Türkiye'de son durum ne, hangi önlemler alındı?

Çok büyük bir bölümü Çin'de olmak üzere vaka sayısı 78 bini, virüsten ölenlerin sayısı ise 2700'ü aştı.

Türkiye'de son durum ne, hangi önlemler alındı?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa neden olan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar 40'dan fazla ülkeye yayıldı.

Çok büyük bir bölümü Çin'de olmak üzere vaka sayısı 78 bini, virüsten ölenlerin sayısı ise 2700'ü aştı.

Çin'den sonra koronavirüs nedeniyle can kaybının en fazla yaşandığı ülke İran oldu. İran'da resmi rakamlara göre 100'den fazla koronavirüs vakası tespit edildi, virüsten kaynaklanan ölümlerin sayısı ise 19 olarak açıklandı.

Virüsün dünya çapında yayılması, İran'daki ölümler ile Irak ve Yunanistan'da virüs vakası görülmesi, Türkiye'de salgınla ilgili kaygı yarattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son açıklamasında İran'dan gelen 132 kişinin ilk testlerinin negatif çıktığını, 7 gün sonra bu kişilere bir test daha yapılacağını söyledi.

Fahrettin Koca, "En son Yunanistan'da bir vakanın bildirilmesi ve komşularımızda vaka sayısının artması sebebiyle tedbirlerimizi yoğunlaştırmamız gerekmiştir" dedi.

Koca, "Ülkemizde koronavirüse rastlanmadı, bundan sonra rastlanmayacağı anlamına gelmiyor" diye konuştu.

Türkiye'de virüsle ilgili son durumu, bugüne kadar hangi önlemler alındığını ve yurttaşların korunmak için ne yapması gerektiğini araştırdık.

Türkiye'de Koronavirüs tanısı konmuş hasta var mı?

BBC Türkçe'ye konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bugüne kadar ülkede koronavirüs bulaşmış hasta tespit edilmediğini belirtiyor.

Yetkililer, şüpheli durumlarla ilgili testlerin devam ettiğini aktarıyor.

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı'na göre, dünyadaki birçok ülke gibi, Türkiye'de de vakaların görülmesi ihtimal dahilinde.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Hastalığın komşumuz İran'da görülmesi, vakaların ve ölümlerin artışı bizler için alarm anlamına geliyor" demişti.

İran'ın ardından yine komşu ülkeler Irak ve Yunanistan'da virüs tespit edildi.

Konuştuğumuz Sağlık Bakanlığı yetkilileri, henüz İran dışındaki bir ülkeyle sınır kapısının kapatılması gibi bir karar alınmadığını, gelişmelere göre gerekli görülürse bunun değerlendirilebileceğini belirtti.

Türkiye'de virüse karşı hangi önlemler alınıyor?

Virüsle mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Konunun, tüm taraflarının katıldığı toplantılar yapılıyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.

İstanbul, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde maskeyle dolaşan turistler.

İstanbul, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde maskeyle dolaşan turistler.

Önlemler kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti ile direkt uçuşlar 1 Mart tarihine kadar durduruldu.

Başlangıçta Çin'den gelen yolcular için hayata geçirilen termal kamera ile tarama uygulaması, 5 Şubat'ta diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

İran'la sınırlar da 23 Şubat itibarıyla geçici olarak kapatıldı.

Sağlık Bakanı Koca aynı gün yaptığı açıklamada, "İran'dan Türkiye'ye yapılacak kara ve demiryolu geçişlerin durdurulduğunu, tüm uluslararası uçuşların tek taraflı ve geçici olarak askıya alındığını, Türkiye'den İran'a gidişlerin ise devam edeceğini" belirtti.

Muhalefetten sınırın kapatılmasında geç kalındığı eleştirileri geldi. Sağlık Bakanlığı ise eleştirileri reddetti.

Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.

Bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabiliyor.

Çin'in Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında gönderilen bir kargo uçağıyla tahliye edildi.Çin'in Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında gönderilen bir kargo uçağıyla tahliye edildi.

Çin'den getirilen Türk vatandaşlarının durumu ne oldu?

Çin'de yaşanan salgın nedeniyle Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında, Türkiye'den gönderilen, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak ile tahliye edilmişti.

Bu uçakla getirilen 42 yolcu ve mürettebat 14 gün boyunca, Ankara'daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol altında tutuldu.

Karantina 14 Şubat'ta bitti ve sonuçlar negatif çıktı.

Bunun üzerine 42 kişinin tümü taburcu edildi.

Van'daki Kapıköy sınır kapısı. İran'la tüm sınır kapıları, alınan önlemler kapsamında geçici olarak kapatıldı.

