Ah o eski 1 Mayıs törenleri

Kemal Sunal yürüyüş düzeninden sorumlu, Tarık Akan ise slogan sorumlusu...

Ah o eski 1 Mayıs törenleri
1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de küresel salgına dönüşen korona virüsün gölgesinde kutlanıyor. 1 Mayıs'ın asrı aşan tarihinden kesitler ise, önceki yılların günümüz Türkiye'sinden farkını ortaya koyuyor.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl korona virüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları altında, evlerden ve sosyal medyadan kutlanacak. Valilikten izin almış olan sendika ve konfederasyon temsilcileri İstanbul'da Taksim Anıtı'na çelenk bırakırken, Türk-İş ise bu yılki 1 Mayıs'ı sağlık çalışanlarına atfetti. 

Dünyada ilk kez 1890’da “İşçi Günü” olarak kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, Osmanlı’da işçiler tarafından kutlanıyordu. 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet döneminde de devam etti. 1935’te 1 Mayıs, “Bahar Bayramı” ilan edildi. “İşçi Bayramı” olarak ilk büyük kutlama ise, 1976’da Taksim’de yapıldı. 1977’deki kutlaması ise tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçti.

1 Mayıs'ın asrı aşan tarihinden kesitler ise, önceki yılların günümüz Türkiye'sinden farkını ortaya koyuyor. Kanlı geçen 1977 1 Mayıs’ından sonra 1978’de de 1 Mayıs Taksim’de kutlandı. Taksim'de kutlanan 1978'deki 1 Mayıs'a dair fotoğraflar ise dikkat çekiyor. Fotoğraflarda, bayramı kutlayanların özgürce yürüyüş yapabilmesinin yanında, Türk sinemasının efsane isimlerinin de 1 Mayıs kutlamalarında yer aldığı görülüyor.

1m.jpg

1977 1 Mayıs'ında Fatma Girik sinema emekçilerinin yürüyüşünde kortej başı olarak görülürken, hemen arkasında Kadir İnanır sancak taşıyor. Kemal Sunal yürüyüş düzeninden sorumlu, Tarık Akan ise slogan sorumlusu...

m2-045.jpg

Usta aktör Cüneyt Arkın, 1 Mayıs 1977'de görev alan sinema emekçilerindendi...

m3-023.jpg

 Türkan Şoray, Kadir İnanır, Kazım Kartal ve Ünsal Emre 1 Mayıs yürüyüşünde...

m4-011.jpg

Tarık Akan ve Müjdat Gezen 

m5-004.jpg

Kaynak Yeniçağ: Demokrasi günlerinde 1 Mayıs