Austin: "Ukrayna Baharda Karşı Saldırıya Hazırlanıyor"

"Ukrayna, NATO'nun ürettiğinden çok mühimat kullanıyor"

Austin: "Ukrayna Baharda Karşı Saldırıya Hazırlanıyor"

Austin: "Ukrayna Baharda Karşı Saldırıya Hazırlanıyor"

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Savunma Bakanları, Rusya'nın Doğu Donetsk bölgesini vurduğu sıralarda, Ukrayna'ya yapılacak "acil silah ve mühimmat sevkiyatını" görüşmek üzere Brüksel'de biraraya geldi.

Ukrayna'nın baharda Rusya'ya "karşı saldırıya" hazırlandığını açıklayan Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Kiev'e, Rus saldırısına karşı dayanma imkanı sağlamak için askeri destek vereceğiz" dedi. Austin, Kiev'in istediği F-16 savaş uçakları içinse "yeni bir duyuruları olmadığını" belirtirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konunun savunma bakanları toplantısında tartışılacağını açıkladı.

NATO Savunma Bakanları, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ve Genel Kurmay Başkanı Mark Milley'nin de katılımıyla, Brüksel'deki NATO karargahında iki gün sürecek bir toplantıda biraraya geldi. Toplantılara, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov da katılırken, Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde olduğu için Brüksel'e gitmedi.

Toplantı öncesinde, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği ofisini ziyaret ederek, depremde hayatını kaybedenler için hazırlanan taziye defterini imzalayan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, toplantı girişinde, tüm savunma bakanlarını Türkiye'de depremde yaşamını yitirenler için bir dakika saygı duruşuna çağırdı.

Savunma bakanları toplantısı öncesi, Ukrayna'ya askeri yardımı koordine etmek amacıyla kurulan Ukrayna Temas Grubu'nun 9'uncu toplantısı (Ramstein-9), Austin ve Milley başkanlığında, 50'yi aşkın ülkenin savunma bakanının katılımıyla yapıldı. ABD Savunma Bakanı Austin, Milley ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Ukrayna'ya yapılacak yeni askeri yardımlar ve Ukrayna'nın "savaş uçağı talebini" değerlendirdi.

Bakan Austin, "Ukrayna'nın özgürlük mücadelesine verdiğimiz destek konusunda birlik olduk ve ne kadar sürerse sürsün, birlik ve kararlılıkla birlikte Ukrayna'nın yanında duracağız" diyerek, Kiev'e koşulsuz desteklerini yineledi. Austin, İtalya ve Fransa'nın Ukrayna'ya yeni SAMP/T hava savunma sistemleri transfer edeceğini açıkladı, diğer NATO üyesi ülkeler tarafından yapılan farklı türlerdeki, Marders, M113'ler, CV90'lar gibi, zırhlı personel taşıyıcıları gibi teslimatların da yapılacağını söyledi.

Austin karşı saldırı için ilkbaharı işaret etti

ABD ve NATO, Ukrayna'ya özellikle silah sevkiyatını hızlandırmaya çalışıyor. Çünkü savaş yaklaşık bir yıldır devam ederken, artık her iki taraf da sahada eylemlerini hızlandırmanın arayışında. Batı istihbaratları bir yandan, Rusya'nın kış sonunda kapsamlı bir saldırıya hazırlandığı uyarısı yaparken, Austin de "Ukrayna'nın baharda bir karşı saldırı başlatacağını" açıkladı.

Austin, "Ukrayna ivme yaratmak istiyor, ilkbaharda bir saldırı düzenlemelerini bekliyoruz. Bu nedenle Ukrayna, kendilerine uygun savaş alanı koşulları yaratmak istiyor. Ve biz ve Ukrayna'nın tüm savunma temas grubu ortakları, ona ihtiyacı olan zırhlı kabiliyeti sağlamak için çok çalışıyoruz ve gerekli tüm savaş yeteneklerini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Tüm ekipmanların cephedeki birliklere ulaşmaya devam etmesini sağlayacağız" dedi.

