Türkiye tutuklu kadın gazeteci listesinde dünya ikincisi

Dünyada 100 kadın gazeteci tutuklu

Türkiye tutuklu kadın gazeteci listesinde dünya ikincisi

Türkiye tutuklu kadın gazeteci listesinde dünya ikincisi

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, yılın ilk üç ayında dünyada 145 kadın gazetecinin saldırıya uğradığını, 30 Nisan itibariyle 100 gazetecinin cezaevinde olduğunu açıkladı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 2023 yılının ilk 3 ayında kadın gazetecilerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu yayımladı.

Rapora göre, yılın ilk üç ayında 145 kadın gazeteci saldırıya maruz kaldı. 24 gazetecinin fiziksel saldırıya, 23 gazetecinin ise hukuken taciz edildiğine dikkat çekilen raporda, gazetecilere yönelik saldırıların 2022'nin ilk üç ayına göre yüzde 4,3 oranında arttığı açıklandı.

Dünyada 100 kadın gazeteci tutuklu

Rapora göre, 30 Nisan itibariyle İran'da 28, Türkiye'de 19, Çin'de 15, Beyaz Rusya'da 9, Myanmar'da 8, Mısır'da 4, Rusya'da 3, Vietnam'da 3, Etiyopya'da 2, Somali'de 2, Filistin'de 1, Laos'ta 1, Suudi Arabistan'da 1, Suriye'de 1, Hong Kong'da 1, Filipinler'de 1 ve Burundi'de 1 olmak üzere toplamda 100 kadın gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Güvenli ve destekleyici ortam çağrısı

Raporda, "Kadın gazetecilere yönelik fiziksel ve yasal tacizin artmasından endişe duyuyoruz. Kadınların ve LGBTQI gazetecilerin, görevlerini şiddet veya korkutma korkusu olmadan yerine getirmelerini sağlayan güvenli ve destekleyici bir ortamda çalışabilmelerini sağlamak için daha fazlasının yapılması gerekiyor" denildi.

Türkiye'de kadın gazetecilerin deprem bölgesinde hem pratik zorluklarla karşılaştığı hem de yurttaşlar tarafından sık sık taciz ve saldırıya uğradığı belirtildi. CFWIJ, kadın gazetecilerin afet bölgelerinde çekim yapmasının engellendiği veya tehdit edildiği 6 olayı belgeledi.

En çok Kürt gazeteciler hedef alınıyor

Raporun devamında şöyle denildi: "Türk hükümeti, kadın gazetecileri susturmak için yasayı silah olarak kullanan ülkelerin başında geliyor. Yetkililer sürekli olarak seyahat yasaklarına ve 'kamu görevlilerine hakaret' de dahil olmak üzere düzmece yasal suçlamalara başvurdu. En çok Kürt kadın gazeteciler, sansür ve zulmetmek için alaycı bir şekilde terör suçlamalarını kullanılarak hükümet tarafından hedef alınıyor."

Gazetecilik kriminalize ediliyor

"Bu çeyrekte kadın gazetecilere yönelik hapis cezaları, fiziksel ve hukuki saldırılar, gazeteciliğin sürekli olarak nasıl kriminalize edildiğini gösteriyor. Endişe verici bir eğilim, gazetecileri felç eden ve otosansüre yol açan yasal tacizdir. Basın özgürlüğü saldırı altında olduğunda ilk hedef alınanlar kadınlar ve LGBTQI gazetecilerdir."

(NT)

BİANET