CHP İzmir’de kavgalı kongre

“CHP sosyal demokrat özüne dönmeli”

CHP İzmir’de kavgalı kongre






CHP İzmir’de kavgalı kongre

Cumhuriyet Halk Partisin’de değişim tartışmaları gölgesinde gidilen 38’inci Olağan Kurultayı öncesi il başkanlarının ve Kurultay’da görev alacak delegelerinin seçildiği il kongreleri süreci İzmir ile devam ediyor. 38'inci Olağan İzmir İl Kongresi, Gaziemir Fuar İzmir’de 617 delegenin katılımıyla başladı. Kongrenin gerçekleştiği salonda liste krizi meydana geldi.

Bir grup “Çarşaf liste örgütün alın teridir” pankartı açarak sloganlarla salona girdi. Çarşaf liste isteyenlerle blok liste isteyenler arasında gerginlik çıktı.

Protesto edenlerin kürsüden uzak tutulması için yapılan müdahalenin ardından gerginlik, kavgaya dönüştü, yumruklar konuştu. Blok liste ve çarşaf liste taraftarı partililer birbirine girdi. Çıkan kavganın CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelmesinin ardından, Aslanoğlu ve Soyer polis eşliğinde salondan çıkarıldı. Gerginliğin son bulmasıyla yeniden başlayan kongrede, delegelerin oyuyla blok liste yöntemiyle seçime gidilmesi kararlaştırıldı.

Özel ve Öymen adaylık açıklamasının ardından ilk kez İzmir’de CHP’liler karşısına çıktı

Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Malatya Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Veli Ağbaba, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ile Hüseyin Yıldız, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, il delegelerinin yanı sıra İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Ozan Demirbaş ve Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz da katıldı.

Genel başkanlık için adaylığını açıklayarak CHP’de değişim tartışmalarının odağına yerleşen iki isim olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile CHP Parti Meclisi eski üyesi Örsan Öymen de salonda yerini aldı.

“Beni Süleyman Soylu susturamadı, bu talimatı size veren de beni susturamaz”

Adaylık açıklamasının ardından parti örgütünün karşısına ilk kez İzmir’de çıkan Özel, yaptığı konuşmada “Önümüzde bir karar var. Ya hep birlikte sanki hiçbir şey olmamış, sanki seçmen kırgın değilmiş, sanki iktidar kapasitemiz ortadan kalkmıyormuş, sanki önümüzde büyük bir tehlike yokmuş gibi davranıp kendi örgüt içi mücadelemizle partideki koltuklarımızı korumaya çalışacağız. Ya da hep beraber özeleştiri yapıp seçmeni anlayarak gerekli değişimi sağlayarak tepeden tırnağa bir değişimle Türkiye’ye yeniden umut olacağız. Sizi umuda davet ediyorum” dedi.

Özel’in konuşması sırasında kürsünün yanında toplanan bir grup CHP’li “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganı attı. Özel, slogan atan gruba “Benim konuşmama engel olmayın, beni Süleyman Soylu susturamadı. Bu talimatı size veren de beni susturamaz. Lütfen bunu yapmayın” diye seslendi.

Örsan Öymen konuşması için kürsüye çıktığı sırada da salondan Kılıçdaroğlu lehine sloganlar yükseldi. Öymen, “Ne yazık ki mevcut yönetim ile sayın genel başkanımızın girmiş olduğu tüm seçimler kaybedilmiştir. 13 yılda 12 seçim kaybedildi. CHP’nin oyları 13 yıl içerisinde yüzde 22-26 bandı arasında sıkışmış kalmıştır. Parti içi demokrasi sorunu, partinin kendi ilkelerinden kopması yeni bir sorun değil. CHP’nin kaderi yüzde 25 değildir. Partimizin kimlik sorunu da diğer bir sorunumuz. Parti programına tüm üyeler uymakla yükümlüdür. Şu anda CHP bir bölünmenin, bir kutuplaşmanın eşiğindedir. Altı ok ile sosyal demokrasiyi karşı karşıya getirmek isteyenler var” ifadelerini kullandı.

