Türkiye Sabah gazetesinin Almanya temsilcilerinin gözaltına alınmasını kınadı

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye Sabah gazetesinin Almanya temsilcilerinin gözaltına alınmasını kınadı

Türkiye Sabah gazetesinin Almanya temsilcilerinin gözaltına alınmasını kınadı

Sabah Gazetesi Almanya temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay, Alman polisi tarafından gözaltına alındı. İfadesinin ardından Ismail Erel serbest bırakıldı.

Gözaltının hangi amaçla yapıldığı hakkında Alman yetkililer tarafından resmi açıklama yapılmazken, iki gazetecinin serbest bırakılması için Dışişleri Bakanlığı ve Berlin Büyükelçiliği‘nin devreye girdikleri öğrenildi.

Olayla ilgili alınan haberlere göre polis, Turkuvaz Medya Grubu’na bağlı Sabah gazetesinin Avrupa haberleri merkezinin de bulunduğu Frankfurt’ta Erel ve Albay’ın evlerine sabah altıda operasyon düzenledi.

Gazeteciler gözaltına alınırken, Sabah gazetesinin Avrupa ofisinde de aramalar gerçekleştirildi ve bilgisayarlarla telefonlara el koydu.

Sabah gazetesi kaynaklarının iddiasına göre gözaltılar, “FETÖ örgütü ile bağlantılı Cevheri Güven ve Ercan Karakoyun'un suç duyurusu” üzerine gerçekleşti. Ancak söz konusu şikayetin içeriğinin ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Konuya ilişkin Turkuvaz Medya Grubu’nun bir diğer yayın organı A Haber'de açıklamalarda bulunan ANews Yayın Koordinatörü Orhan Sali, "Olayın düzenlenmesine bakacak olursak, çok tuhaf. Önceden tebligat yok, uyarı yok. Sabah 6’da bizim temsilcilerimiz, muhabirlerimiz yataklarından gözaltına alınıyor. Eş zamanlı bir operasyon. Medyayı susturmak için bir düzenlenen bir operasyon. Basın özgürlüğüne büyük bir darbedir" dedi.

Sabah gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek de operasyonun Erel ve Albay’ın, “FETÖ’nün Almanya’daki faaliyetleri ile yaptıkları haberler” nedeniyle gerçekleştirildiğinden yola çıktığını iddia etti.

Şimşek, "FETÖ’cüler kırmızı bültenle aranırken, Almanya’dan istenmesine rağmen ve bundan bir sonuç alınamazken, Sabah gazetesi çalışanları bu kişilerle ilgili haberlerinden ötürü baskına uğruyor. Bu da Almanya gibi bir ülke için inanılmaz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, gazetenin iki temsilcisinin göz altına alınmasını kınadı ve "Almanya’nın gazetecileri susturmaya yönelik bu tutumunu kabul edilemez buluyor ve bu ülkedeki basın özgürlüğüne yönelik baskıdan endişe duyuyoruz. FETÖ’cüleri himaye eden ve bu kanlı terör örgütünün faaliyetlerine izin veren Alman makamlarını bu yanlış tutumdan geri dönmeye ve göz altına alınan Türk gazetecileri bir an önce serbest bırakmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sabah gazetesi Frankfurt Bürosu temsilcilerinin gerekçe gösterilmeden gözaltına alınması, “Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemi” olarak nitelendi.

Açıklamada, “Terör örgütü FETÖ’nün Almanya’daki faaliyetleri hakkındaki haberleri nedeniyle bir FETÖ mensubunun asılsız ihbarıyla hedef alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin Almanya’da gerekli girişimlerin yapıldığını belirten Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Basın ve ifade özgürlüğü konusunda tüm dünyaya ders vermeye kalkan Almanya'nın özgür basına yönelik bu eylemi, çifte standartlı yaklaşımını ortaya koymaktadır.” denildi.

Cem Dalaman / VOA