Yetkin: Müjde doğal gaz ise kanala tanker trafiği nedeniyle mi ihtiyaç olduğu söylenecek?

Kanal İstanbul'a tanker trafiği nedeniyle mi ihtiyaç olduğu söylenecek acaba?

Yetkin: Müjde doğal gaz ise kanala tanker trafiği nedeniyle mi ihtiyaç olduğu söylenecek?

Türkiye'nin Karadeniz'de doğal gaz bulduğu iddialarını değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, "Eğer müjde Karadeniz'de gaz-petrol ise o zaman Kanal İstanbul'a tanker trafiği nedeniyle mi ihtiyaç olduğu söylenecek acaba?" dedi.

DUVAR – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma günü açıklayacağı “müjde”nin, Karadeniz’de doğal gaz bulunması olabileceği iddia ediliyor.

İddiaları değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, 2004’te Zonguldak’ın Ereğli ilçesi açıklarındaki bulunan fakat işletilmeyen doğal gaz yatağı olabileceğini belirtti.

Yetkin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Eğer müjde Karadeniz’de gaz-petrol ise söylendiği gibi, bu da muhtemelen 2004’te TPAO-Madison’un Akçakoca-Ereğli açıklarında bulduğu ilan edilen ama işletilmeyen yatak ise, o zaman Kanal İstanbul’a tanker trafiği nedeniyle mi ihtiyaç olduğu söylenecek acaba?” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve ortağı Madison Oil şirketinin çalışmaları sonucunda, 2004’te Akçakoca açıklarında doğal gaz bulunduğu açıklanmıştı.

Dönemin TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç, 19 Kasım 2006’da yaptığı açıklamada, “Bugünlerde deniz tabanına boru hattı çekiliyor ve bir iki haftaya kadar bitmek üzere. Aralık ayı gibi Akçakoca’daki gazımızı, Türkiye’nin Karadeniz’deki ilk gazını yurt içi şebekeye bağlayacağız. Sonra da sondajlarımız Akçakoca’dan Alaplı, Ereğli, Zonguldak, Cide, İnebolu’ya doğru devam edecek” demişti. Daha sonra Ereğli’den doğal gaz çıkarılmaya başlanmıştı.

‘AKÇAKOCA ÜRETİM SAHASINDA 24 ADET ÜRETİM KUYUSU AÇILDI’

TPAO’nun internet sitesinde Karadeniz’de yürütülen faaliyetlerle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“TPAO’nun Karadeniz’de yürütmekte olduğu hidrokarbon arama faaliyetleri 2004 yılından itibaren ivme kazanmıştır. 2004-2019 yılları arasında Karadeniz’de yoğun sismik faaliyetler yürütülmüş, ruhsatlandırılan bloklarda toplam 142.000 km iki boyutlu (2B) sismik ve 37.610 km2 üç boyutlu (3B) sismik veri toplanmış ve yorumlanmıştır. Toplanan verilerin yorumlanması sonrasında, toplamda 6 adet derin deniz ve 10 adet sığ deniz arama kuyusu kazılmıştır. Akçakoca-3 ve Akçakoca-4 kuyularındaki gaz keşfinin ardından Akçakoca üretim sahasında kazılan kuyu sayısı ise 24 adet olmuştur.” (DUVAR HABER MERKEZİ)