İstanbul Üniversitesi Milliyetçi Kulüpler Topluluğu, Kırım Dosyası hazırladı

KIRIM DOSYASI, SÜRGÜN ŞEHİTLERİNE İTHAF EDİLDİ

İstanbul Üniversitesi Milliyetçi Kulüpler Topluluğu, Kırım Dosyası hazırladı

İstanbul Üniversitesi Milliyetçi Kulüpler Topluluğu, Kırım Dosyası hazırladı

Ömer Cihad Kaya / QHA

İstanbul Üniversitesi Milliyetçi Kulüpler Topluluğu, Mayıs 2021 sayılı e- dergisinin dosya konusunu Kırım’a ayırdı. Kırım dosyasında; Kırım’ın tarihi, jeopolitik önemi, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı, Kırım’ın Rusya tarafından işgali ve Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’na dair makaleler yer aldı.

İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Milliyetçi Kulüpler Topluluğu, Mayıs 2021 tarihli Kırım Dosyası hazırladı. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın yıl dönümü arefesinde hazırlanan dosyada, Kırım Tatar Sürgünü’nden Kırım’ın tarihi ve jeopolitik önemine, Rus işgali şartlarında Kırım Tatarlarının durumundan Türk dünyasında aydınlanma hareketinin öncüsü İsmail Bey Gaspıralı’nın hayatına değinildi.

KIRIM DOSYASI, SÜRGÜN ŞEHİTLERİNE İTHAF EDİLDİ

Ayrıca, topluluğun hazırladığı Kırım Dosyası, “Kırım Sürgünü’nde şehit olan soydaşlarımızın aziz hatırasına” sözleriyle bu yıl 77. yıl dönümü kaydedilecek olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nda hayatını kaybedenlere ithaf edildi.

İnternet ortamında hazırlanan Kırım dosyasına ulaşmak için tıklayınız.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.