İran'da Amini'nin ölümü sonrası protestolar sürerken, gözaltına alınanların sayısı artıyor

Gazeteciler "casuslukla" suçlanıyor, gözaltılar artıyor

İran'da Amini'nin ölümü sonrası protestolar sürerken, gözaltına alınanların sayısı artıyor

İran'da Amini'nin ölümü sonrası protestolar sürerken, gözaltına alınanların sayısı artıyor

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösteriler ülkenin birçok kentinde devam ediyor. Günlerdir her akşam gösterilere sahne olan Tahran'da, dün gece de geç saatlere kadar hareketli anlar yaşandı.

Başkentin birden fazla bölgesinde gösteriler düzenlendi. Bazı bölgelerde ise halkın evlerinin penceresinden protestoculara destek verdiği görüldü. Tahran'ın Ebuzer Bulvarı'nda göstericiler ateş yakıp yolda barikat kurmaya çalışırken, kolluk kuvvetleri ise gazlı ve coplu müdahalede bulunarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Göstericilerin Tahran'ın Rey Şehri bölgesinde İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun merkezi olduğu ileri sürülen bir noktaya saldırı düzenlendiği sosyal medya paylaşımlarına yansıdı. Videolarda caddelerde ateş yakıldığı görülürken, yer yer silah sesleri de duyuluyor.

AP
İran'da protestolar (Fotoğraf 21 Eylül tarihinde çekildi)AP

Sadıkiye bölgesinde ise korna çalarak protestoculara destek veren sürücülerin sesini bastırmak için, polis aracının üzerine konulan hoparlörden İran devrimiyle ilgili marşların çalınması dikkati çekti. Mazenderan eyaleti Nuşehr kentinde de slogan atarak yönetime tepki gösteren göstericilere kolluk kuvvetleri müdahale etti.

Gazeteciler "casuslukla" suçlanıyor, gözaltılar artıyor

Anadolu Ajansı, gösterilerin yayılması ve giderek büyümesi nedeniyle ülkede yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği yorumlarının yapıldığını aktardı. Polis ve askerler arasında "olaylara yaklaşımda tartışmalar" olduğu iddia edilirken, istihbaratıyla meydanda olan Devrim Muhafızları Ordusunun askeri olarak da meydana inmesinin söz konusu olduğu ifade ediliyor.

Bu arada özellikle Tahran'da internet kısıtlaması sürüyor, gazetecilerin olayları takip etmesine de müsaade edilmiyor. Gösterilerin yapıldığı bölgelerde gözaltına alınan gazeteciler ise "casusluk" ile itham ediliyor.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan videolarda, kolluk kuvvetlerinin sabah saatlerinde birçok kentte evleri dolaşarak gözaltı operasyonları gerçekleştirdiği ifade edildi. Tahran Gazeteciler Sendikası, başkentte gözaltına alınan 10 gazetecinin ismini yayınladı ve bir an önce serbest bırakılmalarını istedi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan Genel Savcılığı, il genelinde 450 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Dün de Gilan Emniyet Müdürü 60'ı kadın 739 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ülkenin pek çok kentinde üniversite öğrencileri temsilcisi onlarca kişinin evlerinden gözaltına alındığı belirtildi. İran Öğrenci Konseyleri Telegram hesabından Tahran Üniversitesi'nde gözaltına alınan öğrenci sayısının 30'a ulaştığını açıkladı.

Gözaltına alınan göstericilerin sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

İran, İngiltere ve Norveç'i  içişlerine karışmakla suçladı

Öte yandan İngiltere ve Norveç'in Tahran büyükelçilerinin Amini'nin öülümü sonrasındaki protesto eylemleriyle ilgili olarak İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığı bildirildi. 

Yarı resmi ISNA haber ajansı cumartesi günü İngiltere büyükelçisi Simon Sheffield'ın bakanlığa çağrıldığını ve ülkesindeki Farsça yayın yapan medya organlarının eleştirel yayınlarının protesto edildiğini aktardı. Bakanlık haber organlarının ülkedeki karmaşayı ve yayılan protestoları programlarında en üst sıraya taşıyarak kışkırttığını ileri sürdü. İran verilen haberlerin İran'ın iç işlerine müdahale ve egemenliğine yönelik eylem olarak gördüğünü belirtti.

IRNA ise, Norveç'in Tahran büyükelçisinin de bakanlığa çağrıldığını aktararak, büyükelçinin Norveç parlamento başkanı Masud Gharahkhani'nin  sosyal medya üzerinden göstericilere destek ifadeleri paylaşması ile ilgili olarak "müdahaleci duruşunu" açıklaması istendi.

EURO NEWS