NATO ve AB'den Ortak "Birlik" Mesajı

Ukrayna'nın AB üyeliği

NATO ve AB'den Ortak "Birlik" Mesajı

NATO ve AB'den Ortak "Birlik" Mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Büyükelçiler toplantısının ardından AB yöneticileri ile NATO karargahında biraraya gelerek durum değerlendirdi. AB ve NATO yöneticilerinin görüşmesinin ardından Genel Sekreter Jens Stoltenberg, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Üç yönetici, Rus saldırılarına karşı "NATO ve AB'nin birlik içinde olduğu" mesajını verdi.

Stoltenberg,"NATO ve AB birlikte ayaktadır. Bu güçlü bir birlik mesajıdır ve Rusya'nın ne kadar yalnız olduğunu gösterir. Toplantıya AB yöneticilerini, NATO zirvesine Finlandiya ve İsveçli partnerlerimizi de davet ettim" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Zelenski ile nasıl yardımcı olabileceğimizi telefonda konuştuk" dedi. Von der Leyen, "Putin, halkına açıklama yapmak zorunda olan taraftır. Rus halkının bu savaşı istemediğini biliyorum. Birliğimiz, en büyük gücümüz. Hiç olmadığımız kadar birlik içinde ve güçlüyüz" dedi.

AB Konsey Başkanı Charles Michel de, AB zirvesinin olağanüstü toplanacağını belirterek, "AB olarak birlik ve omuz omuza daynışma içindeyiz. Yeni bir yaptırım paketi görüşeceğiz. Ukrayna halkına mali ve insani yardım yapacağız" dedi. Michel, Belarus hükümetine çağrı yaparak, "Bu eyleme katılmak zorunda değilsiniz" dedi.

Von der Leyen, bir soru üzerine göç akımına hazırlandıklarını, Ukrayna halkını ağırlayacaklarını dile getirdi ve "Umarım az sayıda göçmen gelir. Am biz onları ağırlamaya hazırız" dedi.

Stoltenberg, "Rusya'nın egemen bir ülkeye silahlı saldırı hakkı yok. Bu saldırgan tavrın sorumlusu Rusya'dır. Son aylarda diyalog için çok konuştuk. Ama aynı zamanda en kötüsü için hazırlandık. Şimdi olan en kötüsü. Ama olanların sorumlusu Rusya'dır" diye konuştu.

Ukrayna'nın AB üyeliği

"Ukrayna'nın AB üyeliğini konuşabilir miyiz, en azından politik destek için" sorusuna da, Michel, "Ukrayna'nın AB isteğini biliyoruz. Ve biliyorusunuz üye devletler buna karar vermeli. Ama atmamız gereken çok adım var. Ukrayna ile daha sıkı ekonomik ve politik ilişkiler alanında gelişmeyi destekliyoruz" dedi. Von der Leyen de, "Ukrayna ile çok yakın ve yoğun çalışıyoruz. Bugün Ukrayna, geçmişe kıyasla, çok önemli yol katetti. Bize göre AB'ye çok yaklaştı. İkili serbest ticaret anlaşmaları, mali desteğimiz, stratejik yatırımlarımız, Ukrayna'nın enerji güvenliğini garanti edebilecek düzeyde sıkı ekonomik ilişkiler geliştirdik. Ukrayna, elektrik şebekesini şu anda Rusya'dan ayırıyor. Eğer bu yolda zorluklar olursa, desteklemeye de hazırız. Bunu yapabiliriz" dedi.

ARZU ÇAKIR / VOA