Hortum Sonrası Kayıplar Aranıyor

Amerika’nın orta kesimlerini vuran ve onlarca kişinin ölümüne neden olan hortum sonrası ekipler enkaz yığınlarında arama yapıyor.

Hortum Sonrası Kayıplar Aranıyor

Hortum Sonrası Kayıplar Aranıyor

Amerika’nın orta kesimlerini vuran ve onlarca kişinin ölümüne neden olan hortum sonrası ekipler enkaz yığınlarında arama yapıyor.

Kentucky eyaletinde Vali Andy Beshear en az 70 kişinin ölmüş olabileceğini açıklamıştı. Beshear bu sayının eyaletteki 10 bölgede toplam 100’ü de geçebileceğini kaydediyor.

Beshear hasarın büyük olmasının arama çalışmalarını zorlaştırdığını kaydetti. Beshear CNN televizyonuna yaptığı açıklamada ‘‘Tamamen yok olan kasabalar var’’ dedi.

Federal Acil Durum Dairesi (FEMA) yöneticisi Deanne Criswell ise arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için hala umut olduğunu söyledi.

Criswell, hortumların boyutunun tarihi büyüklükte olduğunu kaydetti ve FEMA’nın barınaklar açarak bölgeye ekip ve 30 bin yemek ve 45 bin litre suda aralarında olmak üzere yardım malzemesi göndermekte olduğunu söyledi.

Mayfield’de bir mum fabrikasını enkaza çeviren hortum sonrası 40 kişi enkazdan kurtarılmıştı.

Ekipler enkazdan daha fazla canlı çıkarmaya çalışıyor ama umutlar da azalıyor.

Hortum sırasında fabrikada 110 kişinin çalıştığı belirtiliyor.

Kentucky’de yetkililer mum fabrikasındaki enkazın kaldırılması için ağır ekipmanların kullanıldığını belirtti. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında cansız bedenler de bulundu ama sayı açıklanmadı.

“Yine Herşeyi Kaybettim”

Enkaz kaldırma çalışmaları, itfaiye istasyonu ve acil hizmetler servisi merkezinin de hortumdan etkilenmesi nedeniyle zorlukla ilerliyor.

Hortum toplamda 6 eyaleti vurdu.

Amazon’a ait bir tesisin hortumdan etkikendiği Ilinois eyaletinde de 6 kişi yaşamını yitirdi. Tennessee’de 4, Arkansas eyaletinde 2, Missouri’de de 2 kişi hayatını kaybetti.

Amazon, bölgeye 1 milyon dolar bağışladığını, yerel yetkililerle ve eyalet yetkilileriyle ihtiyaçların karşılanması konusunda çalıştığını belirtti. Amazon çalışanlarına ve bölgedeki ortaklarına yardım malzemesi, ulaşım, gıda ve temiz su gibi ihtiyaçları göndereceğini kaydetti.

Hortumun Amerikan tarihinde en uzun yolu izleyen, en şiddetli hortum olabileceğini belirtiliyor.

ABD'de Tarihi Hortum Felaketi

Yetkililer, hortumun yaklaşık 400 km yol katettiğine dikkat çekiyor.

Bu alandaki rekor en son 1925 yılında kaydedilmişti.

O yılki hortum 355 km boyunca devam etmiş ve 3 eyalette etkili olmuştu.

Başkan Joe Biden, Kentucky için acil felaket beyannamesini onayladı ve hortumdan etkilenen bölgeler için destek sağlayacaklarını belirtti.

Biden ayrıca FEMA’dan hortumlarda iklim değişikliğinin etkisi olup olmadığını araştırmasını isteyeceğini belirtti.

Missouri’de de yetkililer hortumun yüzlerce evi ya yıktığını ya da zarar verdiğini belirtti.

Arkansas Valisi Asa Hutchinson, hortumun vurduğu bölgelerde incelemerde bulunurken eyalette fazla can kaybı olmamasının dikkate değer olduğunu belirtti ve yaşananları ‘felaket’ olarak niteledi.

VOA