Tarım Bakanı'nın 'zeytinlik' yanıtı yönetmelikle çelişti

ZEYTİNLİK YÖNETMELİĞİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Tarım Bakanı'nın 'zeytinlik' yanıtı yönetmelikle çelişti

Tarım Bakanı'nın 'zeytinlik' yanıtı yönetmelikle çelişti

Resmi Gazete'de yayımlanan "Zeytinlik alanlara maden sahası açılabilir" yönündeki yönetmenlik ile tartışılan zeytinlikler için CHP’li Ömer Fethi Gürer sorusunu yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi'nin görüşleri çatıştı. yönetmelik değişikliğine göre zeytinlik alanlara maden sahası açılmasına olanak tanınırken, Kirişçi'nin, “Zeytinliklerin 3 kilometre yakınına dahi tesis açılamaz” diye yanıt vermesi dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Resmi Gazete’de yayımlanan ve zeytinliklerde maden sahası açılabilmesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğini, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikten hiç bahsetmeyerek, “Zeytinliklerin 3 kilometre yakınına dahi tesis açılamayacağı” belirtilen Zeytin Yasasına dikkat çekti.

Mart ayında Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’nin konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıt arasındaki çelişkiye dikkat çeken Gürer, “biz yönetmelik değişikliğine mi yoksa Tarım ve Orman Bakanının soru önergemize verdiği yatına mı inanacağız? olması gereken Bakanlığın bakış açısıdır” diyerek ortaya çıkan belirsizliğe tepki gösterdi.

ZEYTİNLİK YÖNETMELİĞİ MECLİS GÜNDEMİNDE

ZEYTİNLİK ALANLARLA İLGİLİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemliyle verdiği yazılı soru önergesinde, Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğine dikkat çekti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yönetmelik değişikliğinde "ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda...sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir" hükmünün getirildiğini anımsatarak, “Bu yönetmenliğin zeytincilik üretimin azalmasına ve üretici açısından oluşturacağı olumsuzluklara ilişkin bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde soru yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ilgili yönetmelikten hiç bahsetmeyerek, “Zeytin Yasasına” atıfta bulundu ve zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işletme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilmediğine dikkat çekti.

"ZEYTİNLİKLERİN 3 KM YAKININA BİLE TESİS AÇILAMAZ"

Bakan Kirişçi, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20’nci Maddesinde yer alan "Zeytincilik sahaları daraltılamaz" hükmü ile "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez." hükmünün yer aldığına işaret etti.

YÖNETMELİK Mİ YASA MI?

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Mart ayında yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan yönetmelik değişikliğine göre, zeytinlik alanlarda maden sahalarının açılmasına izin verildiğine dikkat çekerek, “Soru önergemize verilen yanıtta ise bu yönetmelik değişikliği hiç yokmuş gibi bir ifade kullanılıyor ve yürürlükte olan Zeytin Yasasına atıfta bulunularak, zeytinlik alanların 3 kilometre yakınına bile tesis kurulamayacağı net bir şekilde ifade ediliyor” saptaması yaptı.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ VE BAKAN KİRİŞÇİ'NİN AÇIKLAMALARI ÇELİŞTİ

İlgili yönetmelik değişikliği ve Tarım Bakanı Kirişçi’nin açıklaması arasındaki tezata da vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şimdi biz yönetmelik değişikliğine mi yoksa Tarım Bakanının soru önergemize verdiği yatına mı inanacağız? Tarım Bakanının yönetmelik değişikliğinden haberi yok mu? Görünen o ki Bakanlığın bu konuda görüşü alınmamış ve Bakanlıkta bu konuda çıkan yönetmenlikten rahatsız. Günlerdir zeytin için zeytin yetişen bölgelerde halkında ,üreticisinde ciddi tepkisi var. Zeytini me dokunma diye eylemlerde yapıyorlar .Zeytin kutsal ağaç. Yüzlerce yıllık tarihin ötesinde verdiği ürünü hem doğrudan tüketip, hem yağından yararlanıyoruz. Anadolu coğrafyasının zenginliği. Zeytinlikleri korumak geleceği korumaktır. Yönetmenlik bir an önce kaldırılıp zeytinliklerin korunması ile ilgili kanuna göre uygulama devam etmelidir. Maden için zeytinliklere kıyılmamalıdır” şeklinde konuştu.

KARAR