Türkiye’de iki kişiden biri seçimleri de meclisi de umursamıyor

Demokrasi adına düşündüren tablo

Türkiye’de iki kişiden biri seçimleri de meclisi de umursamıyor

Türkiye’de iki kişiden biri seçimleri de meclisi de umursamıyor: Demokrasi adına düşündüren tablo

Dünya çapında 30 ülkede ve 36 bini aşkın kişi ile yapılan ankete göre Z ve Y kuşağı demokrasiye en az inanan yaş grubu. 18 ila 35 yaşındakilerin üçte birinden fazlası parlamento ve seçimleri ‘takmayan’ güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Oran Türkiye’de yüzde 50’yi buluyor. Türkiye’de yüzde 27’lik kesim otoriter rejimlerin vatandaşların isteklerini demokrasilerden daha iyi karşıladığı görüşünde. Çoğunluk ekonomik eşitsizlikleri daha önemli bir sorun olarak algılıyor.

Dünya çapında yapılan bir ankete göre gençler (Z ve Y kuşağı) demokrasiye en az inanan yaş grubu.18 ila 35 yaşındakilerin üçte birinden fazlası (yüzde 35) parlamento ve seçimleri ‘takmayan’ güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Oran Türkiye’de yüzde 50’yi buluyor. Anket, Amerikalı işadamı George Soros’un kurduğu Açık Toplum Vakıfları’nca dünya genelinde insan hakları ve demokrasiye nasıl bakıldığını ortaya koymak amacıyla geçen mayıs ile temmuz ayları arasında Türkiye dahil 30 ülkede on binlerce insanla görüşerek yürütüldü.

30 ülkede 36 bin 344 katılımcıyla görüşülerek yapılan anketin dikkat çeken bulgularından bazıları şöyle:

'YÜZDE 42'Sİ ASKERİ YÖNETİMİ DESTEKLİYOR'

’Demokrasiye destek gençler arasında daha düşük. 18-35 yaş grubundakilerin sadece yüzde 57’si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir buluyor. Yüzde 42’si askeri yönetimi destekliyor. Ortalamada demokratik bir devlette yaşamayı tercih edenlerin oranı yüzde 82. İnsan haklarına destek oranı da yüzde 72. Buna karşılık yüzde 42’lik bir kesim insan haklarının Batılı ülkelerce gelişmekte olan ülkeleri cezalandırmak için kullanıldığına inanıyor. Üç kişiden biri politikacıların kamu yararına çalıştığına inanmıyor. İklim değişikliği 10 kişiden yedisini kaygılandırıyor.

TÜRKİYE'DEKİ TABLO

Türkiye özelindeki bulgular ise şöyle:

Yüzde 50’lik kesime göre seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir lider, ülke yönetimi için iyi bir seçenek. Yüzde 27’lik kesim otoriter rejimlerin vatandaşların isteklerini demokrasilerden daha iyi karşıladığı görüşünde.

Çoğunluk (yüzde 82) ekonomik eşitsizlikleri bir önceki yıla kıyasla daha önemli bir sorun olarak algılıyor. Yüzde 85’lik kesim zengin ülkelerin dünya çapında sera gazı emisyonlarının azaltılmasında öncü bir rol üstlenmeleri gerektiği görüşünde.

KARAR