Turgut Kazan: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yargı reformu olmaz

Kazan: Çakıcı’nın tehditlerini Cumhurbaşkanı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı seyrediyor

Turgut Kazan: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yargı reformu olmaz

Turgut Kazan: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yargı reformu olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi, hukuk ve demokraside yeni bir atılım ilanının ardından Türkiye, hükümetin yeni eylem planının nasıl olabileceğini tartışıyor.

İstanbul Barosu eski başkanı ve Türkiye’nin önemli avukatlarından Turgut Kazan’a göre Türkiye’de yeni bir yargı reformu olamaz. Nedenini ise cumhurbaşkanlığı sistemi olarak açıklıyor.

Türkiye’de ‘reform’ sözcüğünün çokça kullanıldığına tanıklık ettiğini söyleyen Kazan, bu sözcüğün altında bir 'pazarlık ve oyun' olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Kazan, "Adalet işleyişinde yenilikler yapılabilir. İçtenlikli bir biçimde iyileşme arıyor ve buna reform adını veriyorsanız bunu saygı ile karşılarım. Ama yargı doğrudan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde tek adam olan cumhurbaşkanına bağlıysa ve hakimler ve savcılar kurulu bu sisteme bağlanıyorsa reform olmaz." diyor.

Gülen grubunun tasfiyesi sonrası yapılan atamalara dikkat çeken Kazan şunlar söyledi: "FETÖ ile mücadele sürecinde dört bine yakın savcı ve yargıçlar görevden alınınca hep AKP'liler seçildi. Bunları kimin seçtiğine bakmak gerekiyor. 13 üyenin 7’sini AKP çoğunluğu, 6’sını cumhurbaşkanı atıyor. Buradan nasıl bağımsız yargı çıkar? Ayrıca Anayasa Mahkemesi kararına uymuyorum diyen mahkeme başkanını kim Yargıtay’a atadı? Kim atıyor HSKY atıyor. Adalet Bakanı bunu nasıl karşılıyor?"

Kazan: Çakıcı’nın tehditlerini Cumhurbaşkanı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı seyrediyor

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik tehdidini de ‘hukuk ve demokrasi seferberliği’ açıklamasının altında değerlendiriyor avukat Kazan:

ABD’deki değişim ve ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle iktidar vaziyet almaya çalışıyor
Turgut Kazan 
Avukat

ABD’nin yeni başkanının Joe Biden olması ve kötü giden ekonomik sorunlar nedeniyle siyasal iktidarın vaziyet almaya çalıştığını söyleyen Kazan, ekonomi, hukuk ve demokrasi temelinde açıklanan seferberliğin bu durumla doğrudan ilintili olduğunu savunuyor:

"Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın bu süreçte tahliyesinden mutluluk duyarım. İfade özgürlüğü nedeniyle içeride olanların tahliyesinden mutluluk duyarım. Ama ben diyorum ki yargı reformu diye bir şey yapılacaksa yani bağımsız ve kaliteli bir yargı için büyük bir mutabakatla değiştirilmesine varlar mı?"

Avukatların da herhangi bir gücü ya da özgür görev yapma imkanının kalmadığını savunan Kazan, "57 yıldır avukatlık yapmaya çalışıyorum, mesleğin bu kadar itibarsızlaştırıldığını görmedim" diyor.

Turgut Kazan ayrıca, avukatlara yönelik gözaltı operasyonlarının pek çok kesime gözdağı verme amaçlı olduğunun altını çiziyor.

EURO NEWS