Karadeniz'deki mayınlarla ilgili dikkat çeken açıklama

"KİM BIRAKTI BİLMİYORUZ"

Karadeniz'deki mayınlarla ilgili dikkat çeken açıklama

Karadeniz'deki mayınlarla ilgili dikkat çeken açıklama

Karadeniz'deki serseri mayınlarla ilgili konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, mayınların kasıtlı bırakılmış olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi. Akar, "Belki NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde de bu mayınlar bırakılmış olabilir. Bizi sıkıştırmak için" dedi.

Rusya'nın işgal girişimi sonrası Ukrayna, Rus gemilerine karşı Odessa açıklarına mayın döşemişti. Rusya bu mayınların hava şartları nedeniyle çıpalarından kurtularak sürüklendiğini ve Türkiye karasularına doğru ilerlediğini söylemiş ancak Ukrayna makamları Rusların bu iddialarını yalanlamıştı.

Rus makamların söz konusu iddialarının Ukrayna tarafından 22 Mart'ta yalanlanmasından 5 gün sonra, 27 Mart tarihinde İstanbul Boğazı'nda mayın tespit edildi. İlk mayının ardından da birkaç mayınla karşılaşıldı ancak Deniz Kuvvetleri'ne bağlı SAS timlerinin müdahaleleri sonucu herhangi bir felaket yaşanmadı.

"KİM BIRAKTI BİLMİYORUZ"

Karadeniz'de 400 civarı mayın olduğuna ilişkin haberler çıktığını belirten Akar, mayınların Rus yapımı olduğunu ancak kimin bıraktığının bilinmediğini söyledi.

Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla da konunun görüşüldüğünü söyleyen akar, bu ülkelerin de tarama çalışmaları yaptığını kaydetti.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, 'NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde bırakılmış olabilir' iddialarını aktaran Akar, bunun Türkiye'yi sıkıştırmak için yapılmış olabileceğini söyledi.

Montrö kurallarına bağlı kalacaklarını belirten Akar, "Karadeniz’e savaş gemilerini sokmayacağız. Karadeniz’in savaşa çekilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu mayınlar halatından kopunca normalde kendini kilitliyor. Ama imha edilen mayınlarda böyle bir sistemin olmadığını gördük. Yani bilerek böyle bırakılmış olabilir mi? Araştırıyoruz" dedi.

KARAR