Diyarbakır’da Yıkılan Binaların Kolonları mı Kesildi?

2 Bin 965 artçı şok

Diyarbakır’da Yıkılan Binaların Kolonları mı Kesildi?

Diyarbakır’da Yıkılan Binaların Kolonları mı Kesildi?

Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği kentler arasında bulunan Diyarbakır’da yıkılan binaların kolonlarının daha önce kesildiği iddiası son günlerde sıkça gündeme geliyor. İnşaat Mühendisleri Odası iddianın yıkımdan sonra ispat edilmesinin imkansız olduğunu belirtirken, daha önce şikayet olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ın meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden etkilenen iller arasında bulunan Diyarbakır’da 1’i boş, 7 bina yıkıldı. Yıkılan binaların 6’sı şehir merkezinde,14’ü ilçe ve köylerdeydi. En büyük yıkım dört bloktan oluşan ve altında iş merkezi bulunan Galeria isimli sitede meydana geldi. Sitedeki 4 bloktan biri tamamen yıkıldı. Buradaki enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları halen devam ediyor.

Bağlar ilçesinde yıkılan binadan ise çok sayıda kişinin cesedi çıkarıldı. Enkazdan kurtulan birçok kişi binanın altında bulunan banka şubesinin taşıyıcı kolonlarını daha önce kestiğini iddia ediyor. Aynı iddia Galeria Sitesinin sakinleri tarafından da dile getiriliyor. İddiaya göre sitenin altındaki bazı işyerlerinin sahipleri daha fazla alan açmak için kolonları kesti.

Peki kolonların kesildiği tespit edilebilir mi? İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mahsun Korkmaz, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, iddiaların yıkımdan sonra ispatlanamayacağını söyledi. Varsa daha önce yapılmış şikayetler üzerinden soruşturma yapılması gerektiğini savunan Korkmaz, kolon kesildiğine dair kendilerine daha önce hiç şikayet gelmediğini ifade etti. Yapıdan bir demir parçasının çıkarılmasının bile binaya zarar vereceğine dikkat çeken Korkmaz, “Halihazırda bina yerinde yok kesilip kesilmediğini bilemeyiz. Daha önce böyle diye şikayet dilekçesi verilmiş herhangi bir işlem yapılmamış diye duyumlar var. Böyle bir şey varsa onun üzerine ortaya çıkarılabilir. Öyle bir şey yoksa, bir hata varsa bu artık bilirkişiyle incelenecek bir durum değil” dedi.

“Deprem olmasa bile kolon kesilmesi risk doğurur”

Belediyeye başvuru olup olmadığını araştıracaklarını ifade eden Korkmaz, kolonların kesilmesinin, deprem dışında da binalar için büyük risk oluşturduğuna vurgu yaptı. Çok bloklu sitelerin bazı bloklarının yıkılmasını kullanılan kötü malzeme kullanımına bağlayan Korkmaz, “Eğer böyle bir şey varsa (kolon kesilmesi) büyük suçtur, buna da cinayet denir. Kimsenin kabul edebileceği bir durum değil. Tek bloku yıkılan sitelerde üretim aşamasında eksiklikler oluşmuş olabilir. Projeye çok uyulmamış bundan olabilir. Bunlar dışında bloğun altında kolonların su çekmiş olma ihtimali var. Ne olursa olsun imalat aşamasıyla alakalı bir durum olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’da 256 can kaybı

Diyarbakır’ın ilçelerde can kaybı olmazken, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun verilere göre; kentte yaşamını yitirenlerin sayısı 11 Şubat itibariyle 256 oldu. Depremde 901 kişi de yaralandı.

33 kişi hakkında gözaltı kararı

Bu arada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır'da yıkılan binalardaki kusurların tespit edilmesi için soruşturma başlattı. Yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım eksiklikleri ile kolon kesme iddialarına ilişkin 33 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Öte yandan Diyarbakır’daki depremzedeler için Silvan yolu üzerinde bir çadır kent kuruluyor. Silvan yolu üzerindeki bulunan 190 bin metrekarelik boş arazide, 4 bin 200 çadırın kurulması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

2 Bin 965 artçı şok

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, 6 Şubat’tan bu yana 2 bin 965 artçı şok ve deprem meydana geldiğini söyledi. Özdener, sosyal medya hesabından şu bilgileri paylaştı: “6 Şubat 2023 saat 04:17'de Sofalaca- Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24'de Ekinözü-Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından, 12 Şubat 2023 saat 08:30 itibarıyla bölgede toplam 2965 adet deprem çözümü yapılmıştır.”

VOA