Bir başka Genel Başkan Adayı Örsan Öymen de partinin son 13 yılda 13 seçim kaybettiğini hatırlatarak ittifak ortağı diğer partilere milletvekilliği verilmesini eleştirdi. Öymen, 6 ok ile sosyal demokrasinin karşı karşıya getirilme riski olduğunu kaydederek partinin bölünme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

“CHP yenilenmezse Türkiye de yenilenemeyecek”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan CHP İzmir il delegeleri de parti yönetimi ve yapısıyla ilgili değişim tartışmalarını değerlendirdi. CHP genel başkanlığının değişmesini savunan delegelerden Canan Özyiğit Cengiz, “Örgütün en küçük biriminden en yukarıdaki birimine kadar kesinlikle bir değişime ihtiyaç var. Çünkü bence CHP toparlanmazsa Türkiye de toparlanamayacak. CHP yenilenmezse Türkiye de yenilenemeyecek. Biz de mevcut AKP iktidarına mecbur kalacağız” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçimini kaybettiği 28 Mayıs akşamından itibaren değişim beklentisine girdiğini kaydeden Cengiz, “Genel merkezde daha işlevsel, daha yeni ve taze bir yönetim olmalı. Halka daha çok ulaşan kişiler olmalı” diye konuştu. CHP’de değişim olmazsa seçmenlerde seçim sonrası oluşan umutsuzluğun aşılamayacağını da belirten Cengiz, “En çok korkulan şey oldu. İnsanların umudu yok oldu. Bu umut olmadığında ne seçmeni sandığa götürebilirsiniz ne de partideki insanları çalıştırabilirsiniz” dedi.

“Değişim sadece genel başkanla ya da herhangi bir yöneticinin değişmesiyle olmaz”

CHP İzmir il delegelerinden Emre Sağlam ise genel başkan değişikliği tartışmalarına karşı çıkanlardan. Sağlam, “Örgütün aldığı her karara saygı duymak lazım. O yüzden Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yanındayız. Bizim liderimiz, genel başkanımız. O hepimizden daha çok çalıştı. Herkesin eksik yanı olabilir. Ama saygı duyacağız. O yaşıyla koşturdu, çalıştı” şeklinde konuştu. Sağlam, “Partide biliyorsunuz tüzük çalışmaları var, bu çalışmalar partiyi iyi bir yerlere taşıyacak. Değişim sadece genel başkanla ya da herhangi bir yöneticinin değişmesiyle olmaz” dedi.

“CHP sosyal demokrat özüne dönmeli”

Değişimin CHP tüzüğünde yapılmasını isteyenlerden il delegesi Şeyda Odabaş da partinin aynı zamanda sosyal demokrat özüne dönmesi gerektiğini de vurguladı. Odabaş, “Ben bir genç olarak ilk başta gençlerin kadrolarda daha çok rol alması ve daha sık kadrolarda değişim olması gerektiğini düşünüyorum. Böylece siyaset yapmak isteyen herkesin önünün daha çok açılmasını istiyorum. Bu anlamda bir tüzük değişikliği gereklidir” diye konuştu.

CHP’de değişim olmazsa gelecek seçimlere bunun oy kaybı olarak yansıyacağını savunan Odabaş, “Genel seçim bizim için belki çok büyük yenilgi değil, çok az bir farkla kaybettik ama tabii ki bu oy makasını daha da kapatmak için toplumun bazı talepleri var. Bu talepleri karşılamak adına tabii ki değişim yapılması gerekiyor. Değişim olmazsa şu andakinden farklı bir oy potansiyeli de beklenemez diye düşünüyorum. Ama bu değişimin nasıl olacağıyla da çok alakalı. Yani CHP, kendi ilkelerini savunarak kendisi gibi davranarak aslında sosyal demokrat özüne biraz daha dönerse, ben hem CHP’ye oy veren kesimin hem de toplumun daha fazla güvenini kazanacağını düşünüyorum” dedi.

VOA