Devlet başkanının fikirleri okullarda mecburi ders: Şi Cinping'in Çin tarzı sosyalizmi

PARTİ HER ŞEYİ YÖNETİR

Devlet başkanının fikirleri okullarda mecburi ders: Şi Cinping'in Çin tarzı sosyalizmi

Devlet başkanının fikirleri okullarda mecburi ders: Şi Cinping'in Çin tarzı sosyalizmi

Çin’de sosyalist ideoloji ve ülkenin sosyalist liderleri ders olarak okutuluyordu. Artık Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in fikirleri de ilaveten özel olarak İlkokuldan üniversiteye kadar zorunlu hale geldi.

KARAR/ALMANYA

Çin’de Şi Cinping’in fikirleri ilkokuldan üniversiteye kadar zorunlu ders oldu. Öğrenciler, ‘‘Şi Cinping’in yeni çağda Çin tarzı sosyalizm fikirlerini’’ artık ilkokuldan üniversiteye kadar öğrenmek zorunda. Yeni çağ olarak Şi Cinping’in iktidara geldiği 2012 yılı başlangıç olarak kabul ediliyor.

Çin’de eylül ayında başlayan yeni öğretim yılında Çinli öğrenciler hiçbir zaman olmadığı kadar Şi Cinping’in fikirlerini öğrenmek zorunda. İlkokul öğrencileri , diğer sosyalist ideoloji ve tarih derslerinin yanında haftada artık 45 dakika Şi Cinping’in fikirlerini öğrenecek. İlgili ders kitabının 24. Sayfasında Şi Cinping’in ‘’Geçmişte çeliğimiz az ruhumuz fazlaydı. Şimdi daha fazla çeliğimiz var ama daha fazla ruha ihtiyacımız var’’ sözüyle “Şi Cinping’in yeni cağda Çin tarzı sosyalizm fikirlerine’’ giriş yapılıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’un Çin muhabiri Jochen Sthanke’nin haberine göre Üniversite öğrenicileri de haftada iki ile üç saat arasında Şi Cinping öğrenecek. Şi Çinping’in fikirlerinin öğretildiği kitap Komünist Parti’nin propaganda bölümü tarafından hazırlanıyor ve bu kitaptaki bilgiler de sınavlarda öğrencilerden talep edilecek.

KENDİSİNİ ÖZEL OLARAK KONUMLANDIRDI

Çinli liderler Mao Zedong, Denk Şiaping, Jinag Zemin ve Hu Cintao daha önceden de birlikte öğretiliyordu. Öğrenciler eski liderler hakkındaki bilgileri almaya devam edecek. Ancak ilk kez Şi Cinping kendisini diğer liderlerin üstünde konumlayarak sadece kendine has fikirlerin öğretildiği yeni bir ders oluşturdu.

Çin devlet başkanı ilkokuldan üniversiteye ve bunun ötesinde tüm halka “Şi Cinping’in yeni çağda Çin tarzı sosyalizm fikirlerini“ aktarmak peşinde. Aralıktan itibaren üniversiteye giriş sınavlarında da Şi Cinping soruları özel olarak yer alacak.

Geçtiğimiz Mart ayında yapılan Komünist Parti kongresinde Şi'nin fikirlerini yaymak için yeni bir kampanya başlatmış ve bunu da şu şekilde gerekçelendirmişti ‘’Ulusun gençleşmesi için sorumluluk almak üzere yeni bir nesil yetiştirmek. Bu gençler için doğru dünya görüşleri, yaşam prespektifleri ve değerler geliştirmek “

Şi Cinping’in başlattığı bu yeni ideolojik beyin yıkama operasyonunun nedenleri hakkında ise yine ilkokullar için hazırlana Şi kitabında ipuçları bulmak mümkün. Kitabın 47. Sayfasında ‘’Büyük baba Şi Cinping der ki, değerlerin gelişmesi gömlek giymeye benzer. Eğer ilk düğme yanlış iliklenirse, bütün düğmeler yanlış iliklenir’’ İlkokul kitaplarında Şi Cinping’den sevimli şefkatli bir çağrışım yapan “Şi Yeye’’ (büyük baba Şi) olarak bahsedilmesi dikkat çekiyor.

PARTİ HER ŞEYİ YÖNETİR

Mesajlarında halktan kendi yönetimine tam bir itaat talep eden Şi Cinping’in fikirleri 2018 yılından beri anayasada yer alıyor. Anayasadaki fikirleri net bir içeriğe sahip değil ancak verilen mesaj çok açık: Parti her şeyi ve herkesi yönetir. Partiyi de Şi Cinping yönetir.

Batıda eğitim alan, Batılı düşüncelere sahip olan Çinliler Şi Cinping için gerçek bir Çinli değil. Gerçi Şi Cinping’i kızı Harvard Üniversite mezunu ama bu da Şi Cinping’in batı kafalı Çinlilere olan karşıtlığını değiştirmiyor. Batı tehlikesi konusundaki en büyük sorun ise İngilizce. Çinli öğrenciler İngilizce öğrenirken ister istemez Batılı değerlerle karşılaşıyor. Dünya ile rekabet eden Çin’in ise öğrencilere İngilizce öğretmesi bir mecburiyet.

Komünist Parti bunun da önlemini aldı. Yeni öğretim yılında Çin’deki üç yüz üniversitede yeni bir İngilizce kitabı dağıtıldı. Bu kitapta Şi Cinping’in konuşmaları ve mesajları bulunuyor. Öğrencilerde Şi Cinping’i tanımlayacak sıfatlar bulmaları isteniyor.

Komünist Parti’nin amacı eğitimde ideolojik kontrolü sağlamak. İdeolojik eğitime önem vermeyen özel okullar ise cezalandırılıyor. Eğitim sistemi hakkında eleştiri yapmak da zaten yasak. Sosyal medyadaki eleştiriler sıkı takip ediliyor.

KARAR