Karar değişmezdi, dayısı ve aile üyeleri de FETÖ'cü

Ceza alan müvekkilinin itiraz süresini kaçırdığı için yargılanan avukat, kendini böyle savundu

Karar değişmezdi, dayısı ve aile üyeleri de FETÖ'cü

Ceza alan müvekkilinin itiraz süresini kaçırdığı için yargılanan avukat, kendini böyle savundu: Karar değişmezdi, dayısı ve aile üyeleri de FETÖ'cü

'Görevi kötüye kullanma' suçundan yargılanan avukat Merve Tan Abay, 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

Kendilerine "Yurtta Sulh Konseyi" adını veren cuntacıların 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra onbinlerce kişi Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiliği, üyeliği, örgüte yardım veya propagandasını yapma suçlarından yargılandı.

Yargılananlardan biri de O.M. oldu. O.M. kendisine açılan davada örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. O.M.'nin yargılandığı süreçte, avukatlığını baro tarafından atanan Merve Tan Abay yaptı.

İtiraz zamanında yapılmadı, ceza kesinleşti

Avukat Abay, yerel mahkeme tarafından müvekkili O.M'ye verilen cezayı istinaf mahkemesine de taşıdı. Ancak istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Bunun üzerine avukat Abay'ın dosyayı Yargıtay'a taşıması gerekiyordu. Abay, temyiz süresini kaçırdı ve 15 günlük temyiz süresi içinde dosya Yargıtay'a götürülmedi. Avukat Abay, başvuruyu 15 günlük süreyi kaçırdıktan yaklaşık 1 ay sonra Yargıtay'a taşıdı ancak Yargıtay, bu başvuruyu belirlenen süre içinde yapılmadığı için reddetti ve sanık O.M.'ye verilen 9 yıllık hapis cezası kesinleşmiş oldu.

O.M., Yargıtay'a yapılması gereken itiraz yapılmayınca, iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yapma şansını da kaçırmış oldu. 

Avukatından şikayetçi oldu

Cezanın kesinleşmesi üzerine O.M., avukatı Merve Tan Abay hakkında suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Adalet Bakanlığı'ndan verilen izin üzerine Abay hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlediği gerekçesiyle dava açıldı. 

Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Abay kendisini savundu. Abay, savunma dilekçesinde, eski müvekkili O.M. ile ilgili yaptığı başvuruda maddi hata yaptığını ileri sürdü.

"Dayısı ve aile üyelerinin bazıları da FETÖ'den hüküm giydi"

Abay'a kendisine 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla açılan davada müşteki konumunda olan eski müvekkili O.M. hakkında verilen cezanın Yargıtay'a taşınsa bile onanacağını da savundu. Abay savunmasında ayrıca, O.M.'nin yargılandığı davada kişisel durumunun yanı sıra, aile üyelerine de değindi ve dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

Müştekinin HTS kayıtları incelenerek, ByLock kayıtları teyit edilmiş ve bunun neticesinde ceza almıştır. Yine aynı sebepten ailesinin tarafıma belirttiği üzere müştekinin dayısı ve aile üyelerinin bazıları da FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılanıp hüküm giymişlerdir. Sonuç olarak, ilk derece mahkemesinde gerekli tüm delillerin toplandığı gerekçesiyle sonuç yine Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde de değişmeyecekti. 

Kendisi hakkındaki suçlamayı reddeden avukat Merve Tan Abay, herhangi bir ihmali bulunmadığını ve beraatını talep etti.

Avukata 'görevi kötüye kullanma' suçundan hapis cezası

Avukat Abay'ın yargılandığı Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davada kararını 25 Ocak'ta verdi.

Mahkeme, Abay'ın 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlediği gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Ceza, 1/6 oranında indirim uygulanarak, 2 ay 15 güne düşürüldü. Mahkeme ayrıca, avukat Merve Tan Abay'ın geçmişte kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, suçun işlenmesiyle somut bir zararın oluşmaması gibi nedenlerle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da verdi. 

The Independentturkish