Biden'ın Ankara Büyükelçisi adayından Türkiye yorumu: Geriye gidiş rahatsızlık verici

"TÜRKİYE TAMPON GÖREVİ GÖREN VAZGEÇİLMEZ BİR MÜTTEFİK"

Biden'ın Ankara Büyükelçisi adayından Türkiye yorumu: Geriye gidiş rahatsızlık verici

Biden'ın Ankara Büyükelçisi adayından Türkiye yorumu: Geriye gidiş rahatsızlık verici

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği eski Arizona Cumhuriyetçi Senatörü Jeff Flake, Türkiye'nin gelecekte S-400 ve benzeri Rus silahlarını satın alması durumunda Washington'ın ek yaptırımlarına maruz kalacağını söyledi. Flake, ayrıca "İfade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi konularda geriye gidiş rahatsızlık verici" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin onay oturumunda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı büyükelçisi adayı Delaware Valisi Jack Markell, Avrupa Birliği büyükelçisi adayı Mark Gitenstein, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü büyükelçisi adayı Hensley McCain ve Ankara Büyükelçisi adayı eski Arizona Cumhuriyetçi Senatörü Jeff Flake de hazır bulundu.

"TÜRKİYE TAMPON GÖREVİ GÖREN VAZGEÇİLMEZ BİR MÜTTEFİK"

Türkiye'nin uzun süredir NATO üyesi olduğunun altını çizen Flake, Washington'un Türkiye ile savunma sanayi ticaretini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkına karşı baskıcı bir rejim uyguladığını ifade eden Flake, "Erdoğan'ın baskıcı tutumu, demokrasiye, bir NATO müttefikine yakışmıyor" dedi.

Ankara'nın demokraside geriye gidişinden ötürü rahatsızlık duyduğunu belirten Flake, "İfade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi konularda geriye gidiş rahatsızlık verici. Eğer atanırsam, NATO yükümlülüklerine, ulusal ve uluslararası insan haklarıyla ilgili taahhütlerine uyması için bastıracağım." dedi.

MENENDEZ: ABD KONGRESİ YENİ YAPTIRIMLAR İÇİN HAREKETE GEÇECEK

Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez de, S-400 füze savunma sistemlerini satın alma pozisyonunda bir değişiklik olmadıkça Türkiye'ye silah satışına karşı olduğunu söyledi.

Menendez, Osmanlı Devleti'nde Ermeni azınlıklarla yaşanan 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdığını ifade ederek, "Demokratik ülkelerde gazeteciler cezaevine girmez, akademisyenlere baskı yapılmaz ve din özgürlüğü ihlal edilmez. Bu ülkeler, kadınlara yönelik şiddeti durdurma taahhütlerinden caymaz ve siyasi muhaliflerini hapse atmaz" dedi.

KARAR