İZMİR'DEKİ KÖPRÜLER VE KEMERLER

Kızılçullu Su Kemeri

İZMİR'DEKİ KÖPRÜLER VE KEMERLER






İZMİR'DEKİ KÖPRÜLER VE KEMERLER

Foça Su Kemeri

İzmir’in Foça ilçesinde yer alır. Yapılış tarihi kesin olmamakla birlikte Orta Çağ’da inşa edildiği düşünülmektedir. 1900’lü yılların başına kadar kullanılan kemer, şehrin içme suyu ihtiyacının da karşılanmasını sağlamıştır. Moloz ve kesme taşlardan yapılan kemerin büyük bir kısmı günümüze ulaşmıştır.

Kızılçullu Su Kemeri

İzmir’in Buca ilçesinde günümüzde Şirinyer olarak bilenen bölgede yer alır. MÖ 133-395 yılları arasında Romalılar tarafından Melez Çayı üzerine, Kızılçullu (ilk adıyla Paradiso) Mevkii’ne inşa edilmiştir. Kadifekale’deki şehre su taşımak için yapılan kemerin yapımında kesme taş ve tuğla, işlemelerinde ise Roma harcı kullanılmıştır. Roma sonrası, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de onarılan ve kullanılan kemer, günümüzde sağlıklı şekilde ulaşmıştır.

Selçuk Su Kemerleri

Efes kazılarında bölgede çeşitli dönemlerde yapılmış su kemerleri, kuyu ve sarnıçlara ulaşılmıştır. Selçuk ve Belevi arasında kalan Pranga ile Kuşadası Değirmendere’deki kaynaklardan gelen su, bu yapılar aracılığıyla Ayasuluk’a kadar ulaşmıştır. Oyma kanallar ve kesme taş ve tuğladan duvarların birbirine bağlanmasıyla yapılan kemerlerin bir ksımı günümüze ulaşmıştır. 

Kervan(Kemer) Köprüsü

İzmir’in Konak ilçesinde yer alır. İzmir’deki birçok köprü ve kemer gibi Meles Çayı üzerine inşa edilmiştir. Roma Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilen köprü kesme taş yapılıdır.

Anadolu’da demiryolu yaygınlaşmadan önce deve kervanları bu yolu kullanırmış. Kervan Köprüsü, develerin dinlendiği, yüklerin indirilip mola verildiği yermiş. Son yüzyılda diğer ulaşım araçlarının gelişmesi ile kervanlar da giderek azalmış. Bu köprü de Kemer Köprüsü olarak anılmaya başlanmış. 

SAFİYE AYDIN / AYDIN DENGE