Uluslararası haber kuruluşları Türkiye'deki yerel seçimi dünyaya nasıl aktardı?

Erdoğan’a desteğin göstergesi olacağına dikkat çekiliyor.

Uluslararası haber kuruluşları Türkiye'deki yerel seçimi dünyaya nasıl aktardı?

Uluslararası haber kuruluşları Türkiye'deki yerel seçimi dünyaya nasıl aktardı?

Dünyanın başlıca basın kuruluşları, Türkiye’deki yerel seçimi yakından izliyor. Haberlerde, İstanbul üzerindeki çekişmeye ve yerel seçimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteğin göstergesi olacağına dikkat çekiliyor.

İngiliz haber ajansı Reuters, “Erdoğan Türkiye'deki yerel seçimlerde kilit rakibiyle mücadele ediyor” başlıklı haberinde, seçimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul'un kontrolünü geri almasına odaklandığını yazdı.

Reuters, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun geçen yılki acı seçim yenilgilerinin ardından muhalefeti yeniden siyasi bir güç haline getirmeyi amaçladığını kaydetti.

“Pazar günkü sonuçlar Erdoğan'ın NATO üyesi Türkiye üzerindeki kontrolünü pekiştirebilir ya da gelişmekte olan bu büyük ekonominin bölünmüş siyasi yapısında değişimin sinyallerini verebilir” diyen Reuters, İmamoğlu'nun kazanmasının, geleceğin ulusal lideri olması yönündeki beklentileri arttırdığını kaydetti.

Reuters’a göre, sonuçların kısmen yüzde 70'e yaklaşan enflasyonun yol açtığı ekonomik sıkıntılar ve hükümetin performansını değerlendiren Kürt ve İslamcı seçmenler tarafından şekillendirilmesi muhtemel.

Erdoğan için “asıl ödül İstanbul” olsa da başkent Ankara'yı da geri kazanmaya çalıştığını belirten Reuters, iki kentin de son 25 yıldır AK Parti ve İslamcı seleflerinin yönetimi altında kaldıktan sonra 2019'da muhalefet tarafından kazanıldığını hatırlattı.

Reuters, Erdoğan'ın aleyhine işleyen faktörlerden birinin, Gazze’deki savaş konusunda İsrail'e karşı sert tutumu ve İslamcı kökenli AK Parti'nin ekonomiyi ele alışından duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle Yeni Refah Partisi'ne verilen desteğin artması olduğunu yazdı.

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı da Türkiye’nin, yerel seçimde Erdoğan'ın popülaritesini test ettiğini yazdı.

70 yaşındaki Erdoğan’ın doğup büyüdüğü ve 1994 yılında belediye başkanı olarak siyasi kariyerine başladığı 16 milyon nüfuslu İstanbul'u geri almayı hedeflediğini yazan AP, “Türkiye'de seçimlere katılım geleneksel olarak yüksek; ancak bu kez oylama hayat pahalılığı krizinin gölgesinde düzenleniyor” vurgusu yaptı.

AP’nin konuştuğu gözlemciler, hayal kırıklığına uğramış muhalefet destekçilerinin, seçimin bir şeyleri değiştireceğinden şüphe duyarak evde kalmayı tercih etmiş olabileceğini söylüyor.

Ancak haber ajansına göre iktidar partisi destekçileri de birçok kişinin gıda, fatura ve kira ödemelerinde zorlanmasına neden olan ekonomik krizi protesto etmek için sandığa gitmemeyi tercih etmiş olabilir.

Cumhurbaşkanı’nın aile değerlerini ön plana çıkaracak yeni bir anayasayı savunduğunu hatırlatan Associated Press, “(Erdoğan) şu anda yeni bir anayasayı yürürlüğe sokmak için yeterli oya sahip değil. Ancak sandıklardan çıkacak güçlü bir sonuç, gerekli üçte iki çoğunluk için muhalefet kampından bazı muhafazakar, milliyetçi veya İslamcı milletvekillerini ikna etmesini sağlayabilir” değerlendirmesi yaptı.

AP’nin konuştuğu Sabancı Üniversitesi'nde siyaset bilimi doçenti Berk Esen, Erdoğan'ın siyasi mirasını genişletmek ve tanımlamak için "mevcut versiyondan daha muhafazakar" yeni bir anayasa için bastırdığını söyledi.

Fransız haber ajansı AFP de, “Türkiye yerel seçimlerde oy kullanırken en büyük ödül İstanbul” başlığıyla gelişmeleri dünyaya aktardı.

“Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetten koparmayı umduğu ulusal "mücevher" İstanbul'a çevrildi” diyen AFP, seçimin şiddetli enflasyonun ve ciddi devalüasyonun olduğu bir ortamda gerçekleştiğini ve belirsizliğin pek çok seçmenin üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın belediye seçimleri kampanyasını domine ettiğini yazan AFP, “Erdoğan tüm enerjisini kendi adayı için kampanya yürütmeye harcadı ve mitinglerde adını hiç anmadığı İmamoğlu'nun başkanlık hırsıyla yanıp tutuşan ‘yarı zamanlı bir belediye başkanı’ olduğunu defalarca söyledi” diye yazdı.

AFP, “İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu korumayı başarırsa, 2028'de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidar partisinin başlıca rakibi olacak” öngörüsünde bulundu.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times da internet sitesindeki seçim haberine “İstanbul Belediye Başkanlığı Yarışında Söz Konusu Olan: Türkiye'nin Siyasi Geleceği” başlığını attı.

Türkiye'nin en büyük şehri ve ekonomik dinamosu olan İstanbul'da belediye başkanlığı yarışının oy pusulasında yer alan İmamoğlu ile pusulada yer almayan Erdoğan arasında geçtiğini yazan NY Times, yerel seçimin Türkiye’nin siyasi geleceğini şekillendireceğini kaydetti.

Gazete İstanbul’un önemini, “Yaklaşık 16 milyon kişiye evsahipliği yapan ve Avrupa ile Asya arasında Boğaz'ın kıyısında yer alan İstanbul, Türkiye'nin ekonomik çıktısının büyük bir kısmını üretiyor. Büyükşehir belediyesinin yaklaşık 90 bin çalışanı var ve bunların çoğu belediye başkanının atadığı yöneticilerle belediye şirketlerinde çalışıyor. Tüm bunlar, belediye binasında oturan kişiye, destekçilerini belediye işleri ve sözleşmeleriyle ödüllendirmek için önemli fırsatlar veriyor” ifadeleriyle açıkladı.

2028’de yapılması beklenen genel seçimde bazı Türkler’in Erdoğan'ın daha uzun süre iktidarda kalmaya çalışacağını düşündüğünü kaydeden NY Times, “Erdoğan şu anda Anayasa'nın izin verdiği iki cumhurbaşkanlığı döneminden ikincisinde. Ancak meclisin erken seçim çağrısı, bir dönem daha aday olmasını sağlayabilir ya da Anayasa'yı değiştirmeye çalışabilir” dedi.

Fransız Le Monde gazetesi de internet sitesinin manşetini yerel seçime ayırdı. “Erdoğan’ın İstanbul için savaşı” başlıklı haberinde Le Monde, “Taraftarlarının ona verdiği isimle ‘Tayyip bey’, göz kamaştırıcı siyasi kariyerinin sıçrama tahtası olan şehri hiçbir zaman gerçek anlamda terk etmedi” dedi.

VOA