400’den fazla Ukraynalı sanatçıdan Filistin çağrısı: Bizim için birleştiniz Gazze için de birleşin

Bizim için birleştiniz Gazze için de birleşin

400’den fazla Ukraynalı sanatçıdan Filistin çağrısı: Bizim için birleştiniz Gazze için de birleşin

400’den fazla Ukraynalı sanatçıdan Filistin çağrısı: Bizim için birleştiniz Gazze için de birleşin

İsrail’in Gazze’deki soykırımına bir tepki de Rusya’nın saldırılarına direnen Ukraynalı sanatçılardan geldi. Mektup yayınlayan 400’den fazla sanatçı, "75 yıldır İsrail’in işgaline direnen Filistin halkının yanındayız” dedi. Ukrayna hükümetinin İsrail’e desteğini kınayan sanatçılar, “Ukraynalılar zalimlerle değil, zulmü yaşayanlarla dayanışma içinde olmalı” dedi. Batı medyasına da seslenen sanatçılar, “Dünyanın Ukrayna için birleştiğine tanık olduk, herkes Filistin için de aynısını yapmalı” dedi.

SALİHA SULTAN

İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’ye yaptığı yoğun saldırılara bir tepki de, son bir yıldır Rusya’nın saldırılarıyla boğuşan Ukraynalı sanatçılardan geldi. ‘Ukrayna-Filistin Dayanışma Grubu’ adıyla açık bir mektup yayınlayan 400’den fazla Ukraynalı akademisyen, aktivist ve sanatçı, “Biz, Ukraynalı araştırmacılar, sanatçılar, siyaset ve işçi aktivistleri ve sivil toplum üyeleri, 75 yıldır İsrail’in askeri işgaline, ayrılığa, yerleşimci sömürgeci şiddetine, etnik temizliğine ve toprak gaspına maruz kalan ve direnen Filistin halkıyla dayanışma içindeyiz” dedi. Mektupta, Hamas’ın 7 Ekim Aksa Tufanı’na da değinilerek, “Ancak bu, Filistin halkının kolektif olarak cezalandırılmasını, Gazze’deki tüm sakinlerin Hamas’la özdeşleştirilmesini ve tüm Filistin direnişine uygulanan ‘terörizm’ teriminin ayrım gözetmeksizin kullanılmasını haklı kılmaz. Bu, devam eden işgalin devamı için de bir gerekçe değildir. BM’nin birçok kararını tekrarlayarak, Filistin halkı için adalet olmadan kalıcı barışın olmayacağını biliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘İSRAİL İŞGALİNE DİRENME HAKLARI VAR’

Mektupta, “Hamas’ın, daha geniş bir tarihsel bağlamda ve bu örgütün 1980’lerin sonunda ortaya çıkmasından çok önce, İsrail’in Filistin topraklarına onlarca yıldır tecavüz ettiği bir bağlamda görülmesi gerekiyor” görüşü aktarılarak, Filistin halkının 1948’den bugüne İsrail’in apartheid’ine ve ablukasına maruz kaldığı, yüzbinlerce kayıp verdiği hatırlatırdı. Batı ve İsrail medyasının masum sivillerin ölümünü ‘Hamas’la mücadeleye karşı verilen ikincil zarar’ olarak meşrulaştırdığı eleştirisi de yapılan mektupta, “Ancak işgal altındaki Batı Şeria’da hedef alınan ve öldürülen Filistinli siviller söz konusu olduğunda sessiz kalınıyor” denildi. Ukrayna’da son bir yıldır yaşanan savaşın yıkıcı etkilerinin derin acısının kendilerini Filistin halkıyla dayanışmaya yönelttiği vurgulanan mektupta, “Kalıcı barış ve adalet ancak devam eden işgalin sona ermesiyle mümkündür. Tıpkı Ukraynalıların Rus işgaline karşı direnme hakkı olduğu gibi, Filistinlilerin de kendi kaderini tayin etme ve İsrail işgaline karşı direnme hakları var” ifadeleriyle, Filistin halkının kendisini savunma hakkı savunuldu.

screenshot-4.jpg

'UKRAYNA HÜKÜMETİ ZALİMLERLE DEĞİL ZULMÜ YAŞAYANLARLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI'

Mektupta ayrıca, Ukrayna hükümetinin İsrail’e verdiği destek de şu ifadelerle kınandı: “Ukrayna hükümetinin İsrail’in askeri eylemlerine koşulsuz destek ifade eden açıklamalarını reddediyor ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın sivil kayıpların önlenmesi yönündeki çağrılarını gecikmiş ve yetersiz buluyoruz. Bu tutum, Filistin haklarının desteklenmesinden ve Ukrayna’nın BM’de oy kullanmak da dahil olmak üzere onlarca yıldır takip ettiği İsrail işgalini kınamaktan bir geri adımdır. Ukrayna’nın, hayatta kalmamız için bağımlı olduğumuz Batılı müttefiklerini taklit etme kararının ardındaki pragmatik jeopolitik mantığın bilincinde olarak, İsrail’in mevcut desteğini ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkının reddedilmesini, Ukrayna’nın insan hakları ve Filistin için mücadele etme taahhüdüyle çelişkili olarak görüyoruz. Biz Ukraynalılar olarak zalimlerle değil, zulmü yaşayan ve direnenlerle dayanışma içinde olmalıyız.”
Mektupta son olarak Batı medyasına seslenen Ukraynalılar, şu çağrıda bulundu: “Uluslararası medyayı, acı hiyerarşilerinin ırkçı söylemi sürdürdüğü ve saldırı altındakileri insanlıktan çıkardığı Filistinlileri ve Ukraynalıları birbirine düşürmeye son vermeye çağırıyoruz. Dünyanın Ukrayna halkı için dayanışma içinde birleştiğine tanık olduk ve herkesi Filistin halkı için de aynısını yapmaya çağırıyoruz.”

İmzacıları günden güne artan, Diana Azzuz, Tetiana Hanzha, Yulia Krivich, Oleksiy Radynski, Kateryna Lysovenko, Julie Poly, Yulia Serdyukova, Marta Iwanek, Sasha Zakrevska gibi birçok sanatçının da imzaladığı açık mektubun tamamı ‘commons.com.ua/en/ukrayinskij-list-solidarnosti’ adresinden okunabilir.

İSRAİL’İN BİR AYLIK KATLİAMI İKİ YILLIK MOSKOVA SALDIRISINI GEÇTİ

İsrail’in, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği yoğun saldırılarda öldürdüğü sivillerin sayısının, 24 Şubat 2022’den beri devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nda öldürülen sivillerin sayısını aşması, saldırıların şiddetini ortaya koyuyor. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail, bir aydır sürdürdüğü saldırılarda 4 binden fazlası çocuk, 3 bini kadın olmak üzere 10 binden fazla Filistinliyi öldürürken, en az 25 bin kişi de yaralandı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te, İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimciler, 155 Filistinliyi öldürdü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla Rusya’nın 2022’de Ukrayna’da başlattığı savaşın başından 8 Ekim 2023’e kadar ise Ukrayna’da 9 bin 806 sivil öldürüldü. Buna göre, 7 Ekim’den bu günde Gazze’de katledilen sivillerin sayısı, Ukrayna’da öldürülen sivillerin sayısını geçti. Gazze’de bir ay kadar kısa sürede, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan fazla sivil kaybın yaşanması, İsrail’in saldırılarının dehşetini ortaya koyuyor.

KARAR