G7 ülkelerinden Ukrayna'ya 'uzun vadeli' güvenlik garantisi sözü

Rusya: Potansiyel olarak çok tehlikeli buluyoruz

G7 ülkelerinden Ukrayna'ya 'uzun vadeli' güvenlik garantisi sözü

G7 ülkelerinden Ukrayna'ya 'uzun vadeli' güvenlik garantisi sözü

G7 ülkeleri, Ukrayna'nın mevcut Rus saldırısıyla mücadelesine destek olmak ve Moskova'yı, komşusuna yönelik gelecekteki saldırılarından caydırmak amacıyla Ukrayna'ya "uzun vadeli askeri destek" sağlama sözü verdi.

Dünyanın en sanayileşmiş ve en büyük yedi ülkesini bir araya getiren G7 grubu üyeleri, Ukrayna'nın Rusya ile mücadelesine destek amacıyla "uzun vadeli askeri destek" vaadinde bulundu.

G7 ülkeleri, Ukrayna'nın mevcut Rus saldırısıyla mücadelesine destek olmak ve Moskova'yı, komşusuna yönelik gelecekteki saldırılarından caydırmak amacıyla Ukrayna'ya güvenlik garantisi (uzun vadeli askeri destek) sağlama sözü verdi. 

Aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya'nın bulunduğu G7 üyesi ülkelerin ortak açıklamasında "Ukrayna'yı bugün (kendini) savunabilecek ve gelecekte Rus saldırganlığını caydırabilecek sürdürülebilir bir güç sağlamak için Kiev ile belirli, iki taraflı ve uzun vadeli güvenlik taahhütleri üzerinde çalışacağız" denildi. 

Rusya: Potansiyel olarak çok tehlikeli buluyoruz

Moskova G7 ülkelerinin söz konusu planına sert tepki gösterdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Bunu son derece yanlış ve potansiyel olarak çok tehlikeli buluyoruz" dedi. 

Peskov, G7 ülkelerinin 'Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlayarak Rusya'nın güvenliğini ihlal ettiklerini' sözlerine ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, G7'nin desteğini memnuniyetle karşıladığını belirtti, ancak bunun ülkesinin NATO'ya katılmasının yerini tutamayacağını vurguladı.

Öte yandan Zelenskiy, NATO üyeliğinin 'savaştan sonra' gerçekleşmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olduğunu dile getirdi.

NATO Antlaşmasının 5. Maddesi, bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağını öngörüyor. 

Bu nedenle ABD ve Almanya gibi ülkeler Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmemek için Ukrayna'nın NATO üyeliğine şimdilik sıcak bakmıyor. 

Bu arada NATO Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde NATO-Ukrayna Komisyonu'nun Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO-Ukrayna Komisyonu'nun Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na katıldıAP

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, özel davetli statüsüyle katıldığı toplantıda NATO liderlerine hitap etti. Toplantı basına kapalı gerçekleşti.

euro news