Erdoğan, hâkim ve savcılara hukukun üstünlüğünü hatırlattı

Sosyal medya referans olamaz, kimsenin sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin

Erdoğan, hâkim ve savcılara hukukun üstünlüğünü hatırlattı

Erdoğan, hâkim ve savcılara hukukun üstünlüğünü hatırlattı: Sosyal medya referans olamaz, kimsenin sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin

Erdoğan, "önceliğimiz" diyerek yeni anayasa mesajı verdi

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut anayasayı "darbe anayasası" olarak tanımlayarak, "Önceliklerimizin en başında Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak var" dedi. Hâkim ve savcılara hukukun üstünlüğünü hatırlatan Erdoğan, "Hâkimin, savcının lisanı; makul sürede vereceği adil ve hakkaniyetli kararlardır. Kararınızı verirken hiç kimsenin, hiçbir gücün sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin. Sosyal medyada cübbe giyip ahkâm kesenler asla bizim referansımız olamaz. Adaletin ölçüsü sosyal medya tepkileri değil, kanundur, nizamdır, maşeri vicdandır. Daha ileri gidiyorum, hukuktur!" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hâkimleri Kura Töreni'nde konuştu. 

Şehit Mehmet Kiraz'ı andı

Erdoğan, "Bugün kura çekerek görevlerine başlayacak olan toplam 1102 adli yargı hakimi ve cumhuriyet savcısı ile idari yargı hâkimini tebrik ediyorum. Şu an Türkiye safında toplam 22 bin 122 hâkim ve savcı görev yapıyor. Bugünkü törenle bu sayıyı 123 bin 923'e çıkarmış oluyoruz. ŞehirtMehmet Kiraz savcımızın yükselttiği sancağı sizler yükselteceksiniz. Türkiye'nin dört bir yanında fedakârca görev yapan adalet teşkilatının tüm fertlerine teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

"Reformları ve projeleri yürürlüğe geçirdik"

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Milletimizin gözünde adliye kapısını adalet kapısı haline getirmek için çalıştık. Hayata geçirdiğimiz her değişiklikle ülkemizin demokrasi ve hukuk devleti standartlarımızı daha da yükselttik. Göreve geldiğimizde ülkemizi 4 ana sütün üzerinde inşa edeceğimizi söyledik. Aradan geçen 21 yılda ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun bu sözümüze sadakatle bağlı kaldık. Reformları ve projeleri yürürlüğe geçirdik.

Merdiven altlarında adalet dağıtılan kötü manzaralar son verdik. İnşa ettiğimiz 280 modern adalet sarayıyla bu alandaki en önemli eksiklikleri giderdik. Mahkeme sayılarımızı adli yargıda yüzde 95, idari yargıda yüzde 45 oranında artırdık. Yargı süreçlerini hem basitleştirdik hem de hızlandırdık. Hukuk yargılarına elektronik duruşma sistemini kazandırdık. Yıllardır demokratikleşme adına dillendirilen asgari yargıyı kaldırarak asgari suçların sivil mahkemelerde görülmesini yine biz sağladık. Vatandaşlarımızın şikayetler nedeniyle soruşturmaya uğramaması için lekelenmeme hakkını güçlendirdik. Vergi suçları, bilişim suçları, kamulaşma davaları gibi birçok alanda yeni ihtisas mahkemeleri kurduk. 

Adalet teşkilatımızın mali ve özlük haklarıyla ilgili beklentilerini karşıladık. Adalet personeline nöbet ücreti imkânı sunduk. Gelen talepler doğrultusunda hâkim ve savcılarımızın özlük haklarında iyileştirmeler yaptık.

Bir sonraki dönemden itibaren bu açılımı fiilen uygulamaya başlayacağız. Attığımız tüm bu adımların müspet yansımalarını farklı alanlarda görüyoruz. Adalette memnuniyet oranının yükselmesinin 21 yılın boşa gitmediğinin bir delili olarak görüyoruz.

6 Şubat deprem felaketi sonrası adalet teşkilatımız süratle organize oldu. Bölgede bine yakın hâkim ve savcı görevlendirildi. Deprem bölgesinde görev yapan hâkim ve savcılarımız ile personelimizi buradan canı gönülden tebrik ediyorum.

"Önceliğimiz Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak"

Türkiye'nin darbe ürünü mevcut anayasadır. Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasasıyla karşılamış olmayı içimize sindiremiyoruz. Sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile taçlandırmak istiyoruz. Önceliklerimizin en başında Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak vardır. Tuttuğumuz tüm sözler gibi bu idealimizi de hayata geçireceğimizden yürekten inanıyorum.

"Adaletin ölçüsü sosyal medya tepkileri değil, kanundur"

Hâkimin, savcının lisanı; makul sürede vereceği adil ve hakkaniyetli kararlardır. 

Sosyal medyada cübbe giyip ahkâm kesenler asla bizim referansımız olamaz. Adaletin ölçüsü sosyal medya tepkileri değil, kanundur, nizamdır, maşeri vicdandır. Daha ileri gidiyorum, hukuktur! Hukuk, kanunun çok çok ötesindedir! Sizin rehberiniz, vicdanınızla birlikte zengin hukuk külliyatımızdır. Kararınızı verirken hiç kimsenin, hiçbir gücün sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin."

T24