Van'daki Kapıköy sınır kapısı. İran'la tüm sınır kapıları, alınan önlemler kapsamında geçici olarak kapatıldı.

İran'daki Türk vatandaşlarının durumu ne olacak?

Türk makamları, İran'daki Türk vatandaşlarından ülkelerine dönmek isteyenleri, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda Türkiye'ye getiriyor.

Sağlık Bakanı Koca, İran'dan dönecek tüm Türk vatandaşlarının 14 gün gözlem altında tutulacağını açıkladı.

Bununla birlikte Demirören Haber Ajansı ise, 24 Şubat'ta geçtiği haberde, İran sınırındaki Gürbulak sınır kapısında, İran'dan Türkiye'ye geçmek isteyen Türk vatandaşlarının geçişine, sağlık kontrolleri ardından izin verildiğini aktardı.

Koca ise yaptığı son açıklamada, "Kum ve Meşhed dışından olanları evinde veya uygun ortamda gözlem altına alıyoruz. Fakat Kum ve Meşhed'den gelenleri daha özel yöntemlerle direkt karantinaya alma yaklaşımı içinde olduk" dedi.

İstanbul Havalimanı'ndaki termal kamera uygulaması.

İstanbul Havalimanı'ndaki termal kamera uygulaması.

İran'dan Türkiye'ye giden ve Ankara'da acil iniş uçaktaki yolcuların durumu ne?

25 Şubat'ta İran'dan Türkiye'ye giden ve Türk vatandaşlarını taşıyan bir uçak Ankara'da acil iniş yaptı.

Uçaktaki 142 kişi karantinaya alındı.

Sağlık Bakanı Koca, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yolculardan bir kısmının Kum ve Meşhed ziyaretleri hikayesi olduğunun öğrenilmesi üzerine birkaç yolcuda da ateş olmayıp öksürük yakınması, yani soğuk algınlığı bulgularının olması sebebiyle uçağı Ankara'ya indirme yönünde bir karar aldık. İstanbul'daki merkezlerimiz de bu anlamda hazır olduğu nu ama tercihimizin tecrübeli ekip nedeniyle Ankara olduğunu söylemek istiyorum."

Koca, yolcuların ve mürettabatın Zekai Tahir Burak Hastanesinde ve Bilkent Klinik Konukevinde karantinaya alındıklarını dile getirdi.

Bakan, ilk incelemelerde ateşi olan hastaya rastlanmadığını söyledi.

İstanbul'da, sokakta maskeyle gezen bir kişi.

İstanbul'da, sokakta maskeyle gezen bir kişi.

Yurttaşlar virüse karşı ne yapabilir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, Koronavirüs için de geçerli.

Sağlık Bakanlığı bu konuda şunları öneriyor:

  • El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı).
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı.

Türkiye'de maske takılması gerekiyor mu?

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Bakanlık, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişilerin ise öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorlarsa ağız ve burnunu kapatması ve mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor."

Virüsle mücadeleye dair önerilerini sıralayan Türk Tabipleri Birliği ise maske kullanımıyla ilgili şu uyarıda bulundu: "Toplumda yaygın olarak gözlenen tıbbi maske kullanımı hastalığın bulaşmasını önlemeyeceği gibi ayrıca risk oluşturduğunu belirtmeliyiz. Bunun nedeni aynı maskenin birden çok kullanılması ve bu maskelerin enfeksiyon odağı haline gelmesidir."

İstanbul, Taksim.

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Türkiye'den yurtdışına seyahat edecekler ne yapmalı?

Sağlık Bakanlığı'na göre, virüse karşı yapılması gerekenlerin hepsi, yurtdışına seyahat edecekler için de geçerli.

Bakanlık bu bilgilere ek olarak şunları da öneriyor:

  • Çiğ tüketilen yiyecekler yerine pişmiş yiyecekler tercih edilmeli.
  • Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmeli.
  • Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmeli.

Hangi ülkelere seyahatlerle ilgili uyarı yapıldı?

Dışişleri Bakanlığı'ndan koronavirüsüyle ilgili seyahat uyarılarının ilki, 27 Ocak'ta Çin'le ilgili yapıldı.

Açıklamada, Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemeleri, etmeleri durumunda vakanın yoğun olduğu yerlerden uzak durmaları istendi.

Bakanlık 26 Şubat'ta İtalya'yla ilgili olarak, "Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça İtalya'nın koronavirüs vakaları görülen bölgelerine seyahat etmemeleri tavsiyesinde" bulundu.

Aynı gün, aynı türdeki bir açıklama, Irak için de yapıldı.

 

BBC TÜRKÇE