AP Raportöründen Türkiye'ye Mesaj

“Haberin Ağır Bedeli” başlıklı yıllık medya konferansı bugün sabah başladı.

AP Raportöründen Türkiye'ye Mesaj

AP Raportöründen Türkiye'ye Mesaj

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Yalnız gazeteciler değil öğrenciler, sanatçılar, üniversiteler açısından eleştiriye karşı bir tutum var. Bu kaygı verici. Avrupa Parlamentosu, insan hakları ve hukukun üstünlüğünde gelişme olmadığı sürece Gümrük Birliği'nin güncellemesine yeşil ışık yakmayacağız. Vize serbestisi de olmayacak” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında gerçekleştirdiği “Haberin Ağır Bedeli” başlıklı yıllık medya konferansı bugün sabah başladı.

AP Türkiye Raportörü Amor, konferans kapsamında yayımlanan videolu mesajıyla, 21-25 Şubat tarihlerindeki rapor yazımıyla ilgili temasları ardından Ankara’ya, AKP iktidarına, Brüksel ile yürütülen Gümrük Birliği‘nin güncellenmesi müzakeresiyle ilgili “veto olasılığını” gündeme getirdi.

Geçen ay Türkiye’yi ziyaret eden Amor, Ankara’nın demokrasi ve insan hakları karnesindeki kırık notu vurgulayarak, AP’nin Gümrük Birliği’yle ilgili Avrupa Birliği – Türkiye güncellenmesinde anlaşmaya varılsa dahi olumlu karar almayabileceğini söylemesi dikkat çekti.

Raportör Amor, AB – Türkiye ilişkilerindeki uzun yıllar süren olumsuzlukların ardından yeniden yakınlaşma dönemi başladığını işaret ederek, Doğu Akdeniz, Yunanistan, Libya ve Suriye konusunda Ankara’nın izlediği dış politikasıyla “kimi zaman AB’ye yönelik hakaret niteliğinde açıklamalar” yapıldığını ancak şimdi daha olumlu ivme sağlanabildiğini anlattı.

Türkiye’yle ilgili hazırladığı taslak raporunda dış politika noktasındaki olumlu ortamı yansıtmaya çalıştığını kaydeden Amor, bunun yan sıra AP’nin kaygılarını da aktarmak durumunda olduğunu belirterek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda hiçbir gelişme yok. Bu konular katılım süreci için hayati önem taşıyor. Türkiye’yle ilişkileri genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde daha iyiye gittiğini düşünüyoruz. Fakat Türk yetkilileri tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamada Kavala davası örneğindeki gibi direnç gösterildiğini görüyoruz. Yalnız gazeteciler değil öğrenciler, sanatçılar, üniversiteler açısından eleştiriye karşı bir tutum var. Bu kaygı verici. AP’de Gümrük Birliği çerçevesindeki mevcut sorunları çözdükten sonra bunu görüşebiliriz. Avrupa Parlamentosu, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda gelişme olmadığı sürece Gümrük Birliği'nin güncellemesine yeşil ışık yapmayacağız” diye konuştu.

Türkiye’yle üyelik müzakerelerine en üst düzeyde devam edilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Amor, ancak insan hakları meselesinde çözümler olmadıkça vize serbestisine AP’nin olumlu görüş vermeyeceğini dile getirdi. “Aday ülke olmak demek AB’nin politikalarını, çıkarlarını ve görüşlerini her alanda uygulamak demektir” diyen Amor, “Eğer Türkiye insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında farklı bir duruş sergilenmezse üyelik sürecini görüşebileceği bir zemin olmayacak” ifadelerini kullandı.

Medya alanında özgürlüğü de önem verdiklerini anlatan Amor, sadece gazeteciler açısından değil kamu açısından önemli bulduklarını çünkü kamunun özgürce seçim yapılabilmesi için bilgi edinmesi gerektiğini işaret etti. Amor, Türkiye’de gelecek seçimler için vakit geldiğinde “seçimlerin adil ve bağımsız olduğunun kanıtı basın ve ifade özgürlüğü olacak” görüşünü paylaşarak, süreci izledikleri mesajı verdi.

Bu noktada tutuklu gazeteciler konusunda da halen kaygılı olduklarını anlatan Amor, Türkiye’nin halen en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkelerden birisi olduğunu ve bunu önlemek için mutlaka yasal çerçevede düzenleme gerektiğini söyledi. Özellikle “terör” suçlamasında düzenleme gerektiğini belirten Amor, “terörizm” ile ilişkilendirilmiş suçlamaları Avrupa’nın kabul edemeyeceğini aktardı.

VOA