Erdoğan: Türkiye, zengin biyolojik çeşitliliğini kara ve denizlerinde korumakta kararlı

"12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyoruz"

Erdoğan: Türkiye, zengin biyolojik çeşitliliğini kara ve denizlerinde korumakta kararlı

Erdoğan: Türkiye, zengin biyolojik çeşitliliğini kara ve denizlerinde korumakta kararlı

İklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin belli ülkelere havale edilemeyeceğini söyleyen Erdoğan, tüm ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı"na (COP15) video mesaj gönderdi.

İnsanlık olarak iklim değişikliği ve çevre felaketleri gibi birçok sınamayla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Erdoğan, "Tabii afetler çevreye ve ekosisteme verdiği zararlar yanında insanların can ve mal güvenliğini de doğrudan tehdit ediyor. Şu gerçeği hepimiz biliyoruz; tabiattaki her şey zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Tahrip olan biyolojik çeşitlilik, kirletilen çevre, yok olan gıda ve su demektir" dedi.

Bu durumun çatışmalara yol açtığını ve insanları göçe zorladığını anlatan Erdoğan, "Medeniyetler beşiği olan Akdeniz'i büyük bir mülteci kabristanına çeviren sebeplerden biri de çevrenin tahrip olmasıdır. Geleceğimizi etkileyen bu tehdit karşısında elbette öncelikle adım atması gerekenler iklim değişikliğine yol açan sıkıntıların ortaya çıkmasında tarihi mesuliyeti bulunanlardır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin belli ülkelere havale edilemeyeceğini ve tüm ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

"12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyoruz"

Türkiye'deki biyolojik çeşitliliğe de vurgu yapan Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye 'yaratılanı sev yaratandan ötürü' anlayışıyla zengin biyolojik çeşitliliğini hem karada hem de denizlerinde korumakta kararlıdır. Bunu yaparken yaşam hakkına sadece biz insanların değil tüm canlıların sahip olduğu anlayışını esas alıyoruz. 2030'a kadar biyolojik çeşitlilik kaybını en aza indirmeyi temel alan, 2020 Sonrası Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi sürecinin bu amaca hizmet edeceğine inanıyoruz. 

Dünyadaki 8 bitki gen merkezinden 3'ü Türkiye'de kesişmektedir. Anadolu buğdayın, mercimeğin, nohudun, zeytinin, elmanın, kirazın ve daha sayamadığımız yüzlerce bitkinin ana vatanıdır. Avrupa kıtasında yaklaşık 12 bin bitki türü bulunurken, Türkiye'nin yaklaşık 4 bini endemik olmak üzere 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Envanteri yapılan türlerden 428'i yerel endemik, 3 bin 275'i de endemik tür olup bu türler dünya üzerinde sadece Türkiye'de bulunuyor.

Erdoğan, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmanın kendilerine ayrı bir mesuliyet yüklediğine vurgu yaparak, "Bu kapsamda biyoçeşitliliğin korunmasını, sürdürülebilirliğinin teminini ve ekonomiye entegrasyonunu uzun vadeli ve gerçekçi politikalarla planlıyor ve hayata geçiriyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe