Almanya'yı bekleyen büyük tehlike: Çin alman ekonomisini batırabilir

Çin'in şirketleri batırmakla tehdit edebileceği ileri sürüldü.

Almanya'yı bekleyen büyük tehlike: Çin alman ekonomisini batırabilir

Almanya'yı bekleyen büyük tehlike: Çin alman ekonomisini batırabilir

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün (DIW) yaptığı araştırmaya göre, Almanya 2022'nin ilk yarısında Çin'e daha bağımlı hale geldi. Berlin'in Pekin'den siyasi baskıdan dolayı uzaklaşmasına rağmen, doğrudan yatırım ve dış ticaret açığı yeni zirvelere ulaştı. Araştırmada, Batı tarafından ekonomik yaptırımlarla tehdit edilmesi halinde Çin'in şirketleri batırmakla tehdit edebileceği ileri sürüldü.

SELMAN CÖMERT

DIW'in çalışmasında, ekonomistlerin Çin pazarında daha fazla yerel üretime yönelik bir eğilime işaret ettiği belirtilerek Almanya'nın Çin'e ihracatındaki büyümenin önemli ölçüde zayıfladığı vurgulandı.

Araştırmayı yazan ekonomist Juergen Matthes, "Alman ekonomisinin Çin'e olan bağımlılığı, Çin ekonomisinin Almanya'ya olan bağımlılığından çok daha fazla" dedi.

Matthes, Pekin'in Ukrayna savaşına karşı tutumu ve Tayvan'a karşı askeri duruşu, Alman ticaretini dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle birlikte detaylı incelendiğinde, bu ekonomik bağımlılığın siyasi bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Araştırma, Çin'deki Alman yatırımının Ocak ve Haziran ayları arasında yaklaşık 10 milyar avro olduğunu ve 2000 yılının başından bu yana kaydedilen 6,2 milyar avroluk eski yarı yıl rekorunu çok aştığını ortaya koydu.

Matthes, "Çin satış pazarı ve oradaki kısa vadeli karlar çok çekici görünüyor" dedi.

'ÇİN, YAPTIRIMLARA KARŞI ŞİRKETLERİ BATIRABİLİR'

DIW, Çin'in Alman ithalatındaki payının, 2000 yılındaki yüzde 3.4'e kıyasla 2022'nin ilk yarısında yüzde 12.4'e yükseldiğini, Almanya'nın Çin malları ithalatının ise bu altı aylık dönemde değer bazında yıllık yüzde 45.7 arttığını tespit etti. Enstitü, Almanya'nın Çin'le olan ticaret açığının 2022 ortasına kadar neredeyse 41 milyar avroya sıçradığını ve farkın daha da artacağını da ekledi.

Matthes ayrıca Alman işletmelerini Çin'e olan bağımlılıklarını azaltmaya çağırdı ve Tayvan'ı işgal etmesi söz konusu olduğunda Pekin'e yönelik Batı tarafından yapılan herhangi bir yaptırımın özellikle açıkta kalan şirketleri iflasla tehdit edeceği konusunda uyardı.

KARAR