Uzmanlar: “Türkiye’nin Irak’ta PKK’ya karşı olası bir operasyonu Tahran’ın işbirliğini gerektirir”

Tahran’ın işbirliğini gerektirir

Uzmanlar: “Türkiye’nin Irak’ta PKK’ya karşı olası bir operasyonu Tahran’ın işbirliğini gerektirir”

Uzmanlar: “Türkiye’nin Irak’ta PKK’ya karşı olası bir operasyonu Tahran’ın işbirliğini gerektirir”

Türkiye, Irak'ta faaliyet gösteren PKK’ya karşı büyük bir askeri operasyon başlatmaya hazırlandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun yıllardır Türkiye'ye karşı savaşan PKK'nın yarattığı tehdidi sona erdirme sözü verdi. VOA’den Dorian Jones'un konuştuğu uzmanlar, Ankara’nın destek için Bağdat ve Tahran'a baktığını söylüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Türkiye'de uzun yıllardır Kürt azınlığın hakları için savaştığını iddia eden PKK’nın üslerine karşı, Kuzey Irak'ta son iki yıldır askeri operasyonlar düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK ve komşu Suriye'deki uzantılarının oluşturduğu tehdidi kalıcı olarak sona erdirme sözü verdi.

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Yeditepe Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Mesut Hakkı Caşin konuyla ilgi VOA’ya yaptğı değerlendirmede, önümüzdeki günlerde yaklaşık 330 kilometrelik Irak sınırı boyunca PKK hedeflerine yönelik bir tehdit sözkonusu olacağını söyledi.

Mesut Hakkı Caşin, Türkiye'nin Irak sınırında güvenliği sağlayarak Suriye'dekine benzer 40 kilometrelik yeni bir güvenlik koridoru oluşturmasının beklendiğini belirtti.

Ankara bu ay içinde Bağdat'ın PKK’yı yasadışı örgüt ilan etmesiyle birlikte, terör örgütü olarak nitelendirdiği PKK'ya karşı savaşında güçlenmiş oldu.

Erdoğan ayrıca Irak'ın yarı özerk Kürt Bölgesel Yönetimi liderliğiyle de yakın ilişkiler geliştiriyor. Analistler bu işbirliğinin Ankara'nın PKK tehdidini ortadan kaldırma hedefi için hayati önem taşıdığını söylüyor.

Türkiye’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmergeler’le birlikte Irak güvenlik güçlerinin kapasitesine odaklanacağını söyleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan (SETA) uzman Murat Alan, “Türkiye, Irak'taki tüm PKK üyelerinin tam anlamıyla kuşatılmasını ve ardından etkisiz hale getirilmesini istiyor” dedi.

Erdoğan'ın Nisan ayında Irak'ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni ve Bağdat'ı ziyaret etmesi planlanıyor ve bu ziyaretlerde PKK konusunun gündemin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Uzmanlar, ikili ticaretin yanısıra Irak üzerinden Türkiye'ye uluslararası geçişlerin artmasının Erdoğan'a Bağdat karşısında yeni bir koz verdiği görüşünde.

Dış politika analisti Aydın Selcen’e göre, Basra'yı Türkiye sınırına bağlayacak ve “Bağdat'ın kasasına milyarlarca ABD doları getirecek olan” Kalkınma Yolu Projesi, ilişkilerde Türkiye’nin lehine kullanabileceği bir alan.

Selcen, projenin gerçekçi olabilmesi için “Irak'ta istikrar ve güvenliğin olması” gerektiğinin altını çiziyor ve “Ankara bir bakıma PKK ile mücadelenin çerçevesini bu proje içinde yeniden çizmek istiyor" diyor.

Bununla birlikte analistler, PKK’nın üslendiği merkezin Irak'ın İran sınırındaki dağlık Kandil bölgesinde olduğuna da dikkat çekerek, yapılacak herhangi bir operasyonun Tahran'ın işbirliğini gerektireceğini vurguluyor.

SETA uzmanlarından Aslan, "Kandil dağı İran ve Irak arasında bölünmüş durumda. Bölgede ne zaman bir operasyon planlansa ve uygulansa, İran'a gidiyorlar, orada güvenli sığınma imkanı buluyor ve sonra dönüyorlar. Dolayısıyla bu harekatın İran'ın çabalarıyla tamamlanması gerekiyor ama bu bir garanti değil. Ne olacağını göreceğiz" dedi.

Türkiye ve İran arasındaki rekabet bölgede giderek artıyor ve analistler Tahran'ın Ankara'nın taleplerini karşılamakta isteksiz davranarak gerilimi daha da arttırabileceğini söylüyor.

Dorian Jones  / VOA