Austin, Ukrayna'ya F-16 verilmesi konusunda yöneltilen bir soruya ise, F-16 uçaklarının teslimine karşı çıkan ABD Başkanı Joe Biden'ın önceki açıklamalarını hatırlatarak, "Bugün yapacak yeni bir duyurum yok" yanıtını verdi. Sorular üzerine, "Şu an Rusya'nın potansiyel olarak daha büyük bir hava saldırısı için uçak yığdığına dair bir işaret olmadığını" belirten Austin, Rusya'nın envanterinde önemli sayıda uçak bulunduğunu ve bu nedenle Batılı müttefiklerin mümkün olduğu kadar çok hava savunma kabiliyeti gönderme ihtiyacını vurguladıklarını" kaydetti.

General Milley: "Rusya parya oldu"

General Mark Milley de, "Putin, Ukrayna'yı hızla yenip, NATO'yu böleceğini düşündü. Ama Ukrayna hala özgür ve bağımsız bir ülke, NATO hiç bu kadar birlik içinde olmamıştı. Rusya'ya gelince, dünyada parya bir ülke oldu. Rusya hem stratejik, hem operasyonel, hem de taktik açıdan kaybetti" dedi.

Son aylarda, Ukrayna'ya tank, mühimmat ve ağır zırhlı araçlar verdiklerini belirten Milley, "Ukrayna ordusunun eğitim ve lojistik ihtiyaçlarını karşıladık, istihbarat ve bilgi paylaşımı yaptık. Ukrayna ordusu da taktik yeteneğini kanıtladı, kendini savundu. Rusya kaybetti. Ukrayna yalnız değil. Kendini savunmaya devam edecek" dedi.

Milley, en kötü çatışmaların Bakhmut yakınlarında devam ettiğini ve Ukrayna kuvvetlerinin saldırıları püskürtmeye devam ettiğini belirterek, "Bunu bir yıpratma savaşı olarak tanımlardım. Ruslar büyük kayıplar veriyor. Ukrayna geri çekilmeyeceğine göre, Rusya çekilene kadar sürecek" dedi.

"Ukrayna, NATO'nun ürettiğinden çok mühimat kullanıyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son günlerde kaydedilen bombalama ve kara saldırılarının sayısı göz önüne alındığında, Rusya'nın "kış sonunda değil, çoktan saldırılarına başladığını" söyledi.

Stoltenberg de, yeni toprakların fethedilmesini önlemek için hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İşgalden neredeyse bir yıl sonra, Başkan Putin barışa hazırlanmıyor, yeni saldırılar başlatıyor. Bu nedenle, Ukrayna'ya kazanması ve adil ve kalıcı bir barışa ulaşması için ihtiyaç duyduğu şeyi sağlamaya devam etmeliyiz. Hız hayat kurtaracak" dedi.

Savunma bakanları toplantısında, Ukrayna'ya silah ve mühimmat sevkiyatının yanı sıra, savaş uçakları teslimatı konusunu da ele alacaklarını belirten Milley, ancak kısa vadeli önceliğin, "bu güne kadar söz verilen silah ve mühimmatın hızla teslimatı" olduğuna dikkat çekti. Stoltenberg, "Savaş uçağı konusu zaman alacak, kısa vadeli öncelikler, yakıt ve yedek parça ile vaat edilen mühimmat ve silahlardır" dedi.

Genel Sekreter, Ukrayna'nın, "mermileri Batı'nın üretebileceğinden daha hızlı kullandığına dikkat çekerek, "Ukrayna'nın mevcut mühimmat kullanım oranı, mevcut üretim oranımızdan çok daha yüksek" uyarısında bulundu. Stoltenberg, "Bu durum stoklarımızı tüketiyor ve savunma sanayimizi baskı altına alıyor" diyerek, bir yandan oranların artırılması, diğer yandan üretim kapasitelerine yatırım yapılması çağrısında bulundu.

NATO Savunma Bakanları toplantısı yarın da devam edecek. Toplantının ikinci gününde, NATO'ya üye olabilmek için Türkiye'nin vetosunu kaldırmasını bekleyen Finlandiya ve İsveç Savunma bakanları da bulunacak.

Arzu Çakır / VOA