Erdoğan BM Genel Kurulu'nda: Karabağ, Azerbaycan toprağıdır

Rusya-Ukrayna savaşı

Erdoğan BM Genel Kurulu'nda: Karabağ, Azerbaycan toprağıdır

Erdoğan BM Genel Kurulu'nda: Karabağ, Azerbaycan toprağıdır, bunun dışında bir statüye atılması asla kabul edilmeyecektir

"Ermeniler dahil herkesin Azerbaycan topraklarında barış içinde yan yana yaşaması öncelikli hedefimiz olmalıdır. Tek millet, iki devlet şiarıyla hareket ettiğimiz Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü koruma yönünde attığı adımları destekliyoruz"

T24 Dış Haberler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan, Genel Kurul'da yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı operasyona dair önemli mesajlar verdi.

Erdoğan, "Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı yeterince değerlendiremediğini görüyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statüye atılması asla kabul edilmeyecek" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Kıbrıs'ın artık federasyon modeli temelinde gerçekleşemeyeceği herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Uluslararası toplumu bunu kabullenerek KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya, bu ülke ile diplomatik siyasi ve ekonomik bağlar kurmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma, Erdoğan'ın Genel Kurul'daki 13. konuşması oldu.

Erdoğan, ilk kez 2005’te Türkiye Başbakanı olarak Kurul'a hitap etmiş; 2007, 2009 ve 2011 yıllarındaki toplantılara da aynı sıfatla katılmıştı. Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten itibaren de aralıksız olarak bu toplantılarda konuşma yapmıştı.

Erdoğan, 2014'teki 69. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nin beş olan daimi üye sayısının artması ve örgütte reforma gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünya beşten büyüktür" demişti.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Yabancı karşıtlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığının yeni bir krize dönüşme emareleri, son bir yılda endişe verici boyutlara ulaştı. Dünyanın hangi köşesinde yaşarsak yaşayalım iklim değişikliği ve buna bağlı doğal afetler, artık günlük hayatımızın bir gerçeği haline gelmiştir. İklim değişikliğine bağlı küresel sıcaklık artışının bir buçuk dereceyle sınırlı tutulabilmesi giderek zorlaşıyor. Bunun şartlarından biri kalkınmakta olan ülkelerin çabalarının finansal ve teknolojik olarak desteklenmesidir. Gıda güvenliği, iklim değişikliğinden etkilenen alanların başında geliyor. Su ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik doğru politikalar ve yatırımlar geliştirip uygulamalıyız.

Maraş depremi

Türkiye, 6 şubat 2023 sabahı, gerek büyüklüğü gerek etkilediği alan itibarıyla sayın Genel Sekreter’in ifadesiyle yüzyılın en büyük doğal afetlerinden biriyle karşı karşıya kaldı. Dünyanın 100’ü aşkın ülkesinden yardım çağrımıza destek veren tüm dostlarımıza ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Depremin yaralarını sarmak, şehirlerimizi bir an önce ayağa kaldırmak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Libya'daki sel ve fırtına

Birkaç gün önce de, güçlü tarihi bağlarımızın bulunduğu Libya, fırtına ve selin yol açtığı ağır yıkımlara ve can kayıplarına maruz kaldı. Felaketin ardından Türkiye olarak 10 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği, binlerce kişiden hala haber alınamadığı Libya’ya yardım için hemen harekete geçtik. İlk etapta üç gemi ve üç uçakla, 567 personelin yanı sıra yüzlerce araçtan, binlerce ton ilaçtan, barınma ve sıhhi malzemeden oluşan yardımları gönderdik. Dünyanın neresinde bir mağdur, mazlum varsa yanında yer alan bir ülke olarak Libyalı kardeşlerimizi de yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.

Genel Kurul’un bu yılki temasının Türkiye’nin hedefleriyle birebir örtüştüğünü görmekten memnuniyet duyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında hayata geçirmeye başladığımız Türkiye Yüzyılı vizyonumuz, bu örtüşmenin en somut ifadesidir.

"Dünya beşten büyüktür"

Genel sekreterin geçen günlerde yaptığı İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasının yansıtmadığı tespitine biz de katılıyoruz. Bu tespit bizim, 'Dünya beşten büyüktür' çağrımızı ifade ediyor. Güvenlik Konseyi, artık güvenliğinin teminatı olmaktan çıkmış, beş ülkenin siyasi stratejilerinin çarpışma alanı haline gelmiştir.

Rusya-Ukrayna savaşı

Kıbrıs’ta yaşana son hadiseleri, bu içi boşalmış, adalet ve güven telkin etmeyen kurumsal yapının bir tezahürü olarak değerlendiriyoruz. Barış ve istikrarın güçlendirilmesine yönelik sayısız inisiyatife öncülük etmiş bir ülke olarak sayın Guterres'in yeni gündem oluşturulması çağrısına önem veriyoruz. Bu anlayışla Rusya-Ukrayna savaşını, başından beri "Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz" teziyle hem Rus hem Ukraynalı dostlarımızı masada tutmaya gayret ediyoruz. Savaşın, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü temelinde, diplomasi ve diyalogla sona erdirilmesine yönelik çabalarımızı arttırarak sürdüreceğiz.

"Küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik"

BM ile başlattığımız Karadeniz girişimi ile dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesinin sağlayarak, küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik. Şahsi gayretlerimiz neticesinde girişim, üç kez uzatıldı. Girişimin 17 Temmuz itibarıyla çıkmaza girmesi, dünyayı yeni bir krizle yüz yüze bıraktı. Küresel açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan coğrafyalara uzanan bu insani köprünün bir şekilde idamesi için temaslarımız sürüyor. Öncelikle bir milyon tahılın Afrika ülkelerine sevkini öngören planı bu bakımdan önemsiyoruz. Amacımız, çevremizdeki çatışma ve ihtilaflar karşısında dünya barışına ve refahına mümkün olan en büyük katkıları sunmaktır.

Suriye

Artık 13. yılına giren Suriye’deki insani trajedi, köken ve inanç fark etmeksizin bölgedeki herkesin hayat şartlarını daha da zorlaştırıyor. Suriye’nin hem siyasi birliğinin hem sosyal bütünlüğünün hem de ekonomik yapısını tehdit eden gelişmelere karşı ilkeli, yapıcı ve adil tutum ortaya koyan yegane ülke konumundayız. Ülkemizde 14 milyon insanımızı etkileyen 6 şubat depremlerinin yıkıcı etkisi Suriye’de de kendini göstermiştir. Özellikle Kuzey Batı Suriye’de zaten sıkıntılı olan insani durum daha da kötüleşmiştir. Tam da böyle bir dönemde, BM’nin bölgedeki sınır ötesi insani yardım operasyonunun kesintiye uğraması, talihsiz bir gelişmedir. Türkiye olarak Suriye’nin kuzeyinde, zor şartlarda hayat mücadelesi veren 4 milyonu aşkın insanı elbette kaderine terk etmeyeceğiz.

Sığınmacılar

Sınırlarımız ötesinde inşasına öncülük ettiğimiz konutlar tamamlandıkça sığınmacıların buralara geri dönüşü hızlanacaktır. Ancak Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine en büyük tehdit bu ülke üzerinde hesabı olan güçlerin güdümündeki terör örgütlerine verilen açık destektir. Bir yandan PKK terör örgütünün diğer yandan mezhep ayrışması üzerinden organize edilen radikal grupların cenderesi altında bunalan Suriye halkı isyan noktasına gelmiştir.

Bölgede her başları sıkıştığında DAEŞ bahanesine sığınanlar artık ifşa olmuştur. DAEŞ ile fiilen en büyük mücadeleyi vermiş, bu örgüte en büyük kayıpları yaşatmış ve arkasındaki gerçekleri çok iyi bilen bir ülke lideri olarak açık konuşmak istiyorum. Suriye ve Irak başta olmak üzere Orta Doğu Kuzey Afrika ve Sael’de kendi siyasi ve ekonomik çıkarları için DAEŞ ve benzeri örgütleri paravan olarak kullananların riyakarlıklarından bıktı, usandık. Bu bölgelerdeki tehdit sadece DAEŞ değildir. Asıl tehdit, vekalet savaşlarının aracı olarak kullanılmak üzere beslenen terör örgütleridir. Sırf kendi siyasi ve ekonomik çıkarları için terör örgütleriyle çalışmaya devam eden ülkelerin terörden ve bununla bağlantılı sorunlardan şikayet etmeye hakkı yoktur. 

AB’den beklentimiz, uzun süredir ihmal ettiği ülkemize yönelik yükümlülüklerini süratle yerine getirmeye başlamasıdır. özellikle Türkiye'ye yönelik sergilenen ikircikli tavırların artık bir son bulması gerekiyor. 

KKTC

Doğu Akdeniz’in barış, refah ve istikrarın egemen olduğu coğrafyaya dönüşebilmesi ancak tüm tarafların hak ve hukukuna saygı gösterilmesiyle mümkündür. Bizim, kimsenin hakkında gözümüz yoktur. Kimsenin de haklarımızı yok saymasına müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasının 60. yıl dönümündeyiz. Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs meselesinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için daima samimi gayret göstermiştir. Kıbrıs'ın artık federasyon modeli temelinde gerçekleşemeyeceği, herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Uluslararası toplumu bunu kabullenerek KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya, bu ülke ile diplomatik siyasi ve ekonomik bağlar kurmaya davet ediyoruz. Adadaki BM barış gücünden de, sergilemekle mükellef olduğu tarafsızlığa titizlikle riayet etmesini bekliyoruz. Zaten itibarı zedelenen bu gücün Kıbrıs’ta yeni bir itibar kaybıyla karşı karşıya kalmasını istemeyiz. 

Ermenistan-Azerbaycan

Güney Kafkasya’da barışın, huzurun ve iş birliğinin tesisi yolunda, önümüzde tarihi bir fırsat bulunuyor. Bu fırsatı değerlendirmek için Ermenistan ile iyi komşuluk ilişkileri ve tam normalleşmeyi hedefleyen bir süreç başlattık. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı yeterince değerlendiremediğini görüyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statüye atılması asla kabul edilmeyecek. Ermeniler dahil herkesin Azerbaycan topraklarında barış içinde yan yana yaşaması öncelikli hedefimiz olmalıdır. Tek millet, iki devlet şiarıyla hareket ettiğimiz Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü koruma yönünde attığı adımları destekliyoruz. Kadim medeniyetimizin köklerinin uzandığı ve aynı kültürü paylaştığımız Orta Asya ülkeleriyle iş birliğimizi güçlendiriyoruz. Türk devletleri teşkilatının bölgesel ve küresel düzeyde giderek daha etkin bir aktör haline dönüşmesinden memnuniyet duyuyoruz."

"Aile hukuku" ile LGBTİ+ mesajı 

Aile ve aile müessesesine sahip çıkmak, insan ve tüm insanlığın istikbaline sahip çıkmak demektir. Giderek artan küresel dayatmalar karşısında tüm dostlarımızı aile müessesesinin korunmasına hassasiyet göstermeye davet ediyorum.

Bu sene 100. yılında kutlayan Türkiye Cumhuriyeti olarak herkes için barış, refah ve tüm insanlığın yararına adımlar atmaya sürdüreceğiz.

T24