Bahreyn, toplu açlık grevinin ardından mahkumlara ilave haklar sunacak

Hapishane camisinde birlikte namaz kılma izni talep ediyor. 

Bahreyn, toplu açlık grevinin ardından mahkumlara ilave haklar sunacak

Bahreyn, toplu açlık grevinin ardından mahkumlara ilave haklar sunacak

İngiltere merkezli Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü'ne (BIRD) göre, çoğu 2011 yılında Şii liderliğindeki protestoların bastırılması sırasında gözaltına alınan muhalifler olmak üzere en az 800 mahkum açlık grevine katılıyor

Bahreynli yetkililer, yüzlerce kişinin katıldığı ve ülke tarihinin en büyüğü olduğu belirtilen  açlık grevinin ardından mahkumlara daha fazla hak vermeyi kabul etti.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ziyaret sürelerinin arttırılmasının yanı sıra mahkumların dışarıda geçirecekleri sürenin uzatılmasının hedeflendiği de belirtildi. 

Jau Cezaevinde ağustos ayı başında başlayan açlık grevi şimdiye kadar bastırılabilmiş değil. 

İngiltere merkezli Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü'ne (BIRD) göre, çoğu 2011 yılında Şii liderliğindeki protestoların bastırılması sırasında gözaltına alınan muhalifler olmak üzere en az 800 mahkum açlık grevine katılıyor. 

Bahreynli yetkililer eylemi ciddiye almadıklarını gösterse de aktivistler, istediklerini alıncaya kadar eylemlerinin devam edeceğini belirtiyor.  

Hükümetin sunduğu 'hakkı' çok az bulan BIRD'in savunuculuk direktörü Seyid Alwadaei, "Bu teklif çok az ve çok geç. Bahreyn'in hapishane tarihindeki en büyük açlık grevinin (22 gün sonra) ardından geldi." diye konuştu. 

Ayrıca Alwadai, "Hükümet endişelerini ciddi ve iyi niyetli bir şekilde ele alana kadar açlık grevinin devam edeceği aşikar" ifadesini kullandı. 

Öte yandan grev, mahkum yakınlarının derhal serbest bırakılmalarını talep ettikleri sokak protestolarını da tetikledi.

Alwadaei, Bahreyn Ulusal İnsan Hakları Kurumu Başkanı'nın hafta sonu Jau'daki mahkumlarla bir araya gelerek şikayetlerini dinlediğini söyledi.

Bu ay yayınlanan bir bildiride mahkumlar günde 23 saat hücrelerinde tutulduklarını dile getiriyor. 

Mahkumlar uygun tıbbi bakım, eğitime erişim ve hapishane camisinde birlikte namaz kılma izni talep ediyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Bahreyn araştırmacısı Niku Jafarnia, "Uluslararası toplum açlık grevi yapan Bahreynli mahkumlara desteğini derhal arttırmalı." açıklamasında bulundu. 

Açlık grevi yapanlar arasında 12 yıldır cezaevinde olan 62 yaşındaki Bahreyn asıllı Danimarkalı insan hakları savunucusu Abdulhadi el Khawaja da bulunuyor.

Khawaja, kızına ve hak örgütlerine göre, açlık grevine başlamasından birkaç gün sonra, (11 Ağustos'ta) ciddi kalp sorunları nedeniyle bir askeri hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı.

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu sivil toplum kuruluşları tarafından ABD Başkanı Joe Biden yönetimine gönderilen mektupta "acil ve yeterli tıbbi bakıma ihtiyaç duymaya devam ediyor, ancak cezaevi yetkilileri bunu sağlamıyor." denildi.

Bahreyn, ABD'nin bölgedeki kilit müttefiklerinden biri ve ABD Donanmasının Beşinci Filosuna ev sahipliği yapıyor.

Suudi Arabistan'ın askeri destek sağladığı Manama yönetimi, 'anayasal monarşi ve seçilmiş başbakan' talep eden Şii vatandaşların protestolarını 2011'de güç kullanarak bastırdı. 

EURO NEWS