İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: Rusya Soğuk Savaş söylemini bırakmalı

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'nın Soğuk Savaş söylemini terketmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: Rusya Soğuk Savaş söylemini bırakmalı

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: Rusya Soğuk Savaş söylemini bırakmalı

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'nın Soğuk Savaş söylemini terketmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Savunma Bakanı Ben Wallace, bugün Moskova'da Rus mevkidaşları ile Ukrayna krizini görüşüyor.

Truss, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeye girerken "Rusya Soğuk Savaş söylemini terkedip, onun yerine Avrupa'nın güvenliğini artırmak için NATO ile anlamlı görüşmelere katılarak Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesinden biri olma konumunu güçlendirebilir" dedi.

Truss, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olması gerektiğini vurguladı.

Truss Moskova ziyareti öncesinde de "Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda çok sert tepki vereceğimizi bilmeli" demişti.

Truss'un ziyareti, bir İngiltere dışişleri bakanının dört yıl sonra Rusya'ya yaptığı ilk ziyaret oldu.

Savunma Bakanı Wallace da, BBC Breakfast programında, İngiltere'nin Rusya'ya NATO üyelerinin "yanında olacağını" ve gerekirse bu ülkeleri savunabileceğini göstermesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın işgal etmesi durumunda uygulanacak yaptırım paketinin de neredeyse tamamlanmış olduğunu ve çok yakında Parlamento'da sunulacağını söyledi.

Bu hafta başında duyurulan desteğin bir parçası olarak Polonya'ya 45 komando ve yaklaşık 350 kraliyet deniz piyadesi konuşlandırılmaya başlanacak.

İngiltere ayrıca Estonya'daki birliklerinin sayısını iki katına çıkarmayı, güney Avrupa'da daha fazla RAF jeti konuşlandırmayı ve Doğu Akdeniz'e bir Tip 45 ve HMS Trent göndermeyi teklif edecek.

Başbakan Boris Johnson da bugün Brüksel ve Polonya'ya gidiyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Brüksel'de NATO Genel Sekreteri, Varşova'da Polonya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşecek, askeri ittifakın ilkelerinden taviz vermemesi gerektiğini söyleyecek.

Johnson, NATO'nun, üye devletlerin güvenliği ve her Avrupa demokrasisinin üyelik talep edebilme hakkı da dahil olmak üzere, ilkelerinden taviz vermemesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna krizinde NATO'nun tavrını net olarak göstermesi gerektiğini belirtti.

"NATO kurulduğunda, müttefikler her üye devletin özgürlüğünü korumak için tarihi bir taahhütte bulundular. Birleşik Krallık'ın Avrupa güvenliğine olan bağlılığı sarsılmaz bir şekilde devam ediyor".

Johnson ziyareti sırasında, NATO'nun doğudaki savunmasının bir parçası olan Polonya'da konuşlanmış İngiliz birliklerini de ziyaret edecek.

"Hâlâ diplomasi için fırsatlar olduğunu düşünüyoruz"

Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov BBC'ye yaptığı açıklamada, Rusya'nın herhangi bir ülkeyi işgal etme niyetinde olmadığını, ancak kışkırtıldığı durumda fikrini değiştirebileceğini ifade etti.

Chizhov, Rusya'nın Ukrayna sınırına konuşlandırdığı 100 bine yakın askerin geri çekilmesi konusunda bir açıklamada bulunmadı, ancak müzakerelerin devam etmesi durumunda verilecek kararın değişebileceği yönünde ifadelerde bulundu.

Chizhov, BBC Avrupa Muhabiri Katya Adler ile yaptığı görüşme sırasında, "Hala diplomasi için fırsatlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Vladimir Chizhov ve Katya Adler
Fotoğraf altı yazısı,

Vladimir Chizhov

Chizhov, Rusya'nın NATO'nun doğuya doğru genişlememesi talebinin müzakerelerde ele alınması gerektiğini vurguladı:

"Bunu kesinlikle unutmayacağız, unutamayız da. NATO'nun bugüne kadar 5 defa genişlemesini beklemiyorduk."

Minsk Anlaşması üzerindeki tartışmalar sürüyor

Son günlerde Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimi kontrol altına almak üzere çeşitli diplomatik etkinlikler düzenlendi.

Rusya, Ukrayna ve Almanya ziyaretleri gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna sınırındaki krizde gerilimi artırmama taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Macron ve Putin arasındaki görüşmeler sırasında 2014'te Almanya ve Fransa'nın desteğiyle varılan ve bugüne kadar 14 bin kişinin Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmalarına son vermeyi amaçlayan Minsk anlaşmasının güncellenip tekrar yürürlüğe konulması konuşuldu.

Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesinin ardından iki ülkenin anlaşmayı yeniden uygulamaya sıcak baktığını söyledi.

Rusya uzun zamandır Ukrayna'yı Minsk Anlaşması hükümlerini uygulamamakla suçluyordu.

Çarşamba günü ise Rusya hükümet sözcüsü, "Minsk Anlaşması'nın yerine getirilmesi koşuluyla Ukrayna krizinin çözülebileceği yönünde işaretler" olduğunu belirtti.

Bazı diplomatlar böyle bir uygulamanın iki ülke arasındaki gerginliği azaltmakta faydalı olabileceğine inanıyor.

Fransa'nın ABD Büyükelçisi Philippe Etienne, Twitter'da yaptığı paylaşımda bu tür anlaşmaların "uygun siyasi çözümler üretmek için kullanılması" gerektiğini belirtti.

Macron, Normandiya Dörtlüsü olarak bilinen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa temsilcileri arasındaki müzakerelerin Perşembe günü devam edeceğini bildirdi.

Rusya-Belarus ortak tatbikat

KAYNAK,RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI

Belarus-Rusya ortak tatbikatı başladı

Diplomatik girişimler sürerken, Rusya ve Belarus'un Ukrayna'nın kuzey sınırı yakınlarındaki 10 günlük tatbikatı da başladı.

Rusya'nın müttefiki olan Belarus'un Ukrayna ile uzun bir sınırı var.

ABD, tatbikatı mevcut gerginliği tırmandıracak bir girişim olarak niteledi.

Ukrayna ise "psikolojik baskı" olarak değerlendiriyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikata katılacak asker sayısının 30 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Stoltenberg, Rusya'nın oradaki askeri konuşlanmasının Soğuk Savaş'tan bu yanaki en büyük sayılara ulaştığını belirtti.

BBC TÜRKÇE