Pamir Kırgızları bu kez HES sürgünü ile karşı karşıya

HES ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI

Pamir Kırgızları bu kez HES sürgünü ile karşı karşıya

1980'lerde Çin ve SSCB'den kaçarak Türkiye'ye sığınan Pamir Kırgızları, Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Köyü'ne yerleşti. 40 yıldır burada yaşayan Pamir Kırgızları bu kez HES sürgünü ile karşı karşıya. Danıştay kararı ile bölgede durdurulan HES projesi çalışmaları, geçen haftalarda yeniden başladı. Santralin inşa edilmesiyle bölgeden göç etmek zorunda kalacak köylüler, korumaya çalıştıkları kültürlerinin de böylece yol olacağını düşünüyor.

1980'ler Çin ve Sovyetler Birliği'nden göç ederek Türkiye'ye sığınan ve Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Köyü’ne yerleştirilen Pamir Kırgızları, yaklaşık 40 yıldır yaşadıkları köylerinden HES yüzünden sürgün edilmek isteniyor.

2012 yılında Zilan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali kurmak için başlatılan girişimler sonucu Bakanlar Kurulu kararıyla bölge için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Fakat köylülerin başlattığı hukuk mücadelesi sonucu Danıştay, bu kararın yürütmesini 2014 yılında durdurdu.

HES ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI

Indepedent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, ancak hidroelektrik santrali çalışmaları geçen haftalarda yeniden başladı. Bölgede yapılacak bir hidroelektrik santrali, 3 binlik nüfusunun büyük kısmı tarım ve hayvancılıkla geçinmeye çalışan köylülerin aynı zamanda geçim kaynağını da elinden alacak.

Doğal güzellikleriyle de dikkati çeken bölge için özel bir şirkete 2012 yılında 49 yıllığına üretim lisansı verildi.

"ÇED RAPORU GEREKLİ DEĞİLDİR"

Köyde herhangi bir proje yürütülüp yürütülemeyeceğini ortaya koymak için ÇED raporu ise istenmedi. Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konuyla ilgili 30 Mart 2012’de "ÇED raporu gerekli değildir" kararı aldı.

Davanın avukatı Özgür Çağlar Aksu, Danıştay'a verdiği dilekçede acele kamulaştırma kararının keyfi bir şekilde kullanıldığını ve kararda üstün kamu yararı olmadığını da belirtti. Acele kamulaştırma kararı kaldırılsa da proje devam etti.

HES tesisini kuran şirketin mahkeme kararını hiçe sayarak acele kamulaştırma kararı iptal edilen taşınmazlar üzerinde çalışmalar yapmaya başladığını belirten Avukat Aksu, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

"KÖYLÜLER BASKIYA UĞRUYOR"

Projenin durdurulması için de gerekli müracaatları yapacaklarını söyleyen Aksu, köylülerin hukuki mücadele yürütmemesi için baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade ederek "Terör örgütünün açık hedefi haline gelmeyi dahi göze alarak devletin yanında yer alan Ulupamir köylülerinin bu uğurda birçok şehit vermiş olmalarına karşın bu yaşananlar köylülerin gözünde devlet güvenilirliğini ve tutarlılığını sarsmaktadır" dedi.

PAMİR KIRGIZCASININ KONUŞULDUĞU TEK BÖLGE

Köy aynı zamanda Pamir Kırgızcasının dünya üzerinde konuşulan tek bölgesi. Santralin inşa edilmesiyle bölgeden göç etmek zorunda kalacak köylüler, korumaya çalıştıkları kültürlerinin de böylece yok olup gideceğini düşünüyor.

KARAR