ABD Temyiz Mahkemesi'nden kürtaj hapına erişimi kısıtlama kararı

10’uncu haftasına kadar ilaçlı kürtaj sağlıyor.

ABD Temyiz Mahkemesi'nden kürtaj hapına erişimi kısıtlama kararı

ABD Temyiz Mahkemesi'nden kürtaj hapına erişimi kısıtlama kararı

ABD’de dün bir federal temyiz mahkemesi yaygın olarak kullanılan bir kürtaj hapına kısıtlama kararı aldı. ABD Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak kısıtlama, mahkeme davayı görüp görmeyeceğine karar verene kadar beklemede kalacak.

New Orleans’daki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin üç yargıçlı bir heyetinin kararı, “mifepriston” kullanımını hamileliğin ilk yedi haftasıyla sınırlandıracak ve ilacın posta yoluyla dağıtılmasını engelleyecek.

Mifepristonun marka ismi olan Mifeprex, hamilelikte düşük dahil çeşitli kullanımları olan misoprostol adı verilen ikinci bir ilaçla birlikte, gebeliğin 10’uncu haftasına kadar ilaçlı kürtaj sağlıyor.

Karar ayrıca, ABD’deki kürtajların yarısından fazlasını gerçekleştiren kürtaj hapının bir doktor tarafından reçete edilmesini gerektirecek.

İkisi eski ABD Başkanı Donald Trump ve eski ABD Başkanı George W. Bush tarafından atanan muhafazakar yargıçlar heyetinin kararına rağmen, ilaç şimdilik piyasada kalmaya devam edecek.

Kürtaj karşıtı gruplar, güvenli olmadığını iddia ederek mifepristonun yasaklanmasını istiyor. Dava, ABD’deki kürtaj hakları mücadelesinde yaşanan en son çatışma.

Temyiz mahkemesi kararında, kürtaj hapını 2000 yılında onaylayan ve 2016 yılında daha kolay erişilebilir hale getiren ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), "ilacın, kullanan kadınlar için güvenli olup olmayacağına dair bazı önemli endişeleri ele almadığı" ifade edildi.

Dava, Teksas'taki muhafazakar bir ABD Bölge Mahkemesi yargıcının mifepristonu yasaklayan daha önceki bir kararından kaynaklanıyor.

Beşinci Bölge Temyiz Mahkemesi, alt mahkemenin kürtaj hapı yasağını kararını engelledi, ancak hapın erişimine kısıtlamalar getirdi.

Son karar için, muhafazakarların 3’e karşı 6 üyeyle çoğunluğa sahip olduğu Anayasa Mahkemesi bekleniyor.

Geçen yılın Haziran ayında kürtajla ilgili anayasal hakkı bozması sonrası kürtaj hapı davası, Anayasa Mahkemesi’nin bakacağı en önemli kürtaj davası olacak.

Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkını koruyan dönüm noktası niteliğindeki Roe v Wade kararını bozması güney ve ortabatı eyaletlerinde yaklaşık 20 eyalet kürtajı yasakladı veya erişimi kısıtladı.

Özellikle ABD’nin kıyı kesimlerinde olmak üzere bazı eyaletler ise kürtaj haklarını korumak için harekete geçti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada, Beşinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nin kararının uygulanmasına izin verilmesi, "bütün eyaletlerdeki kadınların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetini almasının önemli ölçüde önüne geçecek ve FDA'nın güvenli ve etkili ilaçları onaylamak için bilimsel, kanıta dayalı sürecini baltalayacak" dedi.

Jean-Pierre, Biden yönetiminin "kadınların kendi bedenleri hakkında karar verme özgürlüğü için savaşmaya devam edeceğini" de sözlerine ekledi.

FDA, 2000 yılında mifepristonun onaylanmasından bu yana 5,6 milyon ABD’linin hamileliklerini sonlandırmak için kullandığını tahmin ediyor.

VOA