. 'Sadece diplomatik bir çözüm olabilir' diyoruz" dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında bir ateşkesin sağlanması konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını ve Türkiye’nin diplomatik çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Scholz, “Ukrayna’nın kendisini savunmasını istiyoruz. Hem Almanya hem Türkiye olarak Ukrayna’ya maddi, insani ve silah yardımı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Scholz, "Özellikle Montrö Anlaşması uyarınca Boğazlar'ın savaş gemilerine kapatılmasının önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için teşekkür borçluyuz" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı ülkesinin enerji konusunda Rusya’ya bağımlı olmamak için farklı enerji kaynakları arayışı içinde olduğunu belirtti.

Scholz ayrıca, Türkiye ile insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi konularda görüş ayrılıklarının olduğunu ancak bunların en kısa zamanda çözüme kavuşacağını ümit ettiğini dile getirdi.

VOA