Çin ve Rus işgaline direnişin adı "Altay Kartalı" Osman Batur

BATUR'UN ÇOCUKLARI ÇİN ASKERLERİNCE KATLEDİLDİ

Çin ve Rus işgaline direnişin adı "Altay Kartalı" Osman Batur

Çin ve Rus işgaline direnişin adı "Altay Kartalı" Osman Batur

Doğu Türkistan’ın hürriyet ve bağımsızlık mücadelesi denildiğinde ilk akla gelen isim olan Osman Batur, şehadet yıldönümünde anılıyor. Çin ve Rus yönetimine karşı giriştiği amansız mücadelesi, Osman Batur'u Türk tarihinin son gerçek kahramanı yaptı.

Çin ve Rus işgalcilerine karşı Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele eden ve bu uğurda naaşına bile işkence edilen Osman Batur, şehadetinin 73. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anılıyor.

TÜRK TARİHİNİN BÜYÜK KAHRAMANLARINDAN, ALTAY KARTALI OSMAN BATUR
  
Türk tarihinin gördüğü en büyük kahramanlardan biri, hayatı filmlere konu olacak derecede mücadele ve zorluklar ile geçen bir yiğit bahadır ve Altay Dağlarının hürriyet meşalesi Osman Batur. Asıl adı "Osman İslamoğlu" olan ve gösterdiği kahramanlıkları neticesinde “Batur” namını alan Osman Batur, 1899 yılında Doğu Türkistan’ın Altay vilayetindeki Köktogay beldesinin Öndirkara köyünde dünyaya geldi. Daha çocuk denecek yaşta büyük Kazak Kahramanı ve Osman Batur’un akıl hocası olan Böke Batur’un birliklerinde süvari oldu. Osman Batur, Böke Batur’un arkasında Çinli işgalci askerlerin Altay bölgesinden kovulması için savaştı.

ALTAY DAĞLARINDAN ÇİN İŞGALİNE KARŞI BAŞLAYAN MÜCADELE

Çok konuşkan birisi değildi. her zaman sakin ve vakarlı bir duruşu vardı. Uzun boyu, esmer teni, kalıplı yapısı ve çatık kaşlarıyla her zaman dikkatleri üzerine çekiyordu. 40 yaşına kadar ailesi ile birlikte çiftçilikle uğraşan Batur, yıl 1934’e gelindiğinde, vatanı Köktogay’daki camilerin bir bir Çinli askerler tarafından yıkılmasına kayıtsız kalamadı ve isyana katıldı. Böke Batur’un Çinliler tarafından yakalanıp idam edilmesinden çok etkilenen Osman Batur, oğlu Şerdiman ve arkadaşı Süleyman’ı yanına alarak altay dağlarına çıktı ve silahlı mücadeleye resmen başladı.

ALTAY KAZAKLARININ HANI OSMAN BATUR

Tarihler, 10 Mayıs 1941’i gösterdiğinde, Batur’un emriyle Altay’da halkın kanını emen birçok Çinli ve Rus işgalci ortadan kaldırıldı. Ekim 1941’den itibaren milli mücadelenin liderliğini bizzat kendisi üstlendi. Çinliler ve Ruslar bu isyanı bastırmak için bütün güçlerini seferber ettilerse de hiçbir sonuca varamadılar.

Osman Batur’un birlikleri, Mart 1942’den Nisan 1943’e kadar Çin  karargahlarına baskın yaparak düşmanlarına büyük zayiat verdirdi. Altay Kazaklarının hanı seçilen Batur, 16 Nisan 1943’ten itibaren Çinli işgalcileri, yurdundan kovmaya ant içti.

OSMAN BATUR VE 1944 DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ

Bir süredir Altay bölgesinde Çinlilere karşı başlatılan bağımsızlık savaşı, ülkenin diğer yerlerine de yayıldı. Bunun üzerine Ürümçi’deki Çin idaresi, Altay’a kesin taarruz yapmayı kararlaştırdı. Osman Batur’un birlikleri, Çin askerlerini geri püskürttü. Batur ve askerlerinin başarısı sayesinde Doğu Türkistan’ın diğer bölgelerine de isyan dalgası yayıldı İli’de Ali Han Töre Saguni liderliğinde büyük bir ayaklanma başladı. Bu hareketin başarıya ulaşmasıyla 1944 yılında Gulca’da Doğu Türkistan Cumhuriyeti kuruldu ve Ali Han Töre Saguni cumhurbaşkanlığına getirildi. Osman Batur 7 Ekim 1944’te Doğu Türkistan Cumhuriyeti tarafından Altay valiliğine tayin edildi.

BATUR'UN ÇOCUKLARI ÇİN ASKERLERİNCE KATLEDİLDİ

Bunun üzerine Çinliler, Osman Batur’dan hınçlarını almak için adeta bir terör dalgası başlattı. Batur’un on sekiz yaşındaki kızı Kabiyra ile on dört yaşındaki oğlu Baydolla, anneleri Mamey’in gözü önünde barbarca katledildi. On bir yaşındaki oğlu Kariy ve dokuz yaşındaki kızı Sapiyan da kuyuya atılarak şehit edildi. Yıllar boyu Doğu Türkistan’ı Çin işgalinden kurtarmak için savaşan Osman Batur bu mücadelesini 1951 yılına kadar sürdürdü. 1951 yılının şubat ayında yine bir Çin hücumu sonrasında Batur’un kızı Azapay ve birçok Türk kadını Çinliler tarafından esir edildi.

ÇİN VE RUS İŞGALCİLERE BOYUN EĞMEYEN TÜRK SAVAŞÇISI: OSMAN BATUR
 
Bu olayın neticesinde Osman Batur, 200 askeri ile Çin ordularının üzerine yürüdü. Askerlerin birçoğunu öldüren Batur, cephanesinin bitmesi nedeniyle 17 Şubat’ı 18 Şubat’a bağlayan gece yakalandı. 29 Nisan 1951’de Çinlilere diz çöktüren bu yiğit Türk savaşçısı, Çinli askerlerce idam edildi. Osman Batur’un ölüsüne bile tahammül edemeyen Çinliler, naaşına işkence yaparak iç organlarını parçaladı.

ŞEHADETE YÜRÜRKEN BİLE ÇİNLİLERİN YÜREĞİNE KORKU SALAN: OSMAN BATUR

Osman Batur’un naaşını ibret-i alem için sokak sokak dolaştıran Çinliler, Doğu Türkistan halkının yüreğindeki bağımsızlık ateşini bir daha yanmamak üzere söndürmek istiyordu. Fakat, Osman Batur Han’ın yiğitliği ve cesareti sadece Doğu Türkistan’da değil dünya çapında bilindi ve tanındı. Onun kahramanlığı, Türk milleti yaşadıkça anılmaya devam edecek ve idam edilirken söylediği son sözleri halen çınlayacak:
 
"Siz Çinliler, Taklamakan Çölü'nün kumları kadar dahi olsanız, bir gün sizi Çin Seddi’nin öte tarafına atacağız"

